AFERS EXTERIORS

Notes sobre París 
Joan Pujol-Creus rellegeix Josep Pla, fotogràficament

Aleix Art
Diferents aspectes de l’exposició i cartell
Palafrugell/ Centelles. No em parlat mai massa de l’activitat com a fotògraf professional de Joan Pujol-Creus. El jove centellenc està seguint una bona trajectòria ampliant el seu currículum com a fotògraf experimentat amb temes propis i d’altres per encàrrec. Havíem  vist la seva passió per capturar l’essència de la Festa del Pi. Hem sentit dir que havia tingut alguna  cosa a veure amb l’apartat fotogràfic de la cuina dels Roca. La veritat és que una mica se’ns escapa el seu camí. Tot i que tenim un bon portal: www.joanpujolcreus.com.
Però des de fa ja uns mesos fins al maig del 2015, tenim una oportunitat, una punta del iceberg. Això és una exposició a Palafrugell, exactament a la seu de la Fundació Josep Pla. Escriptor i fotògraf han contactat via París. Fa uns anys el Joan estava descobrint la capital francesa, càmera amb mà. I va veure que el seu relat visual tenia punts en comú amb el  text de Pla “Notes sobre París”.
Pujol-Creus va estar a París l’any 2010, gràcies una beca del Ministeri de Cultura. Allà va generar el projecte “París de llum i color”. Residia a la residencia del Colegio de España y sembla ser que va ser a la seva biblioteca on va trobar el llibret de Pla on explicita la seva estada a la metròpolis del Sena, entre 1920-21. Pujol-Creus va comprovar que molts dels llocs que l’escriptor descriu encara són identificables i ho va incloure en el seu projecte propi. Per això el projecte fotogràfic va capturar el interès de la fundació Pla, que ha coproduït l’exposició amb l’ajuda de la Diputació de Girona. En Joan Pujol-Creus, que viu habitualment al nostre poble, em comentava fa poc, que ja s’està estudiant la itinerància de l’exposició a altres llocs i entre aquests no es descarta París mateix. No seria descabellat apuntar Centelles a la llista de torns.  
Quan Pla va escriure els seus textos a París començava la seva activitat professional com a periodista, com a corresponsal per La Publicidad.   A París aprèn l’ofici i també fa escrits més literaris com els que formen aquestes pàgines que Pla elabora explicant la seva vida i experiència a  locals, vida social, personatges. És un cronista rigorós i incansable.
L’exposició mostra parts del text acompanyades de fotografies que es relacionen amb el tema: un racó, un carrer, una atmosfera, els jardins. Etc. Les imatges són mida postal, emmarcades. És ben bé com si haguessin penjat el llibre i l’àlbum a la paret i convidessin a una descoberta del material sobretot íntima. I això que la imatge del cartell és gran i poderosament atmosfèrica. Però estem en un espai més de gaudi individual, que de connexions de massa. Un catàleg recull les imatges exposades. La mostra també inclou material bibliogràfic de Pla i facsímils de les seves cròniques periodístiques.  Joan Pujol ens parla com d’una ciutat amb detalls antics, humida, fosca. Diferent als tòpics i comentaris que ens arriben dels turistes. La seva és una ciutat caminada i respirada.
La seu de la Fundació Josep Pla es troba a Palafrugell, al carrer Nou, 51, ben bé al centre de la vila. A prop hi ha l’església parroquial que al seu interior té un interessant llegat artístic, aportat pels artistes de la zona. Sobretot un mural ceràmic.

One thought on “AFERS EXTERIORS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: