ACTIVITAT ARTÍSTICA

Retir al monestir de Montserrat 
per parlar d’art i espiritualitat


Centelles. La relació entre art i espiritualitat és un tema que no sempre es té present –almenys en la pràctica de l’art contemporani- però té la seva importància en la tradició occidental, en tota la història de l’art inclús en l’art contemporani. En aquest sentit recordo els articles que fa alguns anys vaig dedicar als ingredients d’espiritualitat en l’obra de Kandinsky i Schonberg i el grau d’importància que això havia tingut en el desenvolupament de les avantguardes i l’art abstracte. Un amic de batalles artístiques m’ha fet arribar la convocatòria d’un retir de tres dies al monestir de Montserrat per parlar precisament d’aquest vincle entre art i espiritualitat. Serà dels dies 18 al 20 de maig. Un cap de setmana. La idea és allotjar-se a les cel·les de l’Hostatgeria, seguir el ritme dels monjos i entremig fer xerrades, tallers, exercicis de meditació i música amb aquest tema. Participaran diferents especialistes que faran aquestes activitats. Les places de les cel·les estan limitades a trenta cinc, però també es pot assistir a les activitats sense allotjar-se a l’Hostatgeria i inclús puntualment a l’activitat que es vulgui, abonant les despeses corresponents. Aquest Primer retir d’art i espiritualitat l’organitza Zamdart, on hi trobem al capdavant l’artista Eduard Duran. L’hi he plantejat tres preguntes perquè expliqui una mica l’origen d’aquest retir i el què s’hi farà.
Aleix Mataró .- Perquè organitzes un retir?
Eduard Duran.- Un retir comporta una certa distància, no tan sols física, sinó també psicològica i espiritual de l’entorn habitual on la persona que el realitza, està acostumat a freqüentar. I això implica algunes avantatges.  És més difícil quedar atrapat per estímuls quotidians com la feina, la llar, els amics…. i l’atenció pot estar més centrada en l’objecte del retir. Normalment, això implica més profunditat i una perspectiva més àmplia. 
A. M.- Com combinareu l’art i l’espiritualitat?
E.D.-Pel que fa al significat de la combinació entre art i espiritualitat, l’art és una forma de contemplació que gràcies a les tècniques particulars de cada disciplina, dona límit a l’objecte contemplat. Inicialment, aquest objecte contemplat és abstracte, intangible.. molt difícil de captar. És una lleu insinuació que ve de l’incommensurable i que d’alguna manera necessita expressar-se, necessita pes i mesura. I les arts estan aquí per a donar-li forma. En aquest sentit, la creació espiritual també comença per una manifestació intangible, que en ser recollida dins la matriu adequada, genera el cos d’immortalitat venerat per totes les tradicions.
 Les arts podrien prendre model del gran art de la regeneració espiritual. Concretament, en el retir, intentarem combinar l’art i l’espiritualitat amb exercicis d’expressió plàstica i corporal, precedits dels de Meditació, Chi Kung i Tai-txi. Pel diumenge dia 20 tenim previst el Taller Creatiu: Paraules que relliguen. Explora la teva creativitat a través de conceptes espirituals significatius. Aquests son exercicis que tenen per finalitat donar pes i mesura als conceptes espirituals  apresos en el retir. 
 A.M.-Què fareu d’art i què fareu d’espiritualitat?
 E.D.-Hi ha dos aspectes principals: Els comentaris a propòsit de les tradicions, en aquest cas, jueva, cristiana i shivaita. I les activitats pròpiament artístiques. Bàsicament es tracta de que els assistents al retir facin l’exercici de relacionar els conceptes espirituals exposats, amb les capacitats corporals i artístiques. Es tracta de donar forma, color i expressió a conceptes que normalment, i de forma potser més remarcada a occident, queden sempre en un pla teòric i mental. L’espiritualitat també és corporal, i en aquest sentit les arts tenen el seu paper. Històricament ha estat així fins el Renaixement. Des de aquesta perspectiva, l’exercici de l’art és una forma de meditació i d’accés a la contemplació i realització espiritual. Per més informació us podeu posar amb contacte amb els organitzadors al mail zamdart@zamdart.com
           

Deixa un comentari