FOTOGRAFIA

Pilar Aymerich, 
compromís i fotografia, a l’Eude
Pilar Aymerich

Montserrat Roig, a casa seva el 1970.
Barcelona/ Centelles. D’aquí una setmana la galeria Eude de Barcelona passarà la clau per deixar la  galeria sospesa fins al setembre. Fins aleshores i després, durant uns dies, podreu veure l’exposició  de fotografies de Pilar Aymerich.  La reportera torna a exposar obra a la seva  ciutat,  corresponent a l’etapa dels anys previs al restabliment democràcia. La mostra posa a l’abast del col·leccionista, fotografies periodístiques amb les que l’autora prenia el pols del  moment per cobrir l’actualitat: sobretot manifestacions “gremials”,  feministes, catalanistes…  I també fotos paral·leles, retraats  de  col·legues  i altres personalitats de l’àmbit cultural:  Montserrat  Roig, Fabià Puigserver, Ovidi Montllor, Josep  Pla, Maria Aurèlia Capmany. L’ull d’Aymerich ens ha deixat de tots ells i de la vida contestatària al carrer, imatges que formen part de la memòria  col·lectiva.  Per la seva pròpia implicació i posició, Aymerich va connectar les seves inquietuds  amb el teatre, la curiositat innata i la  fotografia. Una cosa darrera l’altra, i amb la seva càmera li ha ajudat a construir un  àlbum fotogràfic, testimoni  de la mateixa  construcció cultural del país, des de la gent i les persones que  ens han aportat més.   
Segurament és  d’aquestes exposicions  que és bo fer-les acompanyades amb persones que sapiguen explicar la història darrera les imatges, però més enllà de la crònica, tenen el signe inconfusible  de la protesta i la crítica que mai podem  perdre, ja sigui de manera col·lectiva  o a través de la veu o les armes de cultura humana. Més avui que  al costat dels perills dels excessos neoliberals hi creix la violència més cruel.

 

La seva imatge, l’exposició ens parla de processos molt més  democràtics. A l’exposició, perquè es  fa una  mirada al passat, no hi ha obres recents, d’ara. I ens constava que Aymerich estava treballant amb almenys  un parell  de projectes  totalment  personals, dedicats tant a la vida moguda de carrer i, crec recordar  que a cementiris. Però costa una mica veure aquests  treballs exposats. I encara  sort que galeries com Eude tenen  l’ull de recuperar-nos obra de cracs de la  fotografia  i el  fotoperiodisme com la Pilar Aymerich. La galeria Eude és al carrer Consell de Cent, núm. 278 de  Barcelona. L’exposició es podrà  veure fins el  17 de setembre, però a l’agost  tenen tancat.                 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: