EXPOSICIÓ INDIVIDUAL:

Spotlight:
Synopsis:

L’exposició que plantejo pel Centre d’art el Marçó Vell de Centelles, recull una seixantena d’obres, fruit dels darrers deu anys (2012-2022). El 2011 vaig fer l’exposició a Amics de Centelles, dedicada monogràficament a les fàbriques i també al descobriment d’una tècnica: el linòleum. Dos lustres més tard, la tècnica segueix. Però crec que hi he aprofundit, enriquint-la amb la base d’un millor dibuix i ampliant els temes. Fàbriques no n’he fet més, a part d’un interior (2012). Un magatzem logístic, que posa el focus a l’ambient de treball, a la dinàmica d’un espai amb pallets i toros. La gent, el seu moviment, els ambients, crec que són més l’interès recorrent que he anat encadenant en els diversos treballs que exposaré. “Game_Over” és una exposició preparada acceptant i agraïnt la invitació de la regidora de Cultura de Centelles, Anna Chàvez, que fa un anys, aproximadement, ho va plantejar. L’exposició s’inaugurarà amb el suport de la Comissió del Centre d’art, amb el David Casals, en la gestió diària. I es completa amb l’edició d’un catàleg. Tot amb el suport de l’Ajuntament de Centelles, que amb el seu alcalde, Pep Paré, integren també la Comissió del Centre d’art El Marçó vell de Centelles.

L’exposició “Game_Over” preveu tres grans àmbits:

Vistes de Centelles: entorn i racons urbans.

Temes amb compromís i de col·laboració: conflictes, salut, lluita per la pau i la salut del planeta.

Temes varis: mercat dominical, la Festa del Pi, Cau de Bruixes, Sant Jordi i la sèria “Niça” i “Assaig de la Vida”.

L’exposició reuneix linòleums i també dibuixos i dibuixos acolorits amb tècniques seques o amb aquarel·la.

La imatge del cartell només existeix digitalment. L’original és un dibuix acabat amb aquarel·la. Però ho vaig escanejar per convertir en targeta de visita i amb l’ordenador vaig alterar els colors del groc i les línies negres per fer-ho més atmosfèric – Aleix Art
El títol:

“Game_Over” és el concepte que surt al final dels jocs per ordenador i crec, també al “Tetris” -per mi, el més recent- de la GameBoy. Però quan sortia, almenys per a mi, no era mai un final, sinó una invitació a tornar a jugar, per anar més enllà. S’acaba la partida, però no el joc, ni les ganes. Per a mi s’ha acabat una etapa: deu anys agafa tot tipus d’experiències personals i socials. Temes fruit dels anys, relacions socials, la pandèmia.

També en sentit general i en un altre sentit: també s’ha acabat jugar amb les persones, les diferències de gènere (hi haurà peces fetes contra la violència, pels refugiats o el Càncer). Game_Over per tornar a fer-ho millor. El cartell és un tema de la Festa del Pi. L’eco dels Trabucs quan ja eren per can Moreu, camí de la Plaça. El 2019 tots ens enrecordem del que va passar. No juguem amb foc. Disfrutem de la Festa i perpetuem-la, amb ganes, festa i “experiència”.

Podria continuar explicant cada tema, cada peça. Però deixarem que l’exposició segueix-hi el seu curs: inaugurar i anar obrint, per gaudir-la. El dia 20 de novembre, a les 12, ja hi ha prevista una sessió de comentari. Però no serà de tota l’exposició. Seguint la filosofia dels “écfrasis”, ens centrarem en una sèrie de cinc linòleums, dedicats als assajos d’una obra de Teatre a Centelles. Acabada el 2016, concentra una mica les intencions d’abans i després, per treballar un tema, en dibuix i linòleum. Per exemple, s’intentarà explicar, perquè unes estampes inspirades en el muntatge de la “Vie en Rouge”, acaben presentades amb tinta negra i paper prim. Totes les peces, encara que a vegades siguin per distracció, plantegen petits reptes ineludibles si, a part de disfrutar, s’intenta fer bé.

En resum

L’exposició reuneix dibuix, linòleum i aquarel·la. Pel dibuix combino llapis o tintes. Color: aquarel·la o mines i ceres. Peces des de fa deu anys i noves. Preparat tot expressament pel Marçó vell. Entenent que per aprofitar l’espai, es podria combina obra petita amb temes més grans, de Centelles, s’han preparat una seixantena d’obres. Els formats més grans solen ser cartells i algun dibuix amb papers i cartrons grisos, que permeten anar més enllà de la dimensió del tòrcul o dels blocs de dibuix.

Currículum Artístic:

Aleix Mataró Garriga (Vic, 14 d’agost de 1977).

Resideixo a Centelles.

Formació

1996-1998           1r Cicle d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes Balears.

1998-2001           Llicenciatura d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona.

1984-1994           Escola Municipal de Dibuix de Centelles amb Josep Musach.

2006-2011           Gravat i Sensorial a Casa Masferrer, Vic amb Fina Tuneu.

2008-2011           Gravat al taller de Carles Vergès a Sentfores.

2011-2012           Dibuix urbà/ C.A. Sant Lluc, Bcn, Swasky, Sagar i Miguel Herranz.

2012/2020- Ceràmica a l’Escola d’Adults de Centelles, amb Marta Postico.

Acreditacions professionals

2008-                   Crític d’art de l’ACCA, Associació Catalana de Crítica d’Art

Principals Exposicions:

  • 2004         Pi. Exposició Col·lectiva entorn de la Festa del Pi. El Marçó Vell, Centelles.
  • 2009         Exposició individual a l’Escola Casa Masferrer de Vic
  • 2010          Fàbriques, del 2 de juliol al 5 d’agost de 2010, bar L’Estudiant, Vic
  • 2011          Fàbriques, del 6 al 20 de març de 2011, Amics de Centelles, Centelles
  • 2016-        Exposicions amb el grup Contra la Violència de Gènere del Moianès
  • 2021          Olor de Linòleum, novembre, Trabuc/Penjador Perruqueria, Centelles

Altres: Centelles: Mostres Artistes Locals; Expo dibuix urbà a la Centraleta; Exposicions col·lectives Aleix Art, 2013-2016.

PART MUSICAL DE LA INAUGURACIÓ

Sami Vergés:

Per arrodonir la inauguració i seguint l’estil del  Jordi Sarrate, per a Amics de Centelles, vaig pensar en música. Tenim un grup de col·legues que ens reunim per comentar obres d’art i vaig pensar en contraposar l’exposició amb cançons d’algún músic proper. Havia de ser el Sami Vergés. El conec des dels anys llegendaris anant avall i amunt amb la Renfe, a pencar i estudiar a Barcelona. És l’anima de Kibor i de Bluesmalone. Fa no molts anys vam coincidir en una mena de sopar gastronòmic amb concert del Guillem Roma, a l’Orfeó de Vic.

Aquest cop toca fer protagonistes la tinta i les notes pures abans d’obrir el cava. Així que al Sami guarda unes quantes estampes de l’exposició  i ho ha pres com a pretext per arrancar alguns temes d’ell. Em sembla que tots coneixeu ja el títol de l’exposició que presento: “Game_Over”: què hi diu ell?

Mentre no arriba el divendres us deixo enllaç a un web amb música escrita o interpretada pel Sami, a soles o amb grups.

Game_Over. Punt i final? No.

Dades meves:

Aleix Mataró Garriga

a/e: aleixmatarogarriga@gmail.com

http://www.badaluc.com

A %d bloguers els agrada això: