Els cargols de l’economia

Escultura i instal·lació formen ”Domini”, l’exposició amb la que Francesca Riu reflexiona sobre el capitalisme a La Garriga
Vista parcial de l’exposició amb alguna de les escultures – Foto Aleix Art

La Garriga / Centelles. A través de l’Instagram la Francesca Riu Jacas ja anava avisant de que preparava obra nova. Ens va tenir varis dies entretinguts creant motllos i fent unes mines anti-persones que han acabat sent part d’una espècia d’instal·lació “toticolori” que una mica ens fa reflexionar sobre l’infortuni de trobar-se-les, desmembrant cossos i vides.

La instal·lació inclou un vídeo i presenta la cosa com si fos un joc. Un joc cruel que encaixa amb la mirada irònica i directe –res de subtilitats- que construeixen les altres peces de l’exposició que ja es pot veure a la seu de la Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella de La Garriga (c/ Calàbria, 208). L’exposició “Domini” parla precisament d’això, del poder de les grans economies capitalistes –focalitzades amb els Estats Units- i d’algunes de les claus per aconseguir-ho, ja  sigui a través de les armes i de la publicitat pel domini econòmic dels productes.

Francesca Riu adopta el camí de les arts de la instal·lació escultòrica a través de construir elaboradíssimes peces que recolzen el seu discurs. Per l’antic taller de la Conxa- que queda petit- hi trobem maniquís (masculins) amb vestits fets amb trossos de llauna de refresc (el vermell), banderes americanes fetes amb bales o l’arbre del que broten dòlars. Són escultures poètiques i incisives sobre els mals de la cultura capitalista, que permeten contemplar-les i rodejar-les mentre reflexionem sobre el nostre petit paper en el poder dels mercats.

Els mals del  mòn

La tela cosida amb teles i els cargols moguts per les misèries del món – Foto Aleix Art

Diner, control econòmic, armes i també hi ha una interessantíssima peça dedicada als refugiats que creuen i es perden pel desert i el Mediterrani, evocats a través d’una pintura feta de teixits cosits, amb una gran fissura fosca al mig, la frontera perillosa, i cargolets petits que marxen de la seva comunitat cap a destins incerts. És potser la peça que m’agrada més de l’exposició.

L’exposició “Domini” es pot veure fins el 10 d’octubre i la Francesca ha preparat una sèrie d’activitats paral·leles per cada dissabte. El 25 de setembre hi va haver un recital líric a càrrec de dos joves poetes, Misael Alerm Pou  i Carles Dachs Clotet que van recitar creacions fresques dedicades a l’amor i als  dubtes de la vida. També amb referències a les petroquímiques del Camp de Tarragona. Avui dissabte 2 hi haurà dues visites comentades per l’artista a la seva exposició, a les 6 i a les 7. I el dia 9 hi ha concert de versions amb “The Pastelettes”. I l’endemà, el 10 s’acaba. Després crec que a la sala de la Fundació hi va una exposició de puntaires dedicada a la Conxa Sisquella, encara en motiu del seu centenari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: