Casals exalta paisatges propers 

El pintor explora tres racons de la comarca a l’Albergueria de Vic
Dues de les teles, a la sala romànica. A l’esquerra, el paisatge que Casals plantejava al seu taller, pels Estudis Oberts – Foto: Aleix Art

Vic/ Centelles. Sis mesos després de la individual al Niu del Palau, David Casals ja en té una altra en marxa, a Vic, a l’Albergueria. Casals coneix bé la capital comarcal, per exposicions  a la galeria d’El Carme o al Temple Romà. Però  el 14 d’octubre, Casals s’estrenava a l’espai cultural del Bisbat, un edifici secular, amb una sala per a exposicions, amb una volta de canó de pedra. 

Casals ha preparat tres teles per batallar amb l’ambient mil·lenari. Ho vam poder espiar durant els Estudis Oberts. Tres teles, però de dimensions grans, que desfermen l’habilitat del pintor per evocar paisatges naturals. Es fixa en llocs osonencs amb santuaris, com Cabrera i Granollers de la Plana. Seguint amb el concepte de “Metàfores”, el pintor retola paraules sobre les teles, que comenten el tema. Aquest cop les paraules, surten de l’hebreu i tenen un significat espiritual. No és tant evident el seu sentit, com si fossin en català o en anglès:  “Basar” (Cos), “Nefes” (Ànima) i “Ruah” (Esperit). Casi millor, són com paraules noves per traduir amb mots, la bellesa d’espais coneguts.  

Llocs caminats

La gamma de colors potser a Centelles era molt més “neó” i aquí queda més naturalitzada – Foto: Aleix Art

La tela més gran, d’uns vuit metres de llarg, és la de Cabrera: sembla que hagis de caminar per sobre el llom de l’altiplà. Les dimensions ho afavoreixen i les pinzellades resolutives per representar els volums de la muntanya ho fan versemblant.  Però és tot pinzellada. Casals no amaga que parteix de grans pinzellades i posant negre i la resta de colors, de forma intuïtiva, va alçant volums i detallant boscos, plantes, les arquitectures, el cel i marcant les distàncies. Casals pinta amb acrílic i diria que es limita la paleta -verd, negre, magenta, groc i blanc- per arriba a tots els matisos possibles. Les pintures descriuen els espais i també l’atmosfera de llum, amb tons rosats o detalls ben particulars de les estacions comarcals. Es podrà visitar fins l’11 de desembre. L’Albergueria és al carrer de darrera de la catedral de Vic.

El 4 de novembre Casals protagonitzarà una altra exposició a Centelles, a les Finestres d’El Trabuc i al Penjador de la Perruqueria Camps-Figueras, amb serigrafia i pintura de “Llocs propers”. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: