CUINA FRESCA

Ja som a l’estiu

Dedicat a l’Ignasi Arañó
Aleix Art

No sabeu pas com de fàcil pot ser fer una
coca de Sant Joan… si es tenen
les bones eines i les bones mans.
Centelles. En Tomàs Molina diu que demà al vespre, quan es pongui el sol, desapareixeran les tempestes. Parla  d’un dia inestable, però sembla que ens vol arreglar la nit. A veure si li podem fer cas i les taules que el veïnat de la sagrera posarem a partir de les 4 de la tarda, podran fer el seu servei.  Segurament no serem només nosaltres. Em consta que molts altres centellencs també preparen la seva revetlla.
Demà dilluns molts tenen pont, però  d’altres treballem per cumplir amb el calendari o per satisfer els clients propers, però a partir de la tarda ja concentrarem els esforços a preparar la revetlla. I hi ha tres centellencs que si tinguessin temps i les eines necessàries inclús podríem fer la coca! Perquè ahir dissabte la Montse Uran, la del Rebost de la Montse, ens va convocar a un altre taller culinari a casa seva, a un grup petitet d’alumnes i entre altres coses vam preparar una coca de Sant Joan. La Montse ja havia preparat la massa amb una màquina panificadora que té, que sembla que és una magnífica eina culinària. Només vam haver  d’estendre la massa, posar-li  la fruita, el sucre i cap al forn!
Ahir el taller culinari tenia un menú  més casolà. El primer estava  dedicat a la cuinar oriental. Però ahir vam fer llom a la sal. Teníem un bon tros de llom que el vam cobrir de sal grossa, barrejada amb herbes. També cap al forn durant 45 minuts i després tast tebi amb una salseta d’oli de ceps i pinyons. Durant aquest temps vam preparar també uns ous farcits de gírgoles i salmorejo. Plats refrescants i relativament fàcils de fer i aconseguir-ne els ingredients que la  Montse ens va  deixar preparar sota el  seu savi mestratge i experiència. De moment la Montse fa aquests tallers en petit comitè  com si fossin una prova. Ahir érem tres alumnes. Fa un mes, 4. Ho fa perquè gaudeix compartint el seu art. Igual que un pintor troba gust mostrant la seva obra, ella troba continuïtat explicant les receptes i secrets. Es un sender de praxis gastronòmica que ara tanteja més enllà del seu blog i que qui sap si desitjaria convertir en el centre del  seu modus vivendi. De fet és habitual veure la Montse en concursos i altres  tasts que s’organitzen al poble o a fora. 
A.A.
Dissabte a la tarda es va sentir un gran
terrabastall.  Un helicopter del RAC va fer
acte de presència al cel de Centelles. Un rescat 
a la via ferrata? No. Va aterrar al pàrquing
dels horts dels Comtes. Algu s’havia fet mal
a la zona del pàdel/ guardaria. Quin mal ha de ser 
perquè aterri un helicòpter? El cas és que
els tres homes amb granota taronja que havien 
baixat de l’aeronau, van tornar amb les mans buides
i les helices es van tornar a posar en  marxa davant
l’admiració d’un bon grup de centellencs reunits a la 
zona per veure el moviment i el moment de 
l’enlairament.  
En motiu de l’exposició Col·lectiva Aleix Art,  s’ha convidat a la Montse a organitzar un taller dintre el marc de la capella de Jesús. Ensenyarà plats freds o aperitius.  Avui hem parlat amb ella dels detalls: esperarem un grup de 25 persones que s’hauran d’apuntar prèviament. Hi haurà una inscripció de 5 Euros per  cobrir despeses. És un cost raonable que permetrà conèixer trucs i tastar sense que els organitzadors ens endeutem.  Ferem plats que no necessitin foc o que se’n pugui explicar el procés previ. La Montse explicarà i convidarà a algun dels assistents a fer part del procés, perquè no és viable que tots  25 facin de cuiners al mateix temps. Però sí que podran mirar i preguntar. El Taller de la Montse en el sí de la Col·lectiva es farà dintre de l’horari  d’exposició, el divendres 8 d’agost, a partir de les 6 de la tarda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: