REVISIÓ HISTÒRICA:

Casagemas, l’obra del mite

Visitem l’exposició amb la que el MNAC uneix l’obra amb el nom de l’artista Carles Casagemas, company dels Quatre Gats i de Picasso, 
que morí per amor a París, als vint anys

BARCELONA/CENTELLES. Carles Casagemas (Barcelona, 1880-París, 1901), protagonista d’un desengany amorós, es suïcidà a París, quan encara no s’havia fet un nom i la seva “sort” artística quedà lligada i barrejada entre els noms de l’època i la història d’altres camins. El seu nom ha anat sovint lligat al de Picasso, ja que eren bons amics i junts van anar per primer cop a París. Diuen que la mort d’un provocà pintura nova a l’altre. La visita que vam fer dissabte al Museu Nacional d’art de Catalunya va servir per veure de primera mà uns quants exemplars d’obra feta per un artista de casa, que per aquestes circumstàncies biogràfiques ha restat bastant desconegut.
MNAC
“Casa de cites”, dibuix de pastels de 
Casagemas molt 
proper als que fa Picasso al mateix temps 
i potser de costat. En la dona del vestit
vermell del primer terme s’intueix 
la silueta de l’esquena  per sota la
“túnica”. Curiosament les senyoretes 
representades porten mocadors 
vistosos al coll. Les prostitutes del XIX, 
anaven així o és una imatge
arquetípica d’un tipus de dona? 
El dibuix està datat del voltant del 1900 i 
forma part del fons del museu. 
Entre els col·legues que visitàvem l’exposició teníem una pregunta d’examen per respondre a la sortida: Casagemas, era un bon artista o déu el seu nom al record i a l’enyor dels seus companys? Podria haver estat una estrella com Picasso o com Nonell? O anava per ser un artista més del grup?  
L’exposició del MNAC, instal·lada a la sala petita, fa un recorregut basat en el seu curs biogràfic artístic: primeres pintures, primers treballs en relació a l’ambient bohemi barceloní, primera estada a París; I desenllaç: Màlaga i París.  La producció recollida al MNAC va del 1896 al 1901, que es correspon amb els primeres passos formatius i els últims cròquis. Hi ha pintura i sobretot dibuix. 
Les teles són olis i entre si mostren una diferència important en concepte d’estil, tot i haver estat pintades en pocs anys de diferència. No puc dir si són totes les pintures que té, però sí que s’entén que estava sota la influència de diferents mestres. No se sap on es va formar, però n’hi va haver. Els canvis es noten amb les primeres teles exposades. La primera “Marina” és molt acadèmica i polida de pinzellada. En canvi en la segona tela, amb la vista del mercat, la pinzellada és purament impressionista, amb taques visibles, separades i escampades, que descriuen l’ambient urbà amb “colors personals”.
 Aquí el comissari posa la tela de Casagemas amb relació amb la pintura de Joaquim  Mir, “La catedral dels pobres”, per estil i tema. Però, des de la meva humil opinió,  diria que Casagemas va una mica més enllà. Ja que la “deconstrucció”  de les taques, que és casi el veritable tema de l’obra de Casagemas, és bastant més controlat en Mir. Casagemas, en aquesta tela, casi frega el puntillisme. I aquí, penso que Casagemas, tenia tres opcions que no passen per en Mir on a més el tema és com una denúncia.  Això és o que tira de la seva inventiva, o ha vist directament alguna obra d’algun impressionista francès (qui sap: Monet, Pissarro, Renoir,  Signac. D’aquesta línia), o bé tenia al costat altres pintors que van en aquella direcció, com Regoyos (a la sala de modern del MNAC tenen obres d’aquest estil d’aquells anys). Nonell també pintarà en aquesta direcció, a cop de pinzellades, però crec  que parlem d’obres més tardanes. Però com que sí que es poden relacionar els temes de “marginats” d’un amb els de l’altre, penso que potser ho podien parlar i podien compartir aquests procediments pictòrics. Signac és l’artista  francés, parisí, que el 1899 publicà un manifest teòrico-pictòric, titulat “D’Eugène Delacroix al neoimpresionisme”.
MNAC
Un altre dibuix de técnica similar, però molt més dramàtic d’estil,
molt a la manera de la sèrie parisina, dedicada a la  Germaine.
El dibuix forma part de la col·lecció de Felip Massot.
Val la pena haver-nos entretingut en aquesta pintura, no perquè no n’abunden gaires més, sinó perquè sembla bastant indicativa  i propera al tipus de dibuix que Casagemas desenvoluparà fins a la seva mort. Inspirat per l’ambient dels Quatre Gats, això d’esbossar de forma energètica i com a cop d’ull li va bé. Aquí sí que es veu com es transmeten els  tipus de retrats de Casas. Imagino –i sino és així m’ho dieu- que Casas va fer els seus retrats d’amics i col·legues i després als Quatre Gats hi va haver una felera per copiar i imitar al patriarca: Opisso, Gozé, Nonell, Picasso, Casagemas, Utrillo, etc. Cadascú va fer la seva reversió del dibuix de gent amb carbonet, de traç fort.
L’exposició ens remarca que per la relació amb Nonell, Casagemas porta el seu estil a passejar per temes de gent “humil”, no se si valdria el terme “miserables”. El cas és que en aquest apartat, abunden molt els dibuixos, hi ha diferents temes i també diferents usos. En quan al dibuix de dones, em sembla curiós que sense motiu concret, tant pot ser en un bordell o inclús a la primera tela de París, sempre van vestides amb faldilles i vestit fosc i mocador gran i de color al coll, com si hi haguessin “manolas” per tot arreu. De fet és el mateix tipus de dona que representa Nonell. Com si fossin prototips. En resum: Casagemas dibuixa, cerca el  color, prova mètodes, com el de dibuixar sobre els “papers fregits” o aplicar tinta polvoritzada. Fins a París.
Fins ara els exemples exposats, ens demostren que Casagemas pencava i anava assumint l’estil i les maneres dels artistes que aleshores es tenien per moderns. Però fins aquí i fins l’anada a París, que representen vint anys de vida i molts menys de carrera artística, no hi ha cap obra que es pugui considerar “hit parade” d’etapa. No vol dir això que hi manqui gràcia, estil  o perícia en els treballs. Però, per exemple, si ho comparem amb el seu amic Picasso, aquest en el que també era la seva etapa de formació (Picasso era un any més jove), ja havia deixat anar alguna perla, alguna peça més important que les altres, com potser “Ciència i caritat” (1897).  Nonell era set anys més gran que Casagemas, però dibuixos seus del 1898 o el 1899, com “Sacristà repartint  almoina”, “Castanyera” o “Esperant la sopa” tenen un quart de volta més, un puch que les fa distintes a la resta. El 1899, Nonell té 26 anys, Casagemas, 19. Picasso, 18.             
Canvi de lloc  
París havia de representar molt aleshores.  No se si la imatge que en tenim ara de ciutat cosmopolita és molt diferent o és una ombra. Casagemas va amb Picasso, tots dos junts cap a París, a la tardor del 1900. A la sala del MNAC hi ha dues pintures d’entorns urbans. Una clarament la fa a Montmatre. Però si no és per l’esforç a capturar la llum i les tonalitats grisoses i apagades, no diríem que la ciutat li causi una gran sensació. És en els dibuixos on hi ha més matèria. I és en una sèrie de dibuixos  concrets on crec que podem dir que se’ns revela l’ànima artística de Casagemas: tots els croquis dedicats a la Germaine són una reacció personal a la impressió que rep l’artista. Als textos de la sala diuen que Casagemas era misogin. Però –i potser interpreto massa-, n’hi ha  prou en suposar el canvi de xips entre les gents d’una ciutat i la de l’altra, com per preveure que a París s’hi podien trobar senyores i senyoretes amb mentalitat nova o trencadora. El cas és que aquesta noieta, Germaine, provoca un trasbals emocional al Carles i aquest la comença a dibuixar impulsivament. Dibuixos de taberna o en altres ambients potser imaginats. El cas és que en aquests dibuixos motivats per un impuls interior –no li cal el consell de Nonell per trobar aquest tema-, trobem un Casagemas més contundent i més engrescat: apreta més el carbó, esbossa línies més expressives. Els colors es dramatitzen. Les cares són melancòliques. Potser Casagemas està al cas d’altres obres, que com a rerafons detectem en el seus nous recursos: gravats de Fortuny, Daumier i d’altres que  l’hi impulsen a jugar més amb els clar-obscurs. Es tracta d’una sèrie de dibuixos on Casagemas creix i sintetiza les coses que havia provat abans i deixa anar la seva formació, la seva inventiva i també els seus sentiments, “per necessitat”.  Serà un estat que segur hauria pogut perllongar-se, ja que formava part ja del  seu adn.
Però no sabrà controlar els sentiments: pica-baralles amb Picasso i malentesos amb la Germaine, acabaran per disparar-se una arma. Si no ho hagués fet, potser les obres haurien anat per un altre cantó, però potser sí que ja havia trobat un estil propi que podia anar continuant amb naturalitat.  Si voleu, és possible establir llaços encara amb altres artistes. Però no era sincer? No fa el que li surt de l’ànima? I per altra banda, qui dels seus col·legues no va tardar una mica més a trobar, a més d’un estil propi, l’originalitat? Estil propi i originalitat, no són sinònims.  Una cosa pot acompanyar l’altra. Per tant responent a la pregunta d’examen que indicàvem al principi: Casagemas era un artista bo, però no excepcional.  Potser de retorn a París hauria digerit i assumit canvis per generar obres més referencials. Mentrestant, tot el que va fer, em sembla, bo, sincer i connectat amb el seu temps. Però el seu talent estava verd.
Des del tret, el nom de Casagemas  va estar a punt de caure a l’anonimat. Però formava part d’un cercle d’amics i d’una colònia d’artistes catalans, que van anar a París i ja es van cuidar de recordar-nos el seu nom, encara que fos en les seves memòries (a part de Picasso, també en parla E.C. Ricart, anys més tard). Ara el MNAC ens permet readjuntar nom i obres i gaudir d’aquella història interrompuda. L’exposició hi serà fins el 22 de febrer. Hi ha un catàleg monogràfic. I a la sala d’art modern també hi ha un raconet amb obres del Casagemas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: