IMPRESSIONS DEL PELEGRINATGE (I)

D’escoltar la “Història Sagrada” 
a caminar per Jerusalem

Antonia Viñolas
La imatge podria correspondre a les que veiem 
quan l’Albert Elfa de TV3 es posa davant la càmera. 
Però no, aquest cop pertany a una centellenca
que hi ha anat i ha capturar el que per ella 
també és una vista “impressionant”.
Centelles. Ja fa dies que arrossego un parell o tres de temes que no trobo manera ni temps de desencallar i m’agradaria molt poder-mi dedicar per publicar-los. Però el temps deixa poc espai per gaires floritures, fora de la Feina. Un dels temes he trobat el recurs d’anar-ho subministrant de mica en mica. En temps de les vacances d’agost vam explicar que des de la parròquia de Centelles s’organitzava un pelegrinatge a Terra Santa. Vam explicar el què i també vaig definir els meus posicionaments.
Ara ja fa molts dies que el viatge es va fer, que va acabar. I ens consta que en general les impressions van ser bones. De fet ens consta que l’onada expansiva del viatge continuava entre el grup expedicionari encara aquest cap de setmana, quan a Centelles van venir tots els viatgers d’altres indrets que havien acompanyat als nostres veïns.
Però des del blog voldria fer com un colofó preguntant als nostres pelegrins com els hi va anar i indagar si l’estada a Terra Santa els hi ha reportat algun afecta significatiu. Hem començat per una de les viatgeres. La més accessible per nosaltres, ja que en som familiars, coincidim cada dissabte a El Trabuc, abans de les 9, i a més des de la tornada de Jerusalem ens ha despertat amb una notícia decisiva, que ens assegura abans d’anar-hi ja ho tenien pensat: la Maria Antonia Viñolas es jubila. Tanca la sabateria, negoci continuador de l’antiga Can Manso, que havia engegat el meu avi, Ramon Garriga. Per tot això vam començar per ella per saber l’abast real de les impressions de l’estada en terres bíbliques.
CC.- Quan recordes haver sentit a parlar de Terra Santa?
Antonia Viñolas.- Estudis de petita, d’Història Sagrada. Recordo les històries sobre el rei David, Herodes. Quan era petita, fèiem Religió i a més Història  Sagrada a l’escola.
C.C.- Sempre has volgut anar algun cop a Terra Santa? Qué és el que desitjaves veure, principalment?
A.V.- Sí. Sobretot  volia resseguir els passos de Jesús i visitar els llocs per on ell havia passat: Betlem, Jerusalem, etc.
C.C.- Digues sis noms que associïs a Terra Santa:
A.V. Betlem, Jerusalem, Mar Mort, Llac de Tibariades, Rei David, Herodes, Jesús.
C.C.- Qué és el que més et va agradar?
A.V.- El que em va impressionar més és el mirador sobre Jerusalem i també l’Hort de Getzemení i la vista de la ciutat des d’allà. També em va agradar el Mur de les Lamentacions.
C.C.- Qué és el que menys et va agradar?
A.V.- El Museu de l’Holocaust impressiona, però el tema és molt dur i desagradable. També vaig trobar que els carrers eren poc arreglats.
C.C.- T’agradaria continuar fent aquest tipus de viatges organitzats per la comunitat?
Sí. M’agrada anar amb grup. I si es pogués m’agradaria anar a Petra i al Mar Roig.Sobre els viatgers “obligats”

El Mediterrani reuneix la paradoxa de que hi ha gent que travessa les aigües per plaer i d’altres que ho fan per necessitat i intentant oblidar el passat. Les migracions són actualment un dels grans desafiaments sobre la taula.

Aquesta setmana s’han reunit presidents europeus i africans per parlar dels tema, a l’illa de Malta. En les notícies, el periodista deia que ja disposaven d’unes conclusions, abans de començar. I aquestes han anat en la línia d’abocar directament diners, per a què els països africans “aturin els migradors en els llocs d’origen”. Però això soluciona res realment? Es va a l’arrel del problema? Ho he demanat al Francesc Mateu, el centellenc responsable de l’ong Intermon-Oxfam i ens ha dit que, segur que aquests euros es destinaran a “millorar qüestions de seguretat”, enlloc  d’incidir en temes de cooperació. Cures pal·liatives i un altre desgreuge a l’observació dels Drets Humans. També ho he consultat amb la Cristina Ciudad, la regidora centellenca que està al cas dels temes de cooperació i presideix la comissió local dels refugiats. Per ella no s’han arribat a assolir els “fons d’ajuda d’emergència” i creu que realment “falta compromís i és una assignatura pendent de la UE…. no es posa fi al problema”. Informa que aviat es tornarà a reunir el Consell de Cooperació i el Consell dels refugiats de Centelles per valorar la situació i plans. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: