Les escultures amb motoserra de Sebastian Ruiz al Trabuc

Centelles. Fa un temps ja vam proposar al Sebastian Ruiz d’exposar a les  Finestres, però era l’estiu i ens va dir que la llum del sol podia obrir esquerdes a les escultures de fusta. Ens hem esperat un temps i ara a l’entrada de la primavera hem tingut l’oportunitat de mostrar alguns dels treballs que el Sebastian fa amb motoserra.

Les escultures són una tasca suplementària de la feina dedicada a podes tècniques d’arbres. Una branca o un arbre que amenaça o molesta la tallen de manera controlada. Sovint toca tallar en jardins i és d’on solen sortir els blocs de fustes nobles i exòtiques, que el Sebastian es reserva per poder fer escultures com la de la magnífica àguila, que és de roure.  Però també porta obres de sequoies, cedres atlàntics o alzina.

L’exposició a les Finestres a més de la talla de l’àguila reuneix uns quants recipients amb diferent noms i usos tradicionals, com l’artesa utilitzada per barrejar la carn per fer botifarra, el bressol o el pastoret. Sebatian rescata els noms antics dels objectes i, per exemple, quan parla de recipients utilitza el terme “ovi”.

Sebastian es presenta com un artista autodidacta. Amb les seves eines participa en fires  artesanals i a més de fer-ne en directa, hi porta recipients, les escultures o les culleres. Les culleres explica que va aprendre a  fer-les gràcies a un vell pastor. Però en quan a l’obra més escultòrica ens explica que porta vint anys fent-ne amb motoserra.

Va començar de forma intuïtiva i quan va anar a concursos, al conèixer altres escultors, és un moment en que sempre s’aprenen coses noves. Per fer una escultura com l’àguila hi tarda entre tres i sis hores, depenent de si és un concurs amb un temps limitat o ho fa a casa seva, on es pot entretenir més en els detalls. A vegades dibuixa una mica la forma de l’escultura –com en el cas de la talla d’un cavall-. Però e en el cas de l’àguila, que n’ha fet unes set, hi va de dret amb la motoserra, perquè ja es coneix les proporcions i formes de memòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: