EXPOSICIÓ DE FOTOPERIODISME

Quatre dies per tancar “la maleta”
Centelles. L’octubre passat s’obria al MNAC una selecció de les fotografies que contenia, l’anomenada “Maleta Mexicana”, imatges de la Guerra Civil espanyola, captades entre 1936 i 1939 per Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour “Chim”. La “maleta” acaba el seu pas per Catalunya el proper diumenge, això vol dir que encara hi ha quatre dies per poder visitar aquesta important exposició.
Capa i el seus companys Taro i Chim van ser els primers fotógrafs, que juntament amb els corresponsals van cobrir diàriament el conflicte bèl·lic espanyol. Va ser la primera vegada que el mòn va poder seguir els esdeveniments i la vida al front i la reraguàrdia, tal i com avui fem amb els conflictes internacionals. Revistes com “Life”, “Regards” o “Picture Post” publicaven les imatges dels tres fotoperiodistes. Capa va guardar els rodets en una caixa: 126 negatius amb 4500 instantànies, que va deixar al seu estudi de París. Però era 1939 i Capa va haver de fugir de la capital francesa per no caure a les mans dels nazis. Per sort, un col·laborador seu Tchiki Weiss va poder agafar aquesta capsa i endur-se-la amb bicicleta des de París fins a Bordeus, des d’on havia d’enviar-la a Mèxic. Però al país Centre-americà no s’han retrobat fins… el 1995.  Un cop recuperats, els negatius van ser enviats al International Center of Photography de Nova York, on han estat estudiats, exposats i prestats al Museu Nacional d’art de Catalunya per aquesta exposició.
De la “maleta mexicana”  se n’han seleccionat 70 imatges que mostren batalles del front:  Terol, Segre i Brunete. I també la vida a la reraguarda, amb referències a la resistència de Madrid  i d’altres ciutats i pobles. Imatges de bombardejos, hospitals, així com manifestacions, desfilades o activitats com el II Congrés Internacional per la Defensa de la Cultura, celebrat a València. També es mostren retrats de persones com Lorca, La Pasionaria, Rafael Alberti o André Malraux.
En definitiva “La maleta mexicana” és una oportunitat per reviure el passat recent, documentar la Guerra Civil espanyola i revisar l’evolució de la fotografia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: