EXPOSICIÓ

Àngels Ribé convida a pensar
El MACBA mostra obra seva d’entre els anys 1969-1984
Centelles. Visitem l’exposició de l’Àngels Ribé sense saber massa de qui es tracta, però convençut de que si el període que emmarca l’exposició va del 1969 al 1984, segurament agafarà les onades del maig del 68 i de les inquietuds d’aquelles dècades. Les obres que veiem ens situen en l’òrbita conceptual i algunes en les performances. Sospito que es tracta d’una artista guiada per dos o tres temes clau: la geometria i el coneixement del ser. La projecció de diapositives del final, amb la veu impositiva i les mans tancades i en diferents gestos em suggereixen les prohibicions maternals, però també a escala més gran, les socials.
Aquesta obra i les altres instal·lacions o escultures i les fotografies formen part de l’exposició que ha muntat el Museu d’Art Contemporani de Barcelona –MACBA-, que es pot veure fins el 23 d’octubre. Ocupa part de la planta baixa.
El cos i la forma
Una de les obres és un laberint circular fet de tela de plàstic groc translúcid. Una de les series fotogràfiques de Ribé cerca formes i analogies de formes geomètriques, detalls arquitectònics i urbans. La ciutat pot ser París o Nova York,o també Chicago, on ha estat i conviscut. Hi ha una barra clavada a la paret en diagonal. Una altra foto testimonia una acció en la que Ribé compte els dits de la mà. Utilitza, per tant, el propi cos.
Es pot enllaçar el seu interès per la geometria amb la seva condició de dona o de persona? Tenint em compte que moltes de les seves obres exploren el medi urbà o hi intervenen, crec possible enllaçar la geometria que troba amb l’experiència personal del medi físic i l’analogia d’algunes obres amb conceptes. Per exemple, el laberint pot ser metàfora de moltes coses: la vida, la recerca d’un desig, la relació amb un altre, són tres possibilitats.
La barra en diagonal em recorda els tirants dels ponts de Nova York i per tant un element fort i en tensió. Un element estructural que pot ser simbòlicament substituït per una persona o per una idea necessària. Àngels Ribé disposa d’una poètica particular que convida a anar més enllà de l’evident. La imatge que il·lustra el text pertany a l’obra “Triangle”, una projecció en DVD del 1978.  Imatge cedida pel MACBA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: