COL·LECTIVA ALEIX ART 2015

La col·lectiva ecològica 
arranca amb 15 artistes

La proposta expositiva, es complementa amb activitats performatives, tertúlies 
i mirades crítiques a diferents temes  propis de la relació de l’Home amb la Naturalesa

Centelles. L’agenda expositiva apreta: ahir inauguraven a Km7, 
a Camallera-Saus, l’exposició dual entre Francesc Artigau i Xavier Serra de Rivera. Tindrem temps  de  comentar-la si anem a veure-la abans del 16 d’agost. També tenim notícies fresques d’una exposició al  Museu d’art de Girona, dedicada a Josep Aragay. Artista pintor i també amb dots ceramistes, vinculat amb Breda i amb el noucentisme. Hi ha temps per recordar la seva petjada fins el febrer de  2016! L’exposició de Calsina a Montserrat, s’acaba  abans… I molt abans, la nostra cita a Centelles:
Ahir inauguràvem  la tercera Col·lectiva Aleix Art. El blog té quatre anys. La primera exposició ja suplia amb els artistes participants, el buit del primer any. Ara ja tenim una dinàmica participativa i la roda organitzativa, ha fet que d’acord amb la selecció i les voluntats, enguany  reunim quinze artistes, comptant autors de suports físics i els artistes d’acció. I encara cal sumar l’equip de col·laboradors que permetran  aprofundir en el tema general, amb el seu criteri, experiència i visió.
Les exposicions Col·lectives del blog, volen ser una aposta de qualitat per poder permetre tocar i veure en directa la matèria de la que es parla cibernèticament en el blog d’internet, Aleix Art i també al blog Crònica de Centelles. Enguany, 2015,  ocupen la Capella de Jesús artistes que són nous en la selecció o inclús que no havien exposat mai  a Centelles i també d’altres formen repeteixen perquè l’any que passat ja es van mostrar disposats a aportar una  proposta de qualitat per al tema marc d’enguany. Aquests  mesos d’estiu la col·lectiva estarà dedicada a l’ecologia humana. Un concepte molt ampli, difícil de concretar, però que a mesura que en surten els temes específics –recursos materials, usos dels entorns geogràfics, convivència amb éssers vius, etc-, motiva debats i reflexions  constructives per abordar el futur de l’home al planeta.
Des de sempre la relació nostra, dels humans amb el  nostre planeta. La manera com ens n’aprofitem i ens en servim. Els abusos i les malifetes. Els  crims ecològics i sovint, acompanyant aquests, els abusos sobre els drets humans, són qüestions que preocupen. En el nostre entorn més immediat potser hi  ha coses millor abordades, però no podem descuidar que tots compartim una casa global  i que tard o dora, haurem de prendre de manera més global i seriosa l’estratègia per continuar convivint tots a la Terra, amb una població humana superlativa.  L’atenció ecològica és una línea que cal revisar i actualitzar, perquè coincidirem en que és des del compromís personal-local, que es podrà incidir en la reorganització del sentit comú global que ha de conduir la relació de l’home amb la naturalesa, d’ara endavant.  
En l’exposició hi participen, com a artistes: Marta Postico, Marta Torres, Maria Picanyol, Esther Parellada, Sílvia Valenciano, Gemma Uribe, Josep Musach, Aleix Mataró, Noelia Marín, Neus Gorriz, Meritxell Codina, Núria Calsapeu, l’equip Alucinamandarinas, Pili Vila (Nouestil) i Laura Marsal. Les dues darreres i el seus equips aportaran dues coreografies.

A més de l’aportació artística, comptem amb la centellenca Núria Puigsaslloses, biòloga i docent, que actua com a assessora científica de l’exposició i encetarà el “debat ecològic” en el sí de la col·lectiva amb la presentació d’un text sobre el tema. Més endavant, altres persones participaran a la Col·lectiva amb altres propostes:  Josep Ginestet farà una demostració participativa, del que malament definim com “karate de la salut”. Aquest tipus  de  karate, així com els dos exemples d’acció coreogràfica mostren de manera molt clara i directa  la relació nostra amb el medi, a través del cos i la gestualitat “manada” pel sentit, els  sentiments, una ètica, unes impressions, etc.  Mn. Joan Torra, rector de Torelló ens explicarà les línies bàsiques de la recent encíclica del Papa Francesc, “Laudato si”, dedicada precisament al  tema de l’ecologia humana.  Volíem  també tocar el tema de l’alimentació. La nutricionista Queralt Aguilà ens permetrà reflexionar sobre com hauria de ser una cistella d’aliments bàsica, sobretot pensant amb la que caldria distribuir a través de Càritas i el Banc d’Aliments, perquè les famílies en moments difícils,  gaudissin també d’una minuta equilibrada. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: