I ara què?

Centelles. Són quarts d’onze de la nit. Aprofito uns moments previs al descans merescut per actualitzar aquesta part del blog i d’altres que també ho necessitaven. Per exemple, he escanejat els dos dibuixos que sortien a la Crònica de Centelles, sobre el Segar i el Batre que ahir els havia posat amb fotografies fetes amb el mòbil i no es veien gaire bé. També he escanejat els quatre dibuixos que he fet avui a Vic, on celebraven el seu particular Sketchcrawl, una setmana després que la cita mundial, fet que ha permès participar-hi i que un grup de set persones del curs i amics de Barcelona vinguessin: l’Swasky i el Miguel, portaven noves de Santo Domingo, on havien assistit al simposi i d’on havien tornat dilluns passat. També han vingut l’Isaac, el Dave, la Sílvia, el Cèsar. Una mica més tard s’ha afegit en Tomàs. Feiem d’anfitrions en Josep Maria de Tona i un servidor. A Vic, el lloc d’inici era al Sucre. Hem trobat al Ferran Blancafort i companyia i em anat a fer un esmorzar al bar d’argentins que hi ha en un racó de l’esplenada que s’utilitza com a pàrquing. També hi eren en Josep Làzaro-Leri i en Joan Valls, entre d’altres. Esmorzant el Víctor m’ha regalat un quadern per estrenar, que com al resta de companys, ens ha dut de Santo Domingo. La impressió dels dos profes era bona i es mostraven satisfets de l’experiència. El Miguel ha destacat un curs que fan durant l’any a una població dominicana on ensenyen a fer de reporter a través del dibuix. Un tema paral·lel al urban sketcher però que també he trobat interessant.

Un cop esmorzats ens em repartit pel voltant de l’edifici del Sucre. Els de Vic han quedat prop de la balla del recinta firal i els de Barna hem anat a donar una volta a l’edifici de totxo per cercar una bona perspectiva. Els hi ensenyat la façana i cadascú ha cercat el punt que li anava millor. He tingut temps de fer tres dibuixos, utilitzant el sistema taca-línia i treballant i enriquin el color i les llums al final.
Al cap de bastanta estona, ens han dit que els de Vic eren al davant de l’edifici de la farinera que hi ha un tros més amunt. Allà també he fet un apunt, però els de Barna han anat tirant amunt i al cap d’una mica m’han trucat que se n’anaven cap al mercat de la Plaça Major –avui era dissabte-. Així que han trencat amb l’agenda de l’sketchcrawl vigatà, però això els ha permès trobar-se amb l’ambient de la plaça, amb les parades, la gent i els carrers de la ciutat.

A quarts de dues ens hem retrobat al costat del Merma i després de comprar una mica bastant d’embotit ens hem dirigit cap a dinar. Com que els de Vic anaven a El Gravat i no ens va agradar l’anterior cop que hi havíem anat, es va cercar un altre lloc. Avui els hem portat a conèixer el restaurant La Pedrera de Seva, així han vist una mica la comarca i han conegut un racó nou. La veritat és que ha anat molt bé. Bon menú, a bon preu i ambient agradable, a la taula i al voltant: amanida, embotits, carn a la brasa i postres. Tots hem demanat mel i mató, cafès però ens els hem pres a fora on en Cèsar a descobert que s’hi estava molt bé i hi havia una taula de pedra lliure.
Mentres xerravem sobre el futur del curs –si com ara o sessions puntuals- i altres xafarderies hem fet els tradicionals retrats de grup amb què acaben aquestes sessions. Vaig millorant, però el Miguel m’ha sortit una mica guenyo. Al voltant de les sis els companys agafaven el tren de retorn a l’estació de Balenyà. No hem anat a Seva a dibuixar, estaven molt bé a fora de La Pedrera.
A partir d’ara la relació amb els companys canviarà, perquè no tinc intensió de repetir el curs. Ja l’he fet tres cops, he aprés molt, he eixamplat horitzons i conegut gent, però per ara ja en tinc prou. Tot i que m’agraderia continuar veient-los i quedar per xerrar i dibuixar. Evidentment ara venen vacances, també es faran més sketchcrawls i altres activitats, però crec que el grup d’amics i amigues es mereix alguna cosa més. I em sembla que no sóc l’únic que ho veu així.
Dissabte, 7 de juliol de 2012
A prop del punt final
 |
El mètode que he denominat “taca-línia” té dos antecedents en el
“Quadern de Zenda”, però en la sessió d’ahir al Palau de la Música crec
que vaig donar al clau, representant intuitivament l’espai amb els seus
colors i després delimitant les zones amb la línia. |
Centelles. Fa molts dies que no actualitzo aquesta part del blog i tinc algun lector emprenyat. La veritat és que les sessions del curs s’han anat allargant. Dinem junts i després encara tornem a dibuixar. A vegades em quedo a veure exposicions. Total, que agafo un tren tard i no trobo tant temps per dedicar a les cròniques. Però avui falta una jornada per acabar el curs, que coincidirà amb un Sketchcrawl per la zona del Barri Gòtic. I ahir van passar coses importants: la més destacada, la visita de Gerard Michel. També vam conèixer a Manuel San Payo, de Lisboa. Vam visitar el Palau de la Música, una altra vegada, però amb ulls nous i la mà més entrenada. Si la meva primera vegada de visitant al temple de la música, va coincidir amb el descobriment de la paleta de colors de l’aquarel·la, ahir va ser el dia d’un gir important: enlloc de començar a dibuixar amb línia, ara començo fen taques de colors clars, situant les llums, les ombres i alguns elements. I després afageix-ho la línia, que amb l’aquarel·la seca, tant pot ser punta-fina, com la Lami o el pinzell de tinta. Això dóna uns aires frescos als dibuixos y permet desenvolupar-los amb certa rapidesa. A la tarda vaig fer un pas més, en aquesta línia en un dibuix asseguts davant la façana de Santa Maria del Mar. D’aquesta tècnica me n’havia parlat un dia en Sagar i després en Swasky. Calia que desenvolupés alguna cosa nova per poder fer un reportatge gràfic de l’espectacle “La màgica nit de la dansa oriental”, posat sobre l’escenari del Casal Francesc Macià, anit per el taller de Zenda Dansa. El sistema “taca-línia” permet anar ràpid i potser una bona eina quan vagi de viatja a l’estiu i tingui al límit la paciència de les meves acompanyants, esperant que acabi el croquis. (L’article continua més avall)
 |
CLIQUEU LA IMATGE PER VEURE-LA BÉ
Aquest doble dibuix també està fet en el sistema de “Taca-línia”.
El Sagar diu que no sembla que sigui el mateix espai,
la part esquerra i la dreta. Corresponen a una vista de la primer planta on es
veu la sala de concert i una entradaa les butaques.
M’agradava la sensació d’espai buit i els colors i la llum.
Els textos, tant d’aquest dibuix com al
primer, són crítiques. El Víctor ens va manar que introduissim alguna crítica, a la burguesia,
a la idea de luxe, etc, prenen
com a base un comentari de la dramatica de Bertol Brecht.
No m’agrada haver de criticar el Palau com a edifici,
però la seva història recent i el comentari d’algun company em van facilitar les coses.
|
 |
CLIQUEU LA IMATGE PER VEURE-LA BÉ
Quan estava fent un dibuix que vaig eliminar d’una altra part
del primer pis, vaig començar a sentir de fons les notes
d’un piano. Amb la idea de poder dibuixar un assaig, vaig anar
cap a darrera de l’escenari del Palau
i vaig cercar el
piano i el pianista.
Localitzat, però vaig trobar-hi en Francisco,
que és afinador i estava posant l’instrument a punt.
Li vaig demanar si podia dibuixar per aquella zona i vaig començar a atacar el paper.
En aquest cas vaig posar
primer la línia i després el color, per veure si el canvi de sistema podia enriquir el vell.
|
Grans amics
Sobre en Gerard Michel cal que digui que esperava trobar un xicot jove i és un home de seixanta i pico d’anys. Molt jove d’esperit i rialler. El quadern que em va deixar veure és fantàstic. Té una línia molt clara i utilitza el color selectivament. Per fer les plantes de les esglésies que dibuixa conta les passes del terra interior. Però això és com anecdòtic al costat dels dibuixos panoràmics, urbans i naturals que representa. La seva opinió i reflexions sobre els urban sketchers la podreu conèxier pròximament en aquest blog, quan acabi de transcriure l’entrevista que l’hi vaig fer. Tot i que podíem entendre’ns en anglès, l’Isaac Duenyas ens va fer la traducció simultània del francès, de manera que les respostes van ser molt més riques de contingut. Espero que aviat ho pogueu llegit. També vaig fer passar pel filtre de l’entrevista al Sagar. Michel era a Barcelona, convidat pels que van anar al taller de Saragossa, la setmana passada. Hi havia varis companys del curs: L’Isaac, l’Antonio, el Sagar, la Sílvia, la Carla, la Yadhira, així com ex-combatents com en David, l’Elda, la Mercé i també en Lapin. Diuen que va estar bé, tot i que varis es queixen de que sentien a xerrar molt, dibuixaven molt poc i els desplaçaments entre llocs es feia llarg. A veure què diuen els companys que aquesta setmana que comença marxen al simposi de Santo Domingo –Swasky, Miguel, Lapin-. El francès m’ha promès l’entrevista quan torni. A més farà de reporter gràfic a les sessions i tallers caribenys.
Una de les coses que en Michel va dir, i que puc avançar, és que li sorprenia el nivell de relació que hi ha aquí entre urban sketchers, que ens trobem, compartim taula, quaderns i estones de dibuix. Al seu país això no existeix –a mi em pensava que era al revés!-. Una mostra del bon rotllo entre urban sketchers experts i novells és que ahir a l’hora de dinar érem setze persones. I a la tarda encara vam seguir. En un altre lloc, en un article que s’editarà en un fanzine sobre els urban sketchers de Barcelona, he deixat constància del mundillo que es viu i la riquesa que comporta participar d’aquests cursos. Informaré de l’adreça de publicació, quan tingui les dades. Això vol dir que tornaré a actualitzar aquesta pàgina del blog, però no se si serà després de l’sketchcrawl de Barcelona, o de la cita de Vic que ens espera el dia 21, d’aquí quinze dies. El que sí és segur és que em fa mandra escanejar tots els dibuixos que he fet des de l’última entrada.
Dissabtes, 12 i 19 de maig de 2012
Dos en un
Centelles. El cap de setmana passat no hi va haver crònica. L’exposició de dissabte i el videoclip de diumenge, ho van impedir i durant la setmana tocaven altres seccions del blog. Intentaré ara fer un resum de la setmana passada i d’ahir. Les dues jornades s’han vist afectades per la impossibilitat d’entrar en museus, degut al descuit o dels profes o dels de Sant Lluc. Dissabte passat va ser el torn de la Godia i ahir del MNAC. Ahir però ja ho sabíem d’entrada i ho vam poder reorganitzar tot. Vam començar igualment a Caixaforum, al bar agafant forces i després vam anar –això ahir- a veure l’exposició de Delacroix. Després vam anar al terrat, als jardins del MNAC i al mirador del cap de munt.
El dissabte de la setmana passada vam començar als Quatre Gats, una de les antigues seus, segurament de les més emblemàtiques del Cercle Artístic Sant Lluc. Funciona encara com a cerveseria i lloc de menjars, però sobretot dedicat al turisme. El jefe de la sala ens va deixar dibuixar sense problema, però amb la condició que no ocupéssim moltes taules, per si venien clients. Vam dibuixar des de dintre i des de fora, l’edifici modernista projectat per Puig i Cadafalch. El tema de la Godia va arribar a l’última hora del curs, quan ja faltava poc per les dues. Els profes no estaven al cas que s’havia de pagar. Per donar solució vam estar dibuixant els edificis de Diputació des de fora, fins que vam anar a cercar altres llocs per dibuixar. Però ja era tard i al cap de vint minuts, els que volíem ja erem assentats a les taules d’un restaurant gallec que feien menú.
Visites
La nota particular de la jornada de la setmana passada la va donar la visita a Barcelona de Luis Simôes i Emily Nudd Mitcell, dos urban sketchers. Simôes és portugués i vol fer la volta al món amb cinc anys i dibuixant. S’ha estat allotjat a casa del Sagar i de Lapin. Es veu que no tenia previst venir a Barna, però a Màlaga va coincidir amb el Sagar i el Miguel i va canviar d’opinió. L’estada a la Ciutat Comtal l’hi ha servit per dibuixar i també per conèixer l’opinió i les reflexions dels mestres sketchers d’aquí, sobre el seu treball gràfic. Per exemple, segons ens comentava ahir el Sagar, Lapin li va dir al portuguès que no es dediques a dibuixar llocs típics de les ciutats, com si fes postals tòpiques, sinó que fes seva la ciutat, dibuixant racons descoberts més personalment, o per exemple la casa de les persones on s’allotjava, cosa que no sembla que fes. Aquesta observació també la faig meva cara altres viatges meus on m’agradaria dibuixar i especialment pensant amb la futura estada, precisament a Lisboa, origen de Simôes.
Emily Nudd Mitchell és una francesa de Normandia, que viu a Madrid i fa cursos de dibuix o quaderns per institucions o entitats, a vegades relacionades amb la cultura gala, com les Aliances franceses, ambaixades, etc. Precisament estava a Barcelona per donar un curset a uns nens d’un institut francès. Tant Simôes com Nudd Mitchell es van sotmetre al test de la meva entrevista i pròximament sortirà publicada al blog.

En quan a la sessió d’ahir del curs, la nota diferencial va ser l’absència de Víctor, que va fer que Sagar prengués més les renyes del curs i ens fes fer exercicis concrets per educar la mà. El més especial, dibuixar amb la mà contraria un autoretrat d’un company i l’edifici del Palau Nacional. També ens va fer dibuixar el MNAC d’esquena i girant-nos puntualment per agafar una idea de les formes. D’aquesta manera feiem un altre exercici de retentiva. Sembla que hi ha visions diferents del curs, entre Sagar i Víctor, fet que hauria d’enriquir les classes i per ara sembla més un problema, perquè pel què sembla un porta més les renyes de l’organització i l’altre queda més a l’ombra. Haurien de parlar. Ahir vam dibuixar companys, el MNAC. Vam anar als jardins de sota el Palau Nacional a dibuixar amb el Pentel els arbres, en un exercici difícil per haver de sintetizar formes diferents de fulles i copes. El dibuix final també va ser el més plaent, ja que es tractava de dibuixar la gent del mirador. Vaig dibuixar la gent i insinuar el fons barceloní amb eines de diferents colors. Però el dia encara era llarg i la intenció era aprofitar una mica la tarda. Així que després de dinar a un restaurant de menú de Sants, vam anar fins a la Gran Via, on hi ha una antiga casa de lactància i allà els que quedavem –Sagar, Isaac, Antonio i un servidor- vam rematar la jornada. Es tracta d’un edifici modernista, d’estètica neogòtica que em feia pensar amb la façana antiga del Palau de la Generalitat. Però aquella de color blau. El dibuix que vaig fer és mono però queda fosc. Sembla la imatge d’una Barcelona contaminada.

Dissabte, 5 de maig de 2012
Inici de la tercera edició del curs.
El primer Sant Lluc
Centelles. Aquest dissabte hem començat una nova edició del curs “Dibuixant la ciutat”, el tercer intent per a mi. Repeteixen la Manuela, la Marta, l’Antonio-Shiembcn i l’Saki. La resta són nous. Quatre noies i un noi. Professors, el Sagar i el Víctor-Swasky. La jornada d’avui ha començat a Sant Lluc. S’havien de fer les presentacions i també explicar un nou projecte pel curs: anar a dibuixar totes les seus per on ha passat el Cercle Artístic Sant Lluc, en els seus origen una escissió del Real Cercle Artístic. Els de Sant Lluc representaven l’ala conservadora i quan a l’entrada dels corrents importats per Rusiñol i Casas de París, van fundar el nou grup. La primera seu va ser al número 17 del carrer del Call. No sabem si als baixos o als pisos. De manera que després de les presentacions, indicar les línies mestres del curs i parlar de materials ens hem dirigit cap al carrer del costat del Palau de la Generalitat.
Pel camí el Sagar m’ha resumit la marxa de l’sketchcrawl de Sant Jordi, en que gràcies a l’empenta del seu germà, van poder pujar al terrat de l’arxiu històric de Barcelona i observar material documental conservat. Diu que eren poquets i que la trobada es va salvar en part, gràcies a la participació d’alumnes seus que aquell dia feien classe.
Arribats al número 17 del carrer del Call hem comprovat que en aquest habitatge és on als baixos hi ha el restaurant Alium, on ens vam trobar un dia per començar una jornada del curs –la que vam visitar el subsòl de Barcino, en el Museu d’Història. Un local que recordo per les pintures matèriques de Guinovart que té a l’abast dels seus clients i per una cambrera molt simpàtica que hi ha que també avui he saludat, quan ella anava a cercar el pot de les deixalles.
Al carrer del Call m’he situat a un angle, amb vistes del fragment del carrer del Call on comença el carrer de Domènec del Call, i es veu també el tram que arriba fins a la Generalitat. El número 17 queda a la dreta. En el dibuix es distingeix perqué forma part del tros colorejat. Per cert, uns turistes alamans els hi agradava el què feia i m’han demanat permís per tirar una foto al dibuix.
Un cop acabada la primera crònica gràfica el Sagar ens ha conduït a uns quants fins al començament del carrer on hi ha la sombrereria Obach. Aquest era l’objectiu del segon sketch. El grup de dibuixants quedava escampat entre aquest punt i mes endarrera. Els novells enfrontant-se a un dibuix, fet en ple cor turístic de Barcelona i sota la supervisió del Víctor i el Sagar. He dibuixat els aparadors de la sombrereria i el fragment de carrers que es veia. He dibuixat unes quantes persones per donar idea del moviment que hi havia. El Sagar m’ha fet adonar que l’habitatge on s’ubica la sombrereria tè un aire molt com de casa jueva o marroquina: cúbica, amb poques obertures i per tant amb molt mur. Una observació interessant.
Un cop acabat aquest dibuix ens hem dirigit cap a la plaça del Pi. La relació d’aquell lloc amb Sant Lluc ja no era important, tot i que molt a prop, a la Sala Parés, els alumnes del cercle hi van fer les primeres exposicions.
A la plaça del Pi ens havíem de centrar amb l’esglèsia. M’he situat entre el carrer del Pi i el de la Palla i he dibuixat el què veia, amb atenció especial a la mole de la parròquia gòtica, així com en els immensos plataners que la precedeixen. Una mica de referència a les parades de pintors i a la gent ha donat el toc final.
L’últim dibuix de la jornada l’he fet a una placeta que queda darrera de la capçalera de l’església que hi ha unes terrasses. Allà hi havia la Manuela, l’Saki, el Sagar i l’Antonio que anaven fent apunts còmodament. M’hi he assegut i he fet l’últim dibuix amb part de la capçalera, un edifici de l’ajuntament i un magnífic plataner que tenia al costat.
Més o menys tots hem fet tres o quatre dibuixos de la mateixa zona. Els profes han observat la clara diferència que hi havia entre els veterans i els novells, que segur s’igualarà a mesura que avancin les jornades de treball. La setmana vinent visiterem la cerveseria dels Quatre Gats. El Sagar ens ha avisat que és possible que ens visiti un portuguès que vol fer la volta al món amb cinc anys i dibuixant. Així com altres urban sketchers que estaran de visita per Barcelona.
—————————————————————-
Divendres, 27 d’abril de 2012, Mare de Déu de Montserrat
ENTREVISTA [] Antonio Baza, “Shiembcn”, disseny gràfic i publicitat
“Un dibuix ha de ser:
faig això i ho faig així”
Centelles. Continuem amb el repàs dels companys del curs a través d’entrevistes. Avui toca Antonio Baza, dit Shiembcn. El dia que el vaig conèixer era en el 33é sketchcrawl al pati de l’antic hospital del Raval i estava fent un impressionat dibuix d’una de les d’escales monumentals, amb el dibuix de les pedres. Em va impressionar i vaig veure clar que tenia molt per aprendre. L’entrevisto a un restaurant italià del carrer Aragó, el dia que hem estat al Mitte i al Conservatori de música. Quan publico aquesta entrevista ja he decidit que continuaré amb el curs de dibuix urbà una tercera tanda. Tot i que han pujat el preu vint euros, ja he pagat i tot.
Aleix Mataró .- Quin ha estat el teu últim dibuix?
Shiembcn.- Avui al conservatori de música. He fet l’Habitació Vermella.
A.M.- Quan dibuixes en el dia a dia?
S.- Normalment faig un dibuix diari, segons com en toqui el dia. Quan vaig a la feina amb la moto, si puc em paro i ho faig. Si no a casa faig una figura, qualsevol cosa.
A.M.- T’agrada especialment el dibuix urbà?
S. – Sí. Em dóna molta frescura. És el que més m’agrada. M’agrada molt l’ornementació. M’agrada dibuixar o una farola o una paperera o qualsevol cosa que em cridi l’atenció d’un edifici. L’arquitectura em costa més.
A.M. – Com definiries a l’urban sketcher?
S. – Ho definiria com un dibuix molt fresc, molt intuïtiu, molt ràpid. Surt del dibuix de tota la vida, del dibuix d’estudi. Pots jugar molt com vulguis, amb els colors, les trames, les línies, amb el que vols destacar més.
A.M. – Creus que podries resumir la idea del curs en un eslogan o una frase?
S. – Qualsevol cosa que veus la pots dibuixar.
A.M. – Creus que hauria de ser més important el dibuix en l’ensenyament?
S.- Crec que sí. El dibuix em dóna molta pau i tranquil·litat i crec que aquest element a l’escola aniria molt bé. Segons l’assignatura, la pressió, els companys… el dibuix trobo que dóna pau, relaxa. No trobo que hagi de ser una cosa que ha de martirizar i ser com diuen els cànons. Ha de ser: faig això i ho faig així.
A.M.-Estàs preparant algun projecte?
S.- Tinc diverses coses en ment, i no totes són relacionades amb el dibuix, de moment recopilo material gràfic dibuixat, vull tenir un bon arxiu personal, i d’altra banda ajudar a la meva dona en tasques d’il·lustració en els seus escrits.
Podeu saber més coses sobre Shiembcn si entreu al seu blog:
http://dedibujoendibujo.blogspot.com.es/
Dilluns, 23 d’abril de 2012, Sant Jordi
Vic a poc a poc
Avui era Sant Jordi. Felicitats a tots els jordis i georgines! No he comprat cap rosa, ni cap llibre. Ni tampoc he dibuixat. Avui hi havia l’sketchcrawl a Barcelona, convocat per en Lapin amb la intenció d’acabar no se quin llibre de dibuixos col·lectius. No hi he pogut anar tot i que he baixat a Barcelona per temes de feina i inclús hi he dinat. Però no al barri gòtic, sino al Poblenou. He fet un menú a l’Ovella Negra, un lloc immens i que ha valgut la pena provar.
El dia de dibuix aquí va ser el passat dissabte, el dia de la cita mundial d’sketchcrawl. Vaig anar-hi a Vic, però no sol, sino amb la resta de companys del curs que amb tren o cotxe es van desplaçar, ben dora al matí, fins a la capital d’Osona. La trobada començava a les 10. Per unes obligacions no vaig poder afegir-me al grup fins a quarts d’onze, però quan vaig arribar al punt d’inici de la trobada no vaig veure a ningú. Un cop de telèfon al Josep Maria de Tona va permetre esbrinar que els del curs eren a un bar prop de l’estació, encara, agafant forces. Però on eren el grup d’sketchers de Vic?

Per esperar vaig començar a dibuixar un grup d’adoberies amb la mole de la catedral al darrera. Quan ja ho tenia una mica definit vaig veure que els companys creuaven el pont de’n Queralt. En Josep Maria els hi va fer l’explicació de la zona, amb la vista de les velles adoberies, el conjunt catedralici, el solar de l’antiga Colomer-Montmany, etc. També em va informar que el grup d’sketchers de Vic, encapçalats per en Ferran Blancafort eren a l’altre cantó, a l’inici del carrer que creua les adoberies. En el grup, que conegués, hi havia la Imma Parés i també la Montsita Rierola i el Jordi Lafon. També hi havia la Kirsha, aquella noia danesa que havia revolucionat la casa Masferrer. El seu esperit es podia entreveure amb el tupé punky i la jaqueta amb estampat de pell de tigre que lluïa.
Els companys de Barcelona tenien ganes de dibuixar els vells assecadors de pells des de l’altra banda del riu i a partir d’aquell moment el grup de Vic va seguir un ritme i els visitants, un altre, més lent per descobrir la ciutat. Vam dibuixar les adoberies des del riu, després des del carrer que les travessa i el carrer de la muralla. I finalment vam tenir temps d’arribar al temple romà. Per allà també corrien l’Eduardo Vicente, el Diego Arias i el Daniel Castro, tres sketchers de Barcelona que són també tres espases del dibuix urbà.
Des del temple romà, ens faltava encara anar a la plaça de Sant Felip, la del Pes i la plaça major, però es van fer les dues i ja tocava anar a dinar. El lloc per l’àpat era a El Gravat. Allà ens hi vam trobar els de Vic, però seiem en taules separades de manera que vam continuar l’aparent vetllada paral·lela. També hi havia la Pilarin Bayés, que seia en una altra taula juntament amb uns familiars. La ninotaire havia dedicat un dibuix a l’Isaac, que estava molt content per això.

Els de Sant Lluc seiem tots a una taula. Al meu costat el Víctor i el Josep Maria. El menjar va ser bo, però en dosis molt petites, de manera que per aquí la trobada potser va flaquejar una mica. Cost final 17,50 €. Però va ser un moment de conversa i dels tradicionals dibuixos de persones i grups que tot urban sketchers fa en aquestes ocasions. Cap allà a les cinc sortíem del local. La programació de l’sketchcrawl vigatana acabava amb el dinar i molts companys van marxar immediatament després. Però amb el Víctor, l’Eduardo Vicente i el Daniel Castro encara ho vam aprofitar per conèixer gràficament la plaça del Pes. En Castro va trobar la finestra gòtica de darrera l’ajuntament i els altres tres ens vam situar a una banda de la plaça per dibuixar l’espai en el quadern. A les sis havien d’agafar el tren i jo vaig tornar cap al meu cotxe groc.
Dissabte, 14 d’abril de 2012
Deixar-se anar
Centelles. Un dia vaig regalar un cd al meu pare per equivocació: un de la Kylie Minogue enlloc d’un de la Katie Melua. Una confusió de noms. Però de moment es pot aprofitar. El de la Melua encara no l’he escoltat. Potser després.
Avui quan estava dibuixant en el curs, he tingut un impuls: he decidit que no dibuixava per agradar sino que em dedicaria a fer els exercicis i a experimentar. Així que he dibuixat ràpid i he anat a cercar resultats. Però no és que es tracti d’anar de preça sino que vull dir que no m’he encantat tant em els detalls i he esbossat de forma més esquemàtica. I sobretot he fet anar el pinzell d’aquarel·la per dibuixar els membres d’un trio i practicar un exercici de capes. Ara ho explico.
Matinal de Lapin
La jornada l’hem començat a les deu a la galeria-bar Mitte Barcelona, al carrer Bailén. En Lapin hi fa una exposició dels seus dibuixos urbans: dibuixos recents d’arquitectures, llocs curiosos de Barcelona, França i també vehicles antics que ell deforma d’aquella manera tan seva. Una distorsió que s’exagera en campanars i pinacles d’edificis. La mostra ocupa dues parets: en una hi ha un mosaic dels seus dibuixos enganxats com si estiguessin escampats per terra. A davant mateix un armari amb vidres, recuperat del carrer i ple de corcs mostra els quaderns originals i altres obres que Lapin ha preparat per vendre, acompanyats al dintre de l’armari i a fora per objectes trobats o del dibuixant: el barret que duia abans, una senyal amb el peató que porta el barret, llanternes, etc. Vol ser com un ganivet de meravelles. Al mateix Mitte es pot adquirir el llibre que ha editat Lapin dedicat a Barcelona, així com un poster amb vehicles que l’autor ens ha regalat als del curs.
Mitte-Barcelona és com un magatzem d’aquells antics de l’Eixample reconvertit en una espaiosa galeria, una barra de bar i un conjunt heterogeni de seients, taules i mobles amb llibres i revistes. Un espai acollidor. La gent que ho porta és estrangera, però parla el català i és molt simpàtica.
Dibuixar com cebes
Al mateix local l’Swasky ens ha fet l’explicació del dia, que l’havia de completar el Miguel que però ha arribat tard. El tema del dia era dibuixar en capes. És a dir fer un dibuix diferenciant plants o objectes amb línies de diferents gruixudaries o colorejar selectivament per potenciar i resaltar plans. El Miguel té un dibuix –que formava part de la fitxa- en que un cel blau li serveixen per resaltar unes cases només delineades. Però es pot fer de moltes altres maneres.
El primer dibuix havia de ser de línia, el segon amb pinzell i colors i el tercer una barreja dels dos exercicis anteriors. A Mitte hem fet el primer. M’he assentat a una taula i he començat a dibuixar el què veia potenciant amb el Pentel les persones. Però el Víctor m’ha dit que fes un primer pla amb el Pentel i el fons amb el Uni-ball. Podia aplicar una mica de gris d’aquarel·la que l’he fet servir per la taula de primer terme. El fons l’he descrit bastant amb trames i amb la voluntat de donar idea que hi havia molts blancs i contrastos llumínics.
El Rat-penat
Un cop acabat aquesta part hem marxat del local cap al carrer. Cap al carrer Aragó i tombant el mercat de la Concepció hem anat fins al xamfrà i hem trobat l’entrada del Conservatori de Música. Allà l’Swasky ens ha fet fixar amb el rat-penat que figura en l’escut de la portada i ens ha explicat el seu simbolisme. Diu la llegenda que quan Jaume I acampava amb les seves tropes prop de València, era de nit i el rei es va despertar per un soroll que venia d’una de les tendes. Altres homes es van despertar i van veure que era un rat-penat. I no només es van adonar d’això, sino del fet que els sarreïns els atacaven. Així gràcies al vol sorollós del rat-penat es van poder defensar d’un atac que hagués estat molt negatiu.

Al conservatori hem entrat a dintre i la noia que se’n cuida ens ha ensenyat una mica l’espai: la peixera i la sala vermella, principalment. Cadascú s’ha quedat a on l’hi agradava més i jo he començat a fer el dibuix en un dels passadissos on hi ha uns arcs de forma escalonada i de color verd. L’objectiu era fer l’espai amb Uni-ball i resaltar només els arcs amb aquarel·la. Ho he fet però el Víctor m’ha dit que provés de fer la part de color sense les línies de punta-fina. Així que he provat un altre dibuix, però la cosa realment ha funcionat quan he entrat a la sala vermella i he pogut dibuixar al trio Hyagins assajant. Dues noies i un noi, corda i piano interpretant Ravel i Beethoven. Molt maco. I aixó m’ha estimulat a utilitzar el pinzell d’aquarel·la com si fos el punta-fina o el Pentel per esbossar i intentar captar les figures dels músics i els seus gestos, sobretot tocant el violí i el violoncel. I aquí ha estat on he començat a despendre’m del neguit de fer-ho bé per passar a cercar, senzillament, el gust per fer anar el pinzell per captar. Ha estat un bon progrés per aconseguir resultats que són bastant expressius. Podeu veure-ho aquí i a la pàgina de flickr.

El concert ha acabat, hem comentat els dibuixos i hem anat a dinar una colla a una pizzeria 100 % italiana. Molt bo . A la tarda encara hi ha hagut temps per un dibuix de l’aparador d’un “colmado” de l’Eixample que interessava dibuixar al Sagar pel llibre que està preparant i del que ja en més d’una ocasió he viscut el seu procés de creació.
El proper dissabte farem el curs a Vic, ja que hi ha un sketchcrawl mundial. Tota la classe es desplaçarà a la Ciutat dels Sants. Ja informaré, però abans hi haurà ocasió per una de les entrevistes que vaig realitzant als companys.
Diumenge, 8 d’abril de 2012
ESPECIAL PASQUA
Granera
Centelles. Aquest dissabte, com que era Pasqua no hem fet classe de dibuix urbà. Però assabentat que el Víctor, alies Swasky pujava a una caseta que la seva família té a Granera, li vaig proposar d’anar-lo a veure, donat que de Centelles a aquell racó hi ha poquet. I sí, sí, dissabte a la tarda amb el meu cotxe –amb gasolina de l’Esclat, que està molt bé de preu-, vaig anar cap a Castellterçol passant per Sant Quirze de Safaja. Al poble on amb el meu avi anavem a mercat m’hi vaig aturar per prendre un tallat a la plaça i fer de temps, perqué amb mitja hora havia cobert la distància i tampoc es tractava d’arribar a lloc molt abans. Evidentment vaig fer un dibuixet des de la cadira de la terrassa del bar la Plaça, que em recorda la Sagrera en temes d’adaptació d’un espai de pedra antic i el nou disseny de mobiliari. Inclús amb el menjar –temps endarrera hi havia anat a esmorzar-.
Des de Castellterçol surt la carretera que porta a Granera. Abans s’acabava al petit llogaret, però ara arriba fins a Sant Llorenç Savall. És un camí sinuós, boscós. Al començament es passa a prop d’una casa de pagès que està dalt d’un puig, molt prominent sobre la carretera, com si fos un castell. Un dia ho podria dibuixar. L’Swasky em va dir que allà s’hi havia gravat escenes del telefilm de Serrallonga. Però ahir l’objectiu era més enllà. Després es passa per un pantà petit i a prop d’una zona boscosa que es va cremar fa uns anys. I també, entre rèbol i rèbol es comença a veure quatre cases dalt d’una carena amb la mole del castell a sobre. Passat el rètol de l’entrada de Granera vaig començar a seguir les indicacions que el Víctor m’havia donat. Fàcil. Al cap de cinc minuts ja estava aparcant el cotxe a un descampat, una mica vigilant perquè el Volkswagen que porto és baix.
El raconet on s’està l’Swasky és una caseta petita de pedra, pintada de color mostassa que ells mateixos s’han arreglat. Han estat allà tancadets aquests dies de Pasqua que tant ha plogut, amb la seva dona Eli i la filla de set anys Aitana. Un lloc recollit i silenciós, ben diferent a la vida urbana dels dissabtes, de la seva vida diària i també de la meva a Centelles.
Després de prendre un cafè amb llet molt bo i xerrar una mica vam decidir anar a veure el castell. Evidentment l’Swasky s’esparava que portés un bloc i l’intenció era fer un dibuix. Així que vam sortir de la casa i vam seguir un sender que vorejant la carena arribava al castell. L’Aitana esparava amb ganes un tros en que s’ha de saltar entre dues roques, ben bé al final del camí.
El castell de Granera data del segle XI i se’n conserven els murs perimetrals i alguns elements de l’estructura interior. Sembla més petit que el castell de Sant Martí, potser semblant al què hauria estat el castell del Fitor, encara que el de Granera ben situat d’alt d’un pujol.
Les vistes eren maques a la zona sud: es veia als primers termes la Mola, el Moncau i més al lluny Montserrat. També es podia veure l’antena de telecomunicacions del Tibidabo. L’Swasky em va fer fixar amb la zona cremada, que però ja es veu ben coberta de vegetació i arbres baixets. L’Eli recordava com s’havia espantat en veure el foc abraçar tot el municipi i apropar-se. Per sort el van aconseguir apagar.
Com que feia vent ens vam moure d’aquella zona i vam baixar fins al poblet. L’Eli i l’Aitana van tornar cap a casa i els dos dibuixants ens vam disposar a desenfundar les nostres armes. El punt escollit va ser la part alta d’una pujada amb cases a l’esquerra –amb flaire de truita, ceba i pabrots cap a quarts de vuit-, el castell a la part superior i marges a la dreta. Aquest espai és el que vam dibuixar, colorejar i ensenyar, un cop acabat a les dues dames, escapant d’un intents fred que ens va fer córrer. A quarts de nou tornava a ser al cotxe, camí de casa. De tornada vaig passar per Moià, Collsuspina i el camí del Puigsagordi. Vaig tardar el mateix: tres quarts. Suposo que si hi torno tornaré a fer la mateixa ruta circular. Ara fins dissabte vinent!
 |
Clicar la imatge per veure bé |
Dijous, 5 d’abril de 2012
ESPECIAL ENTREVISTA:
Isaac Duenyas, enginyer i company del curs
“El dibuix
em canvia la personalitat”
Centelles. El dissabte que amb els del curs erem a la zona de la Barceloneta vaig entrevistar a l’Isaac Duenyas, que és alumne del curs. Un alumne “repetidor voluntari”. Ha seguit les tres o quatre sessions que s’han fet del curs i ha tingut a tots els professors: Lapin, Sagar, Miguel i Swasky. Asseguts a la plaça del mercat li aplico el tercer grau del dibuix:
Aleix Mataró .- Quin és el teu últim dibuix?
Isaac Duenyas.- L’acabo de fer fa uns minuts. És una espècia d’au fènix o de drac del Parc de la Ciutadella.
A.M. – Quan dibuixes en el teu dia a dia?
I.D.- No tinc temps de dibuixar en el meu dia a dia. A vegades faig retrats a l’autobús que agafo cada dia. Tinc una feina molt exigent a nivell de temps i em costa molt. No tinc temps de dibuixar.
A.M. – T’interessa especialment el dibuix urbà?
I.D.- No diria que m’interessa especialment el dibuix urbà, si no que m’interessa el dibuix en general. El dibuix d’edificis, per exemple, no és el que més m’atrau. M’interessen més els dibuixos on hi ha personatges: persones, retrats i el paisatge natural. No faig mai dibuix de fotografia.
A.M. – Com definiries als urban sketchers?
I.D. – Els definiria com una barreja d’artistes, gent molt aficionada al dibuix i de relació social. L’urban sketcher permet fer un intercanvi d’experiències, a través dels dibuixos i de les trobades, que se’n organitzen moltes.
A.M. – Com vas entrar en aquest mundillo?
I.D. – Per molta casualitat, a través d’internet. Navegant per internet, mirant fotos i dibuixos, vaig arribar als dibuixos de Lapin i em van agradar molt. A través de la seva web vaig anar saltant i vaig trobar al Sagar. Dues setmanes després vaig veure un anunci de Sant Lluc que anunciava el primer curs sobre urban sketchers. I el feien en Lapin i el Sagar. Vaig pensar que no era una casualitat i vaig decidir apuntar-m’hi. Estic parlant del gener de 2011.
A. M. – Com et relaciones amb aquest mundillo.
I.D. – Em vaig apuntar al curs. Van venir de convidats el Miguel i el Swasky. Varem fer un sketchcrawl i a l’estiu vaig anar al simposi de Lisboa. Lisboa és una de les meves ciutats preferides, m’agrada molt la cultura portuguesa i vaig anar-hi. En el simposi em vaig fer més urban sketcher, perquè és una experiència molt intensa, coneixes molta gent, urban sketchers que veies per internet estaven a allà.
A.M. – Com et serveix el dibuix en el teu dia a dia?
I.D. – El dibuix em canvia la personalitat. Treballo en una feina molt cartesiana i de despatx, sóc enginyer, però sempre dic “enginyer de lletres”, faig planejament i temes de planejament. I el dibuix és com una bombolla creativa en mig d’una setmana cartesiana.
Dissabte, 31 de març de 2012
Per un sol cop
Tren de les 19:32 cap a Vic. Fa vint minuts que he acabat l’últim dibuix del petit sketchcrawl que ha organitzat el Sagar. Els alumnes del curs ja estavem avisats de la setmana passada, i un correu a altres urban sketchers el dijous ha animat a una vintena de persones. He baixat al matí amb el Josep Maria, amb el seu cotxe. Tampoc es volia perdre aquesta ocasió. Hem esmorzat a un baret de plaça Urquinaona que feia olor de neteja recent amb lleixiu i on confonen la llonganissa amb el salami. Però de llonganisses n’he vist bastantes durant el dia d’avui: al mercat de la Concepció i al restaurant on hem dinat, ja que aquest skectchcrawl ha pres com objectiu un tros de la dreta de l’Eixample, entre Ausiàs Marc, Bailen i Aragó.
Amb el Josep Maria hem voltat per la plaça Urquinaona a la recerca del grup, però no veiem ningú fins que a la banda de la sortida del metro hem trobat al Daniel Castro i un noi de Capellades que va anar amb bici al simposi de Lisboa, ell sol i de dibuix en dibuix – ara hem sortit dels túnels, amb el tren i hi ha un incendi al turonet dels pisos clònics de Santa Coloma.
Al cap d’una estona hem localitzat el Lapin i altres persones a l’altra punta de la plaça. Allà m’he assabentat que els del curs eren en un bar de Roger de Llúria, no gaire lluny. Amb el Josep Maria ens hi hem arribat. Un correu d’última hora de Swasky ho havia decidit. Allà el Josep Maria ha pogut saludar als antics companys i jo he comentat les últimes notícies de l’anada a Vic, per participar al 35é sketchcrawl.

Al cap de cinc minuts ja erem al carrer a la recerca dels primers objectius per dibuixar. Hem anat cap al carrer Ausiàs Marc, davant de l’Abacus. De seguida he vist una moto i he pensat en dibuixar-la en primer pla i una de les façanes modernistes a darrera. Anava a començar però han sortit la parella propietària de la moto. Es pensaven que els hi posava una multa –portava ulleres de sol i la jaqueta Arrow que té un aire policial-. Aclarides les intencions han marxat i he hagut de canviar de pla. Les intencions dels profes eren que cadascú es situés davant d’una façana per dibuixar-les plana i al final ajuntar tots els dibuixos, en un fris. He vist una altra moto, una vespino vermella davant juntament de l’Espai Volart, ho he comentat al Sagar i hi he anat. Aquest primer dibuix inclou tota la façana, una mica distorsionada a la part de dalt. L’he colorejat. He estat bastanta estona en fer-lo i he quedat sol a la zona. La resta ja eren al claustre de la Concepció. Satisfet amb el meu primer dibuix he pujat cap a Aragó. De camí he trucat al Carles Vergés, qui fa molt temps que no veig ni parlem. Està animat i algun dia quedarem.
Dinar de luxe
El claustre de la Concepció és d’estil gòtic i elegant. Els urban sketchers estaven repartits tot al voltant i molts d’elles assentats sota les arcades. M’he situat a un racó assentat al terra, amb la idea de dibuixar dues ales del claustre, un ample i un llarg, amb dos punts de fuga. També he dibuixat persones. Potser l’espai m’ha sortit una mica petit, però ha quedat bé. En aquest dibuix, seguint la tònica d’altres, deixo l’espai definit per les figures en blanc.
Allà a la una ens han fet fora del claustre i amb la colla hem anat cap al mercat de la Concepció, que és al costat. Un lloc amb una gran volta de ferro on hi conviuen parades i un Caprabo i hi ha gent a tot arreu.
Amb el Josep Maria hem voltat una mica i al final m’he situat al centre. He dibuixat una parada i he aplicat les últimes lliçons de distorsió de l’espai per fer-hi entrar més llocs de venda i gent, per donar idea d’acumulació. He fet una mica de referència a l’estructura de ferro i a les obertures. El Swasky m’ha dit que potser ho hauria pogut fer més petit per explicar millor tot l’espai. Swasky aquesta setmana estarà a Granera i potser un dia el pujaré a veure, evidentment amb un quadern.
Vist el mercat hem anat a dinar. El Sagar i l’Antonio havien localitzat un restaurant a la rebotiga d’un colmado. Ens ha semblat bé, tot i que ja ens han dit que podia ser car. Per arribar al menjador per les colles hem hagut de passar per la cuina i pujar una estreta i alta escala de cargol. La sala era grandeta i tenia prestatgeries amb botelles de vi i licors, algunes començades. El dinar ha estat bé, però era tot molt car. He triat el plat pensant amb la butxaca i amb la nutrició: ous ferrats amb morcilla. Tots hem pagat de mitjana uns 23,50 Euros. No sabíem massa on ens posàvem, però per un sol cap ha estat bé anar-hi. No deixava de ser un lloc on volia servir productes selectes i s’ho feia pagar. Això ja es veia d’entrada.
A la tarda encara hem dibuixat –ara som a les Franqueses-. Amb els que quedàvem el Sagar ens volia fer dibuixar o un forn modernista o una església que la façana és com un temple grec, que és al carrer Bailen. Al final hem acabat al seu davant i els pocs que erem ens hem entretingut amb les seves formes clàssiques. En el dibuix que he fet he pogut treballar el tema de llums amb les aquarel·les.
Acabat el dibuix hem anat cap al cafè del Centre (carrer Girona), que és la cafeteria més antiga de l’Eixample. Allà hi havia el Sagar i el Miguel. Hem segut i he rematat el dia amb un últim dibuix del lloc, mentre em prenia una llimonada refrescant. Ja erem molt pocs. Espero amb ganes la cita de Vic. Ara ja som a la Garriga.
Dimecres, 28 de març de 2012
ENTREVISTA
Víctor Martínez, Swasky, professor del curs “Dibuixant la ciutat” de Sant Lluc, Barcelona
“L’urban sketcher dibuixa la vida del moment”

La Bodagueta, Barcelona. Ja fa algunes setmanes d’aquesta entrevista i sortirà publicada a la part final del curs. Però uns dies abans que un grup consolidat, format per professors, alumnes i gent d’aquest mundillo es trobi per celebrar un nou sketchcrawl, a mig camí entre les dues trobades mundials, la 34 i la 35. El Sagar tenia ganes de reunir els amics i ens ha convocat per aquest dissabte 31 de març al carrer Ausiàs Marc, a la edició 34 ½. En aquesta prova de consolidació del grup entrevistem una de les persones més influents en el curs de Sant Lluc, ja que l’hem tingut a la primera i a la segona part. Com el Sagar és dels que espia sense discreció els dibuixos i et suggereix aportacions al treball. Puc dir sense embuts que molt del què après beu dels seus dibuixos. Per això, per inaugurar aquesta sèrie d’entrevistes als companys del curs el vaig cercar primer i després de la sessió del Palau Robert, vam anar a la Bodegueta de la Rambla de Catalunya –la de tota la vida-, a dinar i a parlar. Aquí teniu el resultat de la conversa:
A.M.- Quin ha estat el teu últim dibuix?
SWASKY – Va ser ahir al matí a Sant Boi de Llobregat… Un passatge interior d’un barri. No menteixo! Aquest matí he estat dibuixant al tren: gent.
A.M. – Quan dibuixes en el dia a dia?
S.- Quan tinc temps. No dibuixo tant com voldria, però en qualsevol moment: si hi ha una cosa que em cridi l’atenció la dibuixo. Però no tinc estipulat un moment. Sempre porto les eines a sobra. La gent diu que sóc un cargol, perquè sempre porto les coses a sobre, a la motxilla. Jo i la meva motxilla sempre.
A.M. – T’interessa especialment el dibuix urbà?
S.- Ara sí. En aquests darrers anys li he trobat la facilitat que tens per dibuixar i la varietat de temes que pots fer. No és només dibuixar edificis, sino tot el que t’envolta en la teva ciutat o en el teu poble. És la vida que estàs vivint en aquell moment. Vaig tenir una època, quan estudiava Belles Arts que era molt difícil introduir la figuració. Semblava que estiguessis obligat a fer abstracció. El fet de dibuixar temes del teu voltant és el què m’interessa.
A.M.- Com vas entrar en aquest mundillo?
S.- Tenia una botiga i vaig començar a mirar per internet pàgines web i en vaig trobar una d’un dibuixant, el Tomme Kane. A partir d’aquí vaig passar a mirar la pàgina d’urban sketchers i vaig demanar per entrar. Com que era a nivell mundial et demanaven que tinguessis un blog. El vaig obrir i vaig començar a dibuixar sobre quadern, de manera més sistemàtica. A partir d’aquí em van convidar a entrar als urban sketchers d’Espanya.
A.M. – Com t’hi relaciones amb aquest mundillo?
S.- Al principi a nivell d’internet i desprès vaig veure que es feien els sketchcrawl. Les dues coses em van permetre conèixer gent.
A.M. – Fa poc has publicat un llibre sobre Sants. Quan temps va estar preparant-lo?
S.- En conjunt ha estat un any, però no només fent això. Podia haver-lo fet amb un mes, però per la meva disponibilitat ho he anat combinant.
A.M.- Com tiraves els temes?
S.- En un principi vam fer un plantejament de coses que sí s’havien de dibuixar. Després a mesura que anava coneixent el barri feia coses que sí que havien de sortir i coses que hem trobava per casualitat. Era un treball d’intuició i de viure el barri.
A.M.- Has fet altres treballs monogràfics d’aquest tipus?
S.- He fet dos calendaris per Sant Boi de Llobregat que potser han estat més acadèmics que el llibre. Amb el llibre he tingut més llibertat. La voluntat de la col·lecció és que sigui com un llibre de viatge. Amb els calendaris, tot i que eren sobre un barri, he hagut de mantenir una certa correcció.
A.M.- És com si els urban sketchers estiguessin vivint una espècia de reconeixement públic, no?
S.- Sí. Suposo que és com tot: hi ha modes. A fora el fet de dibuixar sobre quadern està ja molt estés, és una cosa que la gent l’ha viscut. A casa nostra no hi ha tant el costum de veure quaderns.
A.M. – En un programa del 33 parlaven dels fotògrafs de carrer. Els urban sketchers serien una mica l’equivalent, no?
S.- Aquí hi ha l’etern debat de quan un fotògraf fa la foto i l’sketcher fa el dibuix. La diferència que hi ha, i així ho vaig dir en una fotògrafa, és el temps que un i altre passa davant la cosa. Tot i que el fotògraf estigui mirant, l’sketcher l’està mirant i a més a més ho dibuixa. Quan el fotògraf fa la imatge apreta un botonet i ja esta. El dibuixant ho viu. En el dibuix, a més, pots incloure més coses: pots enganxar, pots escriure. Un fotògraf no pot fer això si no és a posteriori. Els enriquiments són diferents.
A.M.- Com vas arribar a ser professor d’aquest curs de Sant Lluc?
S.- Vaig conèixer gent i em van proposar com a professor. Suposo que tenien ganes de fer un curs diferent. Primer van començar en Lapin i en Sagar. Després no van voler continuar i ens ho van proposar al Miguel i a mi.
A.M. – Pots resumir les teves lliçons en un eslògan?
S.- Abans de dibuixar mira, entén el que vas a dibuixar i intenta plasmar-ho en un dibuix. Entendre per després dibuixar. Això és super-sintètic.
A.M. – Creus que hauria de ser més important el dibuix en les escoles?
S.- Sí perquè crec que el dibuix es continua utilitzant en molts nivells durant la vida, encara que sigui d’una manera prèvia en els projectes. Per exemple, fa poc, vaig veure que en el País digital –la versió digital del diari-, van penjar un esquema dels dissenys previs que van fer de la web. Es van plantejar el tema de la maquetació i van intentar amb aquest dibuix, preveure els problemes que podrien tenir. El dibuix et serveix per veure i entendre el que faràs. Així que el dibuix no només serveix per l’arquitectura o les belles arts.
A.M. – Quins projectes tens?
S.- Vaig fer una proposta juntament amb el Miguel, pel Simposi d’urban sketchers de Santo Domingo, del mes de juliol i l’han acceptat.
A.M. Les classes de Miguel i Swasky a Santo Domingo estaran dedicades a ajudar a identificar els elements del tema d’un dibuix que poden tenir més importància en la composició i a deixar com elements atmosfèrics a d’altres. El Simposi de Santo Domingo arriba després del de Lisboa que ha deixat molts bons records en els participants. El que es veu, però és que això dels urban skecthers és un fet mundial i que genera passió. Miguel i Swasky preparen amb il·lusió l’anada al país del Carib. Podeu seguir els dibuixos de Swasky al blog:
http://www.swasky.net/
Dissabte, 24 de març de 2012
Mal de cap
Centelles. Si no hagués estat per un mal de cap que m’ha molestat a la part final del curs d’avui potser m’hauria quedat a dibuixar una mica més amb els companys. Anaven al Port Vell a esbossar una antiga caravela. Però he decidit pujar. Ha estat al tren on he pogut rematar la jornada amb un dibuix d’un grup de passatgeres del que n’estic content. Avui ha estat un dia de provatures: primer al subsòl de Barcelona fent una visió de 180 graus de les ruïnes. Però no una vista panoràmica, sino retallant les diferents parts, com si féssim una fotografia de cada una d’elles, però ajuntant-ho amb els problemes que això ocasionés amb les diferents perspectives. Per això s’havien de corbar les línies de les bigues del sostre. Però aquí residia la gràcia de l’exercici. El dibuix que he fet m’ha satisfet i desprès l’he repetit en un altre racó, més petit i amb poques línies i més color.
 |
Cliqueu sobre la imatge per veure-la bé |
Després hem pujat al Saló del Tinell i ens han manat de dibuixar 180 graus en vertical, des de la paret amb els finestrals que donen a la plaça del Rei, fins a la paret que donaria a la vila Laietana, passant pel sostre. L’intent m’ha sortit una mica malament, perquè el sostre m’ha sortit petit i l’he fet com si fos apuntat i realment és pla. Però una mica de color per aquí, una mica de color per allà han arreglat una mica el dibuix. Acabat aquest exercici m’he posat a una punta del saló i he dibuixat tot l’espai que veia, un sketch lliure que he acabat amb color. El Miguel, el profe del curs anterior, que avui ens acompanyava n’ha fet un de semblant des de l’altra cantó, només en línia. Però també s’ha entretingut a dibuixar l’aparell de pedres de les parets.
A l’última part de la jornada d’avui hem sortit a la plaça del Rei i la missió ha estat dibuixar tots els edificis de la plaça en un dibuix que concentrava 360 graus. La idea era perfilar la línia de les taulades i torres sobresortints, amb el cel com a punt de fuga infinit. Un exercici interessant però difícil, que m’ha acostat més d’un full aconseguir i al final encara m’ha sortit la capella de Santa Agata com si estigués aplanada. He posat blau a la part del cel i he donat per acabat aquest intent, que fora bo repetir en una altra ocasió. Sagar ha elogiat l’intent tot i que hem estat d’acord en que faltava una mica per aconseguir-ho. Els altres companys també ho han fet com han pogut.

Hem acabat tard, després de comentar els quaderns i amb uns quants hem anat a dinar: no ha vingut el Víctor, però sí el David, el Sagar, l’Saki, l’Antonio, l’Elda, la Mercè i el Miguel. Hem anat a una pizzeria del costat del mercat de Santa Caterina que han tardat molt a servir el menjar. Tres porcions de pizza, una aigua i un tallat, repartit 13 Euros, cada un. Hem acabat a les cinc. El tren sortia a les 17:41 i ha estat a la zona de Parets on he tornat a treure el bloc i he dibuixat al grup de noies que seia al davant, en un dibuix que m’ha anat bé per treure l’energia acumulada del matí.
Per cert, dissabte que ve hi haurà un petit Sketchcrawl per la zona d’Ausiàs Marc i el mercat de la Concepció. Sagar ho organitza. I el proper dia 21 d’abril, que es fa el 35 Sketchcrawl a tot el mòn, com que a Barcelona no es farà fins el dia 23 –Sant Jordi-,els del curs pujaran a Vic, que sí es fa en dissabte.
Dissabte, 17 de març de 2012
Carrosses?
Tren a Vic. Quan el tren de tornada ha entrat a l’estació de Sant Andreu on l’esperava ha començat a treure fum dels frens. Una forta olor a socarrim ha envaït la fosca estació. El revisor no ens ha deixat pas pujar al tren i més o menys ha fet baixar a tothom. Ens ha ordenat que pugessim al tren de Terrassa i baixessim altra vegada a Montcada-Bifurcació. A les afores de la metropolis, al nus ferroviari ens hem trobat els viatgers. De seguida he trobat una compatriota del poble i altres persones que mostraven dubtes sobre la durada del viatge. Al cap d’uns tres-quarts han trobat un tren i l’han encarrilat cap a l’andana i cap a Vic. De camí a casa he segut davant una noia molt maca i simpàtica que ha trobat una amiga. He començat a allà a escriure aquest text.


Els canvis improvitzats del tren també els hem petit al matí al començar al curs, quan situats davant les oficines dels serveis funeraris de Barcelona ens hem informat que el Museu de Carrosses Fúnebres estava tancat i en període de trasllat. Lapin que era amb nosaltres ens ha suggerit d’anar a una zona de Poblenou on hi ha cotxes vells –no antics- i motos. Així que hem agafat el carrer Zamora avall i hem anat fins Llull. Allà, a prop de l’estació de Bogatell hi ha una botiga de motos. Però no un concessionari sino un lloc on venen motos customitzades per ells o altres fabricants, seguin l’estètica de les Harley Davinson o de les motos clàssiques de la indústria catalana o d’altres indrets. El primer que hem dibuixat era una vespa blava que s’esperava a fora i altres models que hi havia al carrer. Els amos, molt amables han anat a prendre un tallat per deixar-nos temps a dibuixar. Per sort en Sagar ha conegut un dels jefes de la botiga i hem pogut anar entrant, en petit comité, al local i entretenir-nos amb els bells models que hi havia. M’he fixat en una espècia de Harley Davinson, baixa, amb el dipòsit de color verd i blanc, sense marca però. L’amo del local ens ha explicat que era d’un constructor japonès que feia servir un motor de les llegendària marca americana, però en aquest cas la resta era tot seu. M’he assegut al davant de tot, una mica al costat i com que el tema del dia era distorcionar i fer cabre tot l’objecte dintre el quadern m’he entretingut amb la formosa màquina. Era el tercer intent del dia i el que segurament ha sortit més bé, tot i que abans n’havia fet un d’una moto urbana que també n’estic content.
No pintar
Allà a quarts d’una –l’estona ha passat molt ràpida-, els profes ens han dit que anavem al Museu de la Música, on ja estava previst que havíem d’anar. Em tornat a pujar un carrer amunt, cap a la zona de les Glòries i cap a l’Auditori. El museu ocupa una gran planta i disposa d’una important col·lecció d’instruments. Només entrar en David i jo ja ens hem posat a dibuixar un violoncel, mentre la resta de companys s’han perdut per la resta de les sales. L’hem dibuixat asseguts, agafant-lo una mica contra-picat.
Després el Sagar ens ha convidat a dibuixar un piano. He anat més endintre del museu i he trobat un clavicèmbal decorat, quadrat i ben situat. L’he dibuixat des del costat del davant. No ha estat el millor dibuix. L’hi he posat una mica de color, però un responsable del museu m’ha avisat que allà no es podia ni menjar, ni tocar els instruments ni pintar amb pintura aquosa. Això que el vaig amb un paint-bruch que ni degoteja ni esquitxa.
Al cap d’una estona era darrera d’una col·lecció d’instruments de corda intentant fer un dibuix de conjunt, però els instruments m’han començat a sortir asimètrics i he acabat la sessió. Un cop hem sortit del museu, ens hem trobat tots al voltant d’un banc al sol i el Sagar i el Víctor han fet les valoracions dels quaderns. Només el David ha distorsionat bé els objectes, els altres encara els hem representat massa com els vèiem. Hem de millorar… Haig de millorar!
Amb el Sagar, el Lapin, la seva dona i el seu fill, l’Isaac, l’Antonio i el David hem dinat a un bar gallec del carrer Pamplona, prop d’on treballa un entranyable brodador de la meva empresa. Dinar de tapes i entrepans. Ens hem acomiadat i després ha vingut el show del tren.
Dissabte, 10 de març de 2012
Arc

Centelles. Porto unes quantes cròniques de retard, és cert: estic preparant un material interessant. Entrevistes als profes i alumnes del curs que la previsió és sempre publicar-les com a material nou setmanal, però no he aconseguit encara acabar les transcripcions. El temps. D’altra banda sempre hi ha alguna cosa per fer a Centelles: avui mateix d’aquí menys de dues hores inaugurem l’exposició memorial a Josep Esteve. Penso posar-me una americana molt xula que guardo a l’armari… tot i que fa una mica de calor. No se, ho haig d’acabar d’estudiar. No puc posar-me el jersei gris clar perquè me l’he tacat amb la ploma Lamy, intentant dibuixar l’Arc de Triomf a Barcelona. L’objectiu inicial de la sessió d’avui del curs era dibuixar un element distorsionat en la perspectiva. Com si el miressis per un ull de peix. Primer hem començat per un element senzill com l’arc de triomf del Passeig de Sant Joan. Ens hem situat molt a prop i hem mirat de fer-lo encabir tot en el quadern, tancant el màxim els angles de perspectiva. El primer cop anava bé, però el Víctor m’ha dit que havia d’agafar més tros del monument. L’he tornat a començar i tot i que he tingut de retocar el baix i m’ha quedat retallat, crec que m’ha sortit prou bé. Després hem anat a un trosset més amunt i l’objectiu era dibuixar quatre “faroles” decoratives i el fons… Ho he fet, però he vist unes bicis del Bicing a prop i l’he començat a dibuixar per davant, intentant forçar la perspectiva. Però no m’ha sortit. No ha estat fins una estona després que n’he parlat amb el Víctor, m’ha fet un exemple i ho he tornat a intentar situant primer de tot el llum, gran i al fons més petit el seient, de forma una mica exagerada. La cosa ha anat bastant bé però en Lapin, que ens acompanyava m’ha dit que si l’hagués agafat d’un costat s’hauria entès millor que era una bici. Massa frontal. A l’últim moment del curs hem anat a dibuixar la façana de l’estació del Nord. He fet uns esbossos ràpids i he marxat aviat, ja que a les 2 m’esperava la Carmina al pis que tenen ocupat com a exposició de l’Elisabet Salat, objecte de l’article que prepararé per dimecres vinent, pel blog.

Avui he dinat sol a un bar que hi anava quan feia de periodista. Abans ho portaven uns sud-americans. Ara ho han agafat uns altres i han canviat la decoració. Més fosc i minimalista. El lloc es diu Bosco. He menjat bé, però he fet un únic plat, una petita tapa de croquetes, postres, beure, un tallat… no feia menú i he arribat als 19 Euros. Si no m’hagués fixat que em cobraven un pa em tomàquet, que no he menjat, m’hauria costat tres euros i mig més. Seguint el consell del Víctor també he fet el dibuix del lloc, amb la Lamy. L’he colorejat amb aquarel·la al tren, per això el color trontolla una mica, perquè el tren sacsejava bastant.
Dissabte 25 de febrer de 2012
Equivocar-se
Centelles. Tercer dia del curs, segon per mi perquè la setmana passada vaig fer campana degut a que tenia el dinar final amb la Comissió de la celebració dels 300 anys de l’església parroquial de Centelles. Avui ens hem trobat a un forn del carrer de Balmes, a prop del xamfrà amb Còrsega. Un lloc on la conversa del forner per telèfon era si existia un altre tipus de blat més tou per fer no se quin tipus de pa. Tenien pans de tota mena i gustos, pastes, pastissos… i una màquina de cafè. M’he deixat seduir per un tros de “brounie” que he guardat gelosament a la bandolera per l’excursió de demà diumenge a la Garrotxa. Per compartir. Espero que no s’hagi aixafat molt sino menjarem un tipus diferent de crep.

Al forn hi havia la majoria d’alumnes, els dos professors i un papus dels urban sketchers, en Lapin que ens ha acompanyat part del matí. Més tard també he pogut saludar al Miguel i a la seva dona.
El tema d’avui era fer línea i ens hem centrat en la construcció lineal, l’ombrejat a base de trames… no hem aplicat ni color ni taques.
Em actuat a la zona del Palau Robert. Primer a fora al parque on un grup de persones feien Tai-xi. Un grup reduït, molt més que el de la plaça del costat del Mercat de les Flors, a Monjtjuïc, que anava fent moviments i assajant nous passos d’aquesta dansa oriental silenciosa. Hem dibuixat els seus moviments. Els profes ens han indicat que ho havíem de fer sense aixecar gaire la ploma. En David ho ha fet literalment hi ha ordenat uns gargots de forma antropomòrfica. A mi en canvi m’ha anat bé canviar entre la ploma i el Pentel per crear un dibuix airós, sobretot de línia encadenada dintre de cada figura. M’he situat als peus d’uns plafons expositius, al mig del grup de tai-xi i silenciosament he anat fent els meus dibuixos.
El Bulli
Acabada aquesta etapa ens hem dirigit a l’exposició de Ferran Adrià que hi ha a la planta superior del Palau Robert. En Víctor com havia passat una mica abans, ha hagut de convèncer al guàrdia jurat perquè el deixés pujar amb la seva bici plegable. Un cop a la sala la missió era dibuixar els objectes –bàsicament utensilis de la cuina i el menjador del Bulli- només fent un sol traç. Aquí les composicions no m’han sortit molt maques, però han complert l’objectiu. 
L’exposició no és que sigui molt interessant. La part que m’ha agradat més és la de la televisió que recorda el capítol de Polònia que s’emfotia del Ferran davant la seva presència i la de la Ruscalleda.
Acabada aquesta part hem tornat al pati. L’etapa final del dia era dibuixar l’entorn urbà amb la línia com a protagonista i fent les ombres amb ratlletes de trama en diagonal, sobreposades per enfoscir. I també ratlletes creuades, com en els gravats de Dürer, també per donar tons grisos i negres. El meu dibuix l’he fet amb ploma i els negres m’han quedat una mica igualats, de manera que és com un plà. Hi ha un intent de sombrejat, però no és clar. El Sagar ha destacat que el nen fet amb Pentel i la palmera donaven major joc a la composició i la salvaven. Avui s’ha incorporat una noia nova al grup, la Marta de Berga, que viu a Barcelona i ha fet dos anys de Belles Arts. En canvi ens ha deixat la noia alamana de qui parlava el primer dia. La família…He acabat el bloc de Canson i he començat el d’Artist, que té més pàgines i és una mica més gros.
Primera crònica de la segona edició del curs
Centelles. La penúltima jornada vam visitar el Palau de la Música i l’última el Palau Nacional. Dos indrets diferents però immensos per atacar-los amb el compendi de consells i lliçons que els profes ens han ensenyat durant aquests mesos. Al Palau de la Música les instruccions eren explicar l’espai als que no el coneixien. Al MNAC volien que féssim panoràmiques, es a dir: agafar els dos extrems d’un espai, situar el mig i omplir.
Al Palau de la Música vam poder entrar a la mismíssima sala de concerts, on ens hi vam estar tot el matí fins que els guàrdies ens van fer fora perquè ens havia passat el temps. Em vaig estar a una cadira del palco, prop de l’escenari dibuixant la sala i els grups que anaven entrant a fer visites, així com els operaris que preparaven la sala pel concert del vespre. El primer dibuix va ser el més complexa: un doble foli amb la platea, l’escenari i el mur del fons acabat amb els quatre colors d’aquarel·la. Un cop fet aquest dibuix i el de les persones vaig anar canviant de lloc. Primer des d’una escala d’accés a la platea vaig fer el pati de butaques. Després vaig sortir a l’entrada de la sala de concerts i vaig començar uns dibuixos dedicats a l’escala i als accessos, però quan estava a punt d’enllestir-lo per posar color el guàrdia em va dir que ja era l’hora. Aquell dia van venir bastants companys i també s’hi va afegir el Daniel Castro, arquitecte que ja ha vingut un parell de vegades –com al Museu Blau.
El darrer dissabte, al Museu Nacional, va ser el del comiat d’aquest trimestre. Ara tocarà apuntar-se a un segon curs que els profes, si el fan, diuen que ompliran de nous continguts. El Víctor no se que deia de donar-nos a cadascú l’encàrrec de seguir un tema o un projecte durant les diferents sessions.
Al Mnac vam entrar a dintre, directament. A fora feia molt vent i fred i no va anar bé de fer panoràmiques de la ciutat. La panoràmica que vam fer tots va ser la de sota la cúpula central –no la de la sala oval-, des de dalt cap a baix al terra, amb tot els sistemes de finestres arcades, motllures i columnes. A mi s’em va distorsionar la perspectiva, però amb el color de les aquarel·les hi vaig donar un final feliç. Després vaig fer dibuixos de grups de persones. Més tard vam entrar a les sales. Primer vam explorar la de Romànic, però ens va semblar que no anava massa bé i vam dirigir-nos cap a la col·lecció de modern. Vaig fer esbossos de l’espai amb escultures, visitants. Vaig fer un segon dibuix del sota d’una cúpula. Els profes em van suggerir que fes més dibuixos panoràmics, inclús amb la possibilitat que distorsionés les línies per encabir-ho tot.