EXPOSICIÓ

Grisos de ciment i negres de quitrà


Centelles. A finals de l’estiu passat feien a Sant Cugat una mostra que prometia: Núria Guinovart havia penjat una sèrie de peces fetes amb ciment i quitrà. M’atreia la idea de treballar amb materials diferents i sobretot restringir la paleta de tonalitats: nomes grisos i negres. Un exercici que però al final no vaig anar a veure i va faltar temps per publicar una nota al blog.
Ara la Núria fa dues exposicions i  mitja: una a Tossa de Mar, l’altra a Figueres i demà es podrà veure obra seva a la fira del llibre d’art que es fa durant quatre dies al Santa Mònica de Barcelona. A mitjans de maig inaugura una quarta exposició a Barcelona. Fins ara el contacte amb l’artista ha estat a través del Facebook on he pogut xatejar amb ella i veure la seva obra. També té un blog: http://n-guinovart.blogspot.com.
M’imagino el treball de la Núriacom el de qui escampa mantega per una torrada, però ella ho fa amb ciment. Diu que fa superfícies de pocs mil·límetres, que no pesen. Però el suficient perquè abans no sequi fer-hi incisions. I ho ennegreix, no amb carborúndum, ni amb pols negre, sino amb quitrà. Diu que les seves mans queden aspres pel contacte amb el ciment. Fa uns set anys que aplica aquesta tècnica i li dóna moltes possibilitats plàstiques i expressives.
La qualitat poètica resideix, per exemple, en l’escala de diferents tonalitats dintre el gris i el negre, les textures i el joc de relleus. el llenguatge de les incisions. No li he demanat amb quina finalitat ho feia, però darrera d’aquesta obra veig que no cal cercar més que una voluntat abstracte, purament artística. No calen cercar altres significats, encara que la limitació de materials poden ser un elogi de la vida simple. Una vida rica no té perquè ser complicada. Pot ser senzilla i, com totes està emmarcada per situacions com les que defineixen les incisions.
Per cert, l’exposició de Tossa de Mar es fa a la galeria Joan Planells fins el 26 d’abril. A Figueres, Guinovart exposa a la galeria Dolors Ventós fins el 2 de maig. A la tercera edició de la Fira del Llibre d’art trobem les seves obres a l’stand de Setba zona d’art, en el claustre del Centre d’Arts Santa Mònica, Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: