Magda Bolumar al Museu de Granollers

Una de les peces de Magda Bolumar del Museu de Granollers – Foto: Aleix Art

Granollers/ Centelles. Fa anys a Granollers es feia un concurs de pintura “moderna”, amb promotors com Antoni Comella i Alexandre Cirici. I les obres premiades i els accèssits es quedaven al museu local. Parlem dels anys 1959 a 1964. Magda Bolumar, l’artista de les “xarpelleres”, hi va anar participant amb un total de cinc obres que ara formen part del fons d’art local.  El museu granollerí les ha restaurat i netejat i les presenta en una exposició juntament amb més obres del període, fins 1969. Hi ha més xarpelleres  i dibuixos.

Les xarpelleres són pintures fetes amb tela de sac i arpilleres. Bolumar, justament a finals dels 50, va abandonar la figuració i va començar a experimentar amb teles de sac, seguint una mica l’interès compartit amb altres creadors d’explorar nous materials i a vegades més senzills.

No fa tapís, sino que amb força, esparraca la tela i dels fils que surten els trena o els tensa i enganxa, creant formes geomètriques i aplicant pintura a l’oli o acrílic. Xavier Vidal de Llobatera, advocat  i home de cultura, va ser qui d’aquests quadres n’hi va dir xarpelleres.

L’exposició es va inaugurar ahir dijous 18, comissariada per Frederic Montornés, qui durant la presentació als mitjans va anar explicant els secrets de les obres. Ens va fer fixar en que dintre els deu anys de marc de l’exposició hi ha canvis en el procés creatiu: en algunes teles fa forats i enganxa els cordills i enganxa el texit sobre fusta. En d’altres esparraca en més força i crea estructures amb fils en tensió.

Glòria Fusté, directora del Museu va posar èmfasis en que des de que fa uns anys es prepara l’exposició s’han restaurat les peces per tenir-les a punt. Les obres amb materials alternatius presenten problemes de conservació importants. Però la cura dels especialistes les ha sabut preservar.

Entre les peces en destaca una de dos metres d’ampla, de colors clars i amb forats inserits estratègicament. És una de les obres del fons del museu. El mateix sentit d’estructures amb tensió i base geomètrica els trobem en els dibuixos que complementen la mostra.

Les xarpelleres de la Magda Bolumar – Foto: Aleix Art

 La Magda Bolumar va fer aquestes teles quan tenia vint-i-dos anys i des d’aleshores ha anat seguint amb aquest tipus de treball. És una artista nascuda a Caldes d’Estrac l’any 1936. Encara viu i crea obres. Però per motius de l’edat, aquest dijous no va poder ser a la inauguració. Viu a Molló i era la parella del també artista Moisès Villèlia, l’artista de les escultures de bambú. Tots dos formaven part dels artistes “moderns” de Mataró, quan als anys seixanta era un dels pols artístics de Catalunya.

Montornés explica que la parella d’artistes havien arribat a fundar una empresa d’objectes artístics per decorar les cases. I ens recorda que algun d’aquests dissenys es troben a la Ricarda del Prat de Llobregat.

L’exposició al Museu de Granollers incideix en la recuperació d’una artista. Darrerament la galeria Marc Domènech l’hi havia dedicat exposicions, però faltava el sal a una institució museística. Granollers ho fa recordant que és un artista present en el seu fons des de les primeres passes amb les xarpelleres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: