ECOLOGIA HUMANA

Exposició i tertúlia
Dijous, 30 de juliol, a les 8  del vespre, encetarem les tertúlies amb Núria Puigsasllosas, a la Col·lectiva sobre Ecologia Humana, de la Capella de Jesús.
Centelles. Ahir es feia difícil dir si les nuvolades que recorren el nostre cel eren més producte del temps o eren conseqüència de l’incendi a Odena. Les calors d’aquests dies: són producte del canvi climàtic provocat per l’us abusiu de l’Home, del seu planeta-hàbitat? Som nosaltres que ens passem o és ell –el planeta-, que passa de nosaltres, hi va fent el seu camí, al marge? Hi ha moltes qüestions que es podrien tocar dintre els temes de l’ecologia humana. Nosaltres, a Centelles, en el context de l’exposició Col·lectiva del blog Aleix Art, que tenim a la Capella de Jesús, dijous a les 8, encetarem la part de tertúlies ecològiques. Ho farem, començant amb un text que ha preparat la persona que hem pres com a “assessora científica” de l’exposició. La Núria Puigsaslloses és biòloga. Els centellencs més joves la vam conèixer com a professora, amb idees fresques que començava a l’Escola Sagrats Cors. Encara hi continua. Però també continua amb les antenes posades amb les coses de l’entorn. I serà amb ella i amb un text que ha preparat que començarem a abordar les preocupacions ecològiques, des d’un punt de vista més teòric, humanista i dialogat. I amb ànims de que si hi podem fer-hi alguna cosa, des del nostre petit racó de món; doncs fer-ho. La xerrada serà dijous a partir de les 8. Altres dies, si hi ha ganes i gent, repetirem i allargarem les tertúlies, aprofundint amb algun o altre tema més sucós.
Mentre l’exposició Col·lectiva avança a la capella, a les Finestres d’El Trabuc, hi tenim encara una exposició que també relaciona molt bé amb l’ecologia humana. Es tracta d’una col·lecció de dibuixos de Joan Puig, dedicat als ocells. Aquests senyors del cel que s’han acostumat tant a nosaltres!
Copiant ocells
Aleix Art / Joan Puig
Auca amb ocells dibuixats per Joan Puig Redondo
Quan ens falta espai en el Trabuc, al marge de les Finestres, algun cop hem despenjat uns dibuixos fets a llapis que representen la cafeteria d’abans i la d’ara. Finalment hem conegut a l’autor d’aquells dibuixos que hem forçat compartir-ne el ganxo. L’autor és Joan Puig Redondo. Fa catorze anys que viu a Centelles. I crec que el tenia vist. Però, evidentment, calia un contacte seriós per saber que darrera aquell home hi havia tot un “background” i que quan va entomar la jubilació, va cercar la millor manera d’optimitzar el temps amb les coses que més l’hi interessava. Ell havia estat –ens va explicar-, delineant i havia fet també de torner. Havia treballat a una fàbrica de Barcelona que feien peces per trens. Com a delineant va arribar a projectar les grans grues del port. Però d’un temps cap aquí tot allò es va quedar en el passat i van començar coses noves. De totes les coses que ha fet i que pot exposar, li he demanat que ens deixes primer gaudir dels seus dibuixos d’ocells. En Joan li costa dir que és un dibuixant o artista de la llei, perquè ell diu que el què fa és copiar. Agafa llibres o fa fotos i les passa a llapis, i hi posa colors. Però realment, s’ha de dir que té molta paciència i una habilitat sana. Potser algú pot qüestionar el nivell científic de les representacions de les aus, però trobo que és enginyós a l’hora de cercar solucions gràfiques per representar amb color o línia, característiques concretes de cada espècia. I, en general, veureu que és bastant fidel al dibuix original i que si mai fem l’examen d’ocells –desprès que els hàgim aprés a conèixer-, veureu que si posem fotos reals, són semblants.

En Joan fa els dibuixos, a vegades en fa postals i les regala –també té postals amb dibuixos de Centelles-. Per a les Fines-tres disposem dels fulls originals que en Joan va anar fent. Estan fets amb llapis, però també hi ha tinta de boli o retolador i colors de diferents tècni-ques. Hem mirat de completar l’exposició amb informació extra amb el nom concret, en català i una idea de la ubicació. No som experts, però no seria difícil modificar coses si és per millorar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: