FINESTRES DEL TRABUC

La tenacitat

Exposició: Visions de la Festa Major. 
Dibuixos de Pere Relats acompanyats de dues fotos de Ricard Camprodon

Fins el 18 d’octubre a les Finestres del Trabuc. Carrer Socors, 1.

Aleix Art
Dibuix de Pere Relats del concert de Miquel del Roig
Centelles. Ens consta que el Pere Relats ja pintava  quan en Sarrate començava a aixecar la seva carrera. Que per motius professionals i també familiars, les trajectòries es van separar i el Pere ha recuperat velles aficions, un cop ha anat deixant els despatxos en segons termes i finalment s’ha jubilat. Els nens també s’han fet grans i tot i que tenen la companyia dels nets, ja és una altra cosa. La situació de tants  “àvis”. El Pere ha  reprès el seu gust per pintar. I des de  fa uns  temps surt al carrer a dibuixar. Els centellencs hem sigut els primers testimonis de la seva activitat a plein air, pels carrers i activitats de la vila. A on  no heu vist al nostre dibuixant urbà  equipat amb algun gran bloc i les eines de dibuix? Tintes,  aquarel·les, llapis. En Pere ha anat provant diferents recursos d’una manera bastant autodidacte. I dibuix darrera dibuix, ha anat perfeccionant una art que  vol de molta gimnàstica de la mà, el coco i tenacitat per arribar a satisfer les espectatives de l’autor.  Omplir el blanc de negre provoca por a molts. És fàcil començar i trobar-se en problemes. I acabar per esquinçar el paper. Però el Pere és d’una manera que fa i acaba. Per això el seus dibuixos tenen el valor de ser impressions sinceres i en brut. Ell perfecciona dibuix darrera dibuix. És així com els espais, paper darrera paper, han guanyat arquitectura i identitat. Igual com les persones, que durant molt de temps, sortien tan  sols petites i esquemàtiques, l’han anat portant a fer dibuixos més fisonòmics i retrats. Els dibuixos del Pere Relats no són mers exercicis repetitius sino, que cada un té el plus de voler superar l’anterior.
La Trobada de Gegants
L’exposició que acullen les Finestres d’El Trabuc és doble: a la banda del carrer hi podreu  veure una selecció dels dibuixos que el Pere ha fet expressament i per encàrrec nostre, sobre la Festa Major d’Estiu que va acabar fa vint dies. L’artista va anar resseguint la majoria d’actes i us serà  fàcil reconèixer de què es tracta. Dibuix fets d’uns sola tirada, amb atenció al tema principal i també als detalls que Pere copsa i trasllada immediatament al paper. Aquí rau la diferència respecte la fotografia: el dibuix sempre és subjectiu perquè pot ometre detalls a favor d’altres. Per la part de dintre de l’exposició hi podreu veure una altra selecció de dibuixos del mateix quadern que ens ha deixat el Pere i que ens aproximen a altres dibuixos anteriors i força especials,com: el viatge a Fornells, origen d’una tela pictòrica que el Pere va presentar a la Mostra  del 2013. I també  paisatges centellencs, com el de la Plaça Major amb l’esglèsia. Dibuixos de persones ballant a l’escenari del Casal. Testimoni compartit per l’interés per la figura i la descripció d’accions. En definitiva envers i revers de l’exposició ens aproximen a l’obra d’un centellenc que es redescobreix com a  artista i ens permet apreciar la seva visió i tenacitat.     

Relats en acció
Els dibuixos ocuparan les dues finestres grans. A la petita hi podreu veure dues fotografies a color, també dedicades a la Festa Major, però dels anys noranta i degudes a Ricard Camprodon. Veí de Centelles des de fa molts anys, aquestes dues còpies ampliades seran la punta del iceberg d’un altre personatge que té un bon arxiu fet de material propi i amb amor per les possibilitats de la fotografia. Des d’aquest aparador i des d’altres canals intentarem anar descobrint aquest tresor biogràfic i artístic.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: