EXPOSICIÓ

El millor art del Cau Ferrat

Centelles. El Cau Ferrat està en obres de restauració i actualització. Està tancat des del 2010 fins a finals d’any. L’afecta del mar i els nous temps obliguen a posar al dia aquest entranyable museu de Sitges. Per això el Consorci del Patrimoni de Sitges ha organitzat una exposició especial en que es seleccionen unes cent cinquanta obres d’art del fonts del museu. La “créme de la créme” de la col·lecció formada per Santiago Rusiñol que inclou obres dels seus amics artistes i també les d’ell mateix que formaven el seu fons particular. De fet el gruix de la mostra són Rusiñols, amb un total de 28 peces. Però Casas també n’hi té moltes: 22. Després trobem obres d’artistes com Picasso, Nonell, Casagemes, Pichot, Zuloaga i també els dos Grecos que Rusiñol va portar al Cau Ferrat quan es va instal·lar a Sitges i que va passejar en processó pel poble mariner, com a tòtems de l’art que eren. Parlem d’un dels artistes més importants del modernisme català. Finals del segle XIX, principis del XX. A més de pintor va ser escriptor i col·leccionista.
Obres clau
Entre les obres exposades, trobem la pintura que van fer a mitges Rusiñol i Casas, que es retraten pintant. De Rusiñol hi ha diversos retrats: Carles Mani, el gravador Canudas, Pere Ferran. També hi ha l’important quadre que Rusiñol va fer a París de “la Casa de Préstecs”, en que la dona que s’acosta posa l’adjectiu que es mereix la gent que necessita anar en aquell negoci.  O la pintura “Morfina”. De Casas també trobem obres parisines com una peça dedicada a l’interior d’un cabaret. També hi ha un retrat del senyor del Cau Ferrat, en edat madura.
Trobem també obres d’artistes contemporànis a Rusiñol, com són les obres de Joaquim de Miró o d’altres artistes més joves, com Isidre Nonell, exactament deu anys més jove. També escultures de Manolo Hugué, com una maternitat, crec que és de guix o d’un material moldejable i que per tant ens situa als estadis més propers a les mans de l’artista.  La presència d’una obra de Casagemes ens porta a la memòria el trist record del seu final tràgic, ja que estant a París amb Picasso, es va suïcidar per un rollo amorós.
L’exposició “L’art modern, obres mestres del Cau Ferrat” es pot veure a l’edifici Miramar de Sitges fins el 25 de novembre. Una ubicació ben propera al mar, també al costat d’altres museus i que és una bona excusa per apropar-se a la vila del Garraf.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: