Jordi Fornas, dissenyant un país

Exposicions d’estiu (IV)

La monogràfica al Museu del Disseny acaba diumenge, però continua a moltes llars amb llibres i cobertes de discs històrics
Mostrari de material de l’Enciclopèdia, amb aspectes de disseny proposats per Fornas, com el logotip, la maquetació de textos i imatges i també el color distintiu de portades, que ho va plantejar primer en taronja – Foto: Aleix Art

Barcelona/ Centelles. Les dues següents cròniques són de protagonistes, que no fan grans exposicions, ni obra per penjar a les parets. El seu art és més directe i subtil. Necessita d’uns costos reduïts, les impremtes i per això té un abast més públic i democràtic. 

Em ve de gust presentar-ho així, pel primer cas: potser a casa vostra, a prop, tindreu algun volum de tapes verdes d’Enciclopèdia Catalana; o un disc de vinil del Serrat, Raimon o el de La Trinca, com el recordat “Festa Major”, del 1970!

Darrera el disseny gràfic de molts d’aquests treballs hi havia una ànima creativa: en Jordi Fornas (Barcelona, 1927-2011). Format a Belles Arts, i sembla que amb una obra pictòrica paral·lela, el seu “ofici de debò” va ser dissenyar la imatge gràfica per unes editorials i uns autors ben singulars, en un moment històric. Dissenyar, comentar i convença al client, s’entén.

Primers grups, primeres portades de Fornas juntament amb material fotogràfic i de treball
Foto: Aleix Art

Som als anys seixanta i cap endavant. Quan Edicions 62 es posa en marxa;  Quan es publiquen els primers volums de la Gran Enciclopèdia; I quan la nova cançó i una nova espurna musical catalana dóna els primers fruits. Tot això precisava d’una imatge distintiva, un disseny tipogràfic, colors característics… una marca. Fornas va crear un estil reconeixible, prenent com a referent el disseny gràfic modern d’altres contrades europees, com la francesa.

Fa onze anys que Fornas ens va deixar però la seva tasca perdura. I desconec si serveix avui de referent –aquí, ara no en tinc ni idea-. Però recordo que durant la visita a l’exposició, els quatre gats que corriem pel voltant de les escales,  també eren uns joves francesos. És al Museu del Disseny on han organitzat una mostra de record a la tasca de Fornas, amb exemples palpables d’edicions de llibres, cobertes discogràfiques, cartells i fotografies per revisar la seva contribució.

Amb la mostra aprenem que Fornas combinava gràfica o tipografia, amb fotografies –per exemple, retrats dels  protagonistes-, que molts cops es feia ell mateix, sino ho confiava a algún col·lega. Amb aquest estil de retrats en blanc i negre, amb els negres especialment forts.

Entre les taules amb els llibres i els mostradors al voltant de les escales, hi descobrim portades i material preparatori, proves amb correccions. Per a encàrrecs per musics com “Els Quatre Gats”, la Núria Feliu,  Serrat i Raimon; les col·leccions monogràfiques d’Edicions 62: “La cua de Palla”, “El Balancí”, “El trapezi”.

Treballs amb colors intensos i imatges contrastades, aquí per la col·lecció La Cua de Palla
– Foto: Aleix Art

És curiós fer-se càrrec que els dissenys familiars de títols i autors ben propers han passat per les mans d’un mateix artista. A vegades pot semblar que donem per suposat una sèrie de coses o que com que ja estan fetes, no hi ha cap mena de preocupació al darrera. No ho valorem prou. Suposo aquesta és la gràcia del bon disseny en les arts.

No podem oblidar, per exemple, que darrera l’Enciclopèdia, la distribució amb columnes, la maquetació amb fotografies, etc o si les portades eren  taronges o verdes, van ocupar la ment de promotors i dissenyadors. L’ofici és per a tot. L’exposició de Fornas acaba el 24. Però la seva obra la trobareu, ben segur, als prestatges.

One thought on “Jordi Fornas, dissenyant un país

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: