Finestres d’El Trabuc

Neus Gorriz explora les tècniques del gravat

  • Cada finestra mostra una manera diferent de treballar les planxes per estampar

Centelles. Al nostre poble tenim una bona munió d’artistes. Entre aquests n’hi ha que han arribat fa poc i han despertat la nostra curiositat. És el cas de la Neus Gorriz, que podem classificar com artista multidisciplinar. Perquè d’ella em conegut pintures, dibuixos, escultures i gravats. I també cada cop que obra una carpeta surten motius nous que ha anat fent al llarg de la seva dilatada carrera.

Ara exposa a les Finestres d’El Trabuc amb una selecció de gravats de diferents tècniques. Cada obertura mostra una tècnica diferent.

Els gravats es fan pressionant una planxa treballada sobre un paper, que origina una estampa. Existeixen diferents recursos per treballar la planxa i Gorriz els ha anat provant tots.

A la finestra petita  hi tenim un gravat fet amb tècniques additives. En aquesta tècnica s’utilitzen materials que donen relleus de textures a l’estampa, com coles, pintures o materials enganxats com papers amb textures.

L’estampa de la Gorriz, obtinguda de pressionar amb el tòrcul –una premsa-. la planxa contra el paper, té un aire molt de pintura abstracta.

La finestra del mig mostra punta seques. En aquesta tècnica es fa el dibuixa ratllant la planxa amb un punxó. Normalment es fa sobre una planxa de metall, ja sigui coure, zenc o ferro. Però en aquest cas Gorriz ha utilitzat metacrilat per fer una sèrie de motius vegetals de línea clara i elegant.

La tercera finestra mostra una sèrie de gravats obtinguts a través de banyar amb àcids la planxa. Es protegeix la planxa amb vernís i es dibuixa amb el punxó sense necessitar de ratllar fort. L’àcid es menja la part dibuixada, mentre que la part que resta envernissada quedarà blanca.  En funció del temps que deixem que l’àcid actuï s’obtenen tons més intensos,  des de grisos fins a negres.

Gorriz ha fet franges lineals que representen com escorces d’arbres o motius geomètrics.

Totes tres tècniques necessiten d’una actitud inquieta, pacient i sense temor a explorar.

Fins fa uns dies hi havia una  altra exposició amb gravats de Gorri i la seva amiga Laura Herraiz a la Nunu on es relacionava obra gràfica amb vi.

En la de les Finestres tenim més exemples de les séries temàtiques que Gorriz dissenya, formant una col·lecció d’estampes. Alguns gravats es podrien completar amb haikus.

 

Finestres30

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: