PREMI DE PINTURA

Trio d’accèssits 
al Vila Casas de pintura

Jordi Lafon
“Agitadors”, de Lafon, un dels accèssit del Premi
Centelles. Dilluns es va fer públic el veredicte del jurat del premi de pintura de la Fundació Vila Casas. El jurat de l’edició d’enguany, va decidir donar tres accèssits a tres obres prou destacades: “Agitadors” de Jordi Lafon, “Marseille 2” de Sílvia Martínez i “Pau” de Lídia Masllorens. Els membres del jurat van decidir no donar el primer premi únic –dotat en 12000 €-, ja que “cap obra de les seleccionades destaca suficientment”.  Els tres accèssits es reperteixen entre ells el premi i són el màxim consens per distingir unes obres del comú. Potser el jurat s’ha trobat amb aquella tendència que algú va dir respecte un altre premi, en el que el conjunt d’obres presentades, apuntaven a unes formes acadèmiques, repetitives, tot i el seu llenguatge abstracte o aparentment innovador. Estaria bé saber-ho. El jurat estava format per Miquel Alzueta, Francesc Miralles, Marta Uriach, Jordi Isern, Arcadi Calzada, Antoni Vila Casas i Glòria Bosch com a secretària. 
Tot i aquesta frenada del jurat, tenim aquests  tres pintors catalans que s’emporten una part del premi econòmic, que és per cadaun 4000 Euros,  i una exposició conjunta dels tres, a l’Espai 0 de Can Framis, prevista per la propera primavera. Hauran de treballar de valent, ja que si bé falten alguns mesos, s’ha de fer catàleg i s’ha de preparar tot amb prou-te antelació.
Fundació Vila Casas
Pintura “Marseilla 2” de Sílvia Martínez, el segon accèssit.
En Jordi Lafon, per exemple, hi vaig parlar i m’explica que ell tirarà d’obra feta. En Lafon, l’autor de l’obra “Agitadors”, és de Vic. Casualment, enguany un altre vigatà, Josep Ricart, també s’ha fet amb el premi Centelles. Lafon també va obtenir el premi centellenc fa uns vuit anys. Intento fer encaixar que en aquella ocasió, potser l’obra s’aproximava més a la que ara ha guanyat un dels accèssits del Vila Casas. Es tracta d’un “assemblage” de fustes, pintades. Els “agitadors” són de fet, pals i pals de pinzells, pintats amb varis colors –com cares pintades per anar a la guerra- que s’ordenen a la tela com si fossin manifestants. Els pals potser volen ser –ho veig així-, alegories dels artistes amb ganes de remoure les consciències. La veritat és que conec l’obra de Lafon de manera dispersa. Cap problema: justament alguna cosa seva més, podrem veure a partir divendres, en que presentarà obra al Casino de Vic –c/Verdaguer, 5-. Es tracta de l’exposició “El lloc i les coses”, que farà juntament amb Marià Dinarés i Juan Carlos Moreno. A l’exposició que el Lafon va fer a Centelles en ocasió d’haver guanyat el Premi, va presentar una sèrie de peces en que l’artista hi dibuixava, amb gran paciència, una espècia de línies orogràfiques. Aquesta obra més de grafisme, al costat dels assemblages de fustes, demostra que ens trobem davant d’un autor de recursos amplis. 
F.V.C
Pintura de Lídia Masllorens, titulada “Pau”, 
que també ha guanyat un accèssit.

Varietat
Les altres dues pintores que han merescut accèssits són Sílvia Martínez i Lidia Masllorens. Ambdues les desconec més. Martínez presentava un quadre compost per la façana d’un blog d’habitatges, d’aquests que es van fer a Marsella seguint les pautes racionalistes. Per això el quadre també té un aire geomètric i minimalista. Hi trobem grups de finestres de diferents colors, que si fan de mirall del món interior, més aviat evoquen un ambient bastant monòton.
Masllorens va presentar una pintura, de caire gràfic. Com un dibuix amb tinta d’un rostre girat, d’un jove amb els cabells llargs al vent. Una instantània expressiva i dinàmica. La mateixa peça potser també podria haver provat sort a l’Ynglada-Guillot. 

Les obres seleccionades i les guanyadores es poden veure a l’Espai 0 de Can Framis. La presència d’aquestes obres coincideix amb el temps, amb la inauguració d’unes altres quatre exposicions al mateix Can Framis i a l’altre espai de la Fundació Vila Casas, l’Espai Volart. Tot a Barcelona. En el primer, gravat i escultura de Javier Garcés.  I a l’espai del carrer Ausiàs Marc, individuals de Luis Marsans, Xavier Valls i Carla Tarruella. Fins el 15 de desembre tindrem temps d’anar-les descobrint i comentant. 

2 respostes a “PREMI DE PINTURA

  1. Gràcies Aleix per aquest esforç divulgatiu que ens apropa a una actualitat, sempre des de la teva mirada, gens sofisticada. M'agrada.
    Si em permets, nomes trobo a faltar una coseta, les mides…, que ens ubiquen en un espai més minimalista o pel contrari, en un sentit més mural …monumental.
    Una abraçada
    Àngels

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: