Orfebreria en aquarel·la

Exposicions d’estiu (III)

Rosa Permanyer presenta nova obra a l’Auditori de Montcada
Aspecte general de la sala, amb llibres d’artista a l’esquerra i amb algunes aquarel·les a la paret – Foto: Aleix Art

Montcada i Reixac/ Centelles. Tinc la llibreta carregada d’exposicions per explicar. De la sortida de dissabte, la cita del dia, realment era la col·lectiva Intersecció a La Rectoria de Sant Pere de Vilamajor.  Però ho deixem per quan tindrem més ingredients. El cas és que, tenint a mà un altre sector de país, dedicant temps suficient a tot, vaig rondar pel museu de Cardedeu amb les il·lustracions d’Agustí Asensio; l’expo d’aquarel·la de Rosa Permanyer a Montcada i Reixac; I aprofitant l’entrada ràpida per la Gran Via vaig penetrar fins el Museu del Disseny, Barcelona, a vistar Fornas i uns esmalts dels que ja parlarem. Amb temps ben repartit.

L’exposició a Montcada, acaba diumenge vinent i val la pena centrant-nos-hi:  disparant com en una tómbola, podríem dir que hi ha dos grans tipus de treball amb aquarel·la: el que ens hem acostumat els dibuixants urbans, a partir de les pastilletes o l’aquarel·la líquida; o la dels aquarel·listes més seriosos, que es preparen bé els papers, solen treballar a partir dels tubs –escampant sobre palatines-. Però cercant amb ull científic el treball amb l’aigua, amb parts del paper seques i amb l’aigua barrejada amb el color; cercant una màgia que és difícil que no atrapi la mirada. Rosa Permanyer, formaria part d’aquest grup, realment de mestres de l’aquarel·la. Realment l’aquarel·la té moltes més possibilitats. I ara penso amb Tapiró, però seria encara una altra direcció, una altra filigrana.

Permanyer fa varis dies que té l’exposició a la sala de l’Auditori de Montcada (davant de l’església). La formen un  grup quantiós d’aquarel·les, amb diferents unions compositives i de format i també llibres d’artista.  La pintora ens explica que són temes iniciats durant el confinament. Des de la calma –forçada-  va plasmar marines i paisatges i sobretot atmosferes carregades de color i llum, cercant direccions noves. En obres més recents, a través de petits escrits, remet a la guerra.

Explorant

No cal dir res – Foto: Aleix Art

Sabia per exposicions anteriors –encara que els exemples eren d’obra gràfica-, que aquesta artista sol o solia treballar amb sèries cromàtiques. Ens interessaven els vermells i els turqueses.  En la nova proposta trobem alguns tons d’aquests ben destacats, però va cap a zones molt més variades. Hi ha obres amb sentit més d’una atmosfera unitària, paisatges marins més matisats i també treballs d’un caire com més subtil o sense tapar tant el fons, amb més taques i capes i formes suggerint geografies, més impressionistes. Sempre la pinzellada és suggerent, cercant canvis graduals controlats o ben contrastats. Quan es tracta dels horitzons marins monocromàtics, em sembla interessant valorar com manté l’uniformitat i dissimula la pinzellada… com si tot fos d’una sola passada. Com si no fos pintat.

L’artista de Caldes ens havia explicat algun cop, el tema de la reserva de blancs o les pinzellades preliminars amb aigua neta, que després intervenen deixant córrer l’aquarel·la. Tota aquesta mena de recursos, amb la delimitació al mil·límetre entre zones blanques –les cases costeres- i la taca, formen part de l’ofici d’una orfebre de l’aquarel·la que deixa glaçat al visitant. En un juliol de canícula dura. L’exposició de Rosa Permanyer es podrà veure fins el proper diumenge 17, a l’Auditori Municipal de Montcada i Reixac, Plaça de l’Església, 12, Horari: de dimarts a dissabte de 5 a 9. Diumenge al matí, d’11 a 2. L’artista va informar que aquest darrer dia, a les 12, podria fer una visita comentada.  En tot cas ho consulteu a la sala, si us interessa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: