Podeu intervenir digitalment

Entrada del Banco Español de Crédito, a Plaça de Catalunya de Barcelona, amb el requadre blanc, que es pot intervenir artísticament i digitalment. Foto: Accionescreativas

Centelles. Jaime Moroldo és un cul inquiet però li falta espai per tanta producció. De fet des de fa bastant temps i ja des molt abans de la pandèmia, ha anat traslladant la seva producció en mitjans digitals. Actualment fa unes esferes molt complexes que amb d’altres treballs, sol mostrar per Instagram i Facebook. Però amb això no en té prou.

Aquest artista veneçolà afincat a La Garriga és el primer que insta als seus col·legues a participar a exposicions i concursos aquí i allà. Quan ha d’intervenir físicament, aleshores agafa una de les imatges digitals que ha treballat i en fa unes quantes poques impressions.

Fa poquet va començar a donar senyals de vida, per Instagram, una nova iniciativa amb el nom d’Acciones Creativas de Intercambio. A darrera d’aquest nou projecte també hi ha en Moroldo. Ningú sabia que era, si per exemple, es tractaria d’enviar-nos obra. El cas és que la setmana passada ja hi havia penjada la primera “acció”, instruccions i un text de presentació.

La primera acció és l’origen del projecte:  diu que, un dia, fotografiant per la Plaça Catalunya de Barcelona, es va fixar amb l’entrada principal de l’edifici del Banco Español de Crédito. Va pensar que era un edifici malaguanyat, tant abandonat i va pensar que calia fer-hi alguna cosa, per “interactuar –millor- amb l’entorn i el públic del dia a dia”. Entre que va tenir la idea i que l’ha desenvolupat, d’altres han tingut la mateixa intuïció i els panels del Banco Español, ja estan pintats amb “grafitis”. Però les “Acciones” han tirat endavant igualment. La idea va fer niu i el Covid-19 l’ha acabada de fer concretar.

Moroldo ha preparat la imatge fotogràfica de la façana amb un panell rectangular blanc que cobreix tota l’entrada, deixant a banda i banda les columnes i les dues escultures classicistes.  I la seva idea és que els artistes que vulguin, intervinguin digitalment, amb el seu art, sigui quin sigui, sobre aquest espai blanc reservat. Aleix Art ja ha fet la seva intervenció. Però tant els que participin, com qui vulgui veure els resultats, s’hauran d’esperar fins a finals d’agost, quan hi hagin més participants, per veure les propostes de la primera “acció creativa de intercanvi”.

Divendres passat, 17 de juliol, la Fundació Vila Casas va donar a conèixer la guanyadora del premi de fotografia: Sophie Köhler (Essen, Alemanya, 1977), es va emportar els 6.000€ (i una exposició a Can Framis el 2021) amb el tríptic “El joven sin la perla”. L’autora que viu a Barcelona, ha fet un reportatge d’auxiliars de sala de museus barcelonins. Maria Alzamora es va endur el segon premi, valorat amb 3.000€ amb un retrat de la cantant i actriu Keeley Forsyth. La selecció de fotografies finalistes es podrà visitar al Palau Solterra, a Torroella de Montgrí, fins el 22 de novembre. Al Museu Can Mario de Palafrugell, seu de l’obra escultòrica de la fundació, des del 25 de juliol fins el 29 de novembre, s’hi podrà veure un exposició de Josep Clarà, el destacat escultor català, i una altra de l’artista Tania Font.

Fins el 31 d’agost

Amb el primer lot d’imatges penjades a les xarxes, també n’hi ha una altra amb les instruccions i una  altra amb la presentació. La imatge de l’entrada es pot descarregar a alta resolució. Es prepara la  intervenció (es pot fer a  part i es munta sobre el panell,  digitalment) i s’ha d’enviar per mail a accionescreativasdeintercambio@gmail.com. S’ha d’enviar la imatge, les dades de la peça i un vídeo o un àudio d’un minut de durada presentant-se l’artista i explicant breument el seu treball.

Moroldo explica que la seva iniciativa ha interessat a varis col·legues tant d’aquí com d’altres països, i també diu que ha cridat l’atenció de bastants crítics d’art.

Moroldo confia que a partir de la primera imatge en surtin d’altres, proposades per ell o per qui vulgui, de llocs per ser intervinguts artísticament i digitalment. Ara paciència, qui vulgui col·laborar que rumiï una  peça ben original i que ho traslladi sobre el panell que és com una tela gegant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: