Pedro Moreno-Meyerhoff torna a exposar a Barcelona

Feia quaranta-dos anys que no exposava a casa la seva obra. L’artista porta una quinzena d’olis i vuit dibuixos molt detallistes a la galeria Marlborough de Barcelona.

Barcelona/ Centelles. En el darrer episodi, vull dir article, dedicat a les exposicions inaugurades amb la Barcelona Gallery Weekend (15 de setembre), deia que ara no és tant important  la diferència entre figuració i abstracció. Però tots recordem l’exposició “Realisme a Catalunya” del 1999 al Centre d’art Santa Mònica que va ser com un cop de puny sobre la taula per reclamar l’atenció sobre la pintura realista en un moment que l’abstracció semblava que era l’única via moderna. L’abstracció i altres formes d’art. Tot això també hi ha sigut.

Tres pintures dedicades als toreros – Foto Aleix Art

Però ara, 2021, la meva percepci´´o és que podem entrar a una exposició de Henry Michaux i tot seguit entrar a la de Pedro Moreno-Meyerhoff sense problemes i atenent només a la qualitat de la pintura. Ja no importa tant l’etiqueta.

Moreno-Meyerhoff (Barcelona, 1954) exposa obra recent a la Marlborough de Barcelona (c/ Enric Granados, 68). Feia quaranta-dos anys de l’anterior i única exposició d’aquest artista a la Ciutat Comtal. Pel què sembla, ha anat compaginant pintura amb la dedicació a doctor i a dret processal. I la producció que ha anat produïnt l’ha anat sobretot mostrant a París, a través de la galeria Claude Bernard. A banda d’això és un artista representat als museus locals, com el MACBA o la col·lecció de La Caixa. A la Marlborough hi porta una quinzena  d’oli i sèries de dibuixos, realitzats els últims tres anys.

Moreno –Meyerhoff forma part del grup de pintors que s’interessa per una realitat més mimètica, com fan també els germans Santilari o l’artista de Hong Kong, instal·lada aquí, Sok Kan Lai. I d’altres. Són d’aquelles pintures que la gent corrent diuen que semblen fotografies, oblidant que tot el que veuen és una construcció pinzellada a pinzellada, taca a taca. És una invenció.

En el cas concret de Moreno –Meyerhoff  podríem dir que l’obra és elaborada, pacient i que no amaga del tot la pinzellada i en fa de molt petites. És molt detallista. Ho veiem clarament en els seus quadres, per exemple el  de la Carretera de Creta del 2019.

A la Marlborough porta pintures a l’oli sobre fusta i dibuixos. Toca diversos temes, com exteriors amb edificis solitaris, esquelètics o ruïnosos. L’hi agraden les escales. Els terrats urbans. La llum. També toca la natura morta i porta també diverses pintures dedicades al toreig. Aquests em semblen interessants com a temàtica poc freqüent i menys ara quan els toros, a Catalunya, pasturen tranquil·lament pels camps.

Grup de tres “Goyescas”, exercicis de dibuix dedicats als toreros – Foto Aleix Art

Dels toros l’hi interessa, crec, certs moments de la lídia que l’hi donen un joc compositiu i de colors.  Per exemple la vestimenta dels toreros, a més de les filigranes, aporten colors anormals a la naturalesa, com el fúcsia de les capes o els brodats brillants de la jaqueta. Però els toreros també són protagonistes d’alguns dibuixos, unes “Goyescas”. I aquí el treball igualment està en representar-lo amb el vestit, en una pose i jugar amb l’escala de grisos que dóna el grafit. No és nota la línia ni el llapis. Treballa sobre paper enganxat en una fusta.  Els dibuixos tenen un aire com d’imatge velada perquè hi ha com una preparació en blanc. També ho veiem en els dibuixos de gerros amb flors.

Dibuixos i pintures formen una col·lecció interessant. La pintura nocturna amb el dipòsit d’aigua és impressionant, també. Us parlo d’un pintor que dóna gust d’haver conegut pels que no l’haviem sentit anomenar. L’exposició de Moreno –Meyerhoff es podrà gaudir fins a finals d’octubre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: