CURSET DE LITO-OFFSET

Curset de Lito-offset al taller de l’Eulàlia Llopart


Aleix Mataró

Centelles. Tot i que havia fet un petit tastet de litografia, el curset de lito-offset impartit per Antoni P. Vidal, el dissabte 19 de març, va resultar ser tot un descobriment. Menyspreat, per mi, com a tècnica de gravat massa pictòrica, ara resulta que puc parlar d’una porta oberta a un munt de possibilitats.
Onze artistes vam seguir el curset, d’un sol dia de durada, al taller cedit per l’organitzadora de l’activitat, Eulàlia Llopart, que el té a la zona de Can Victòri, a Centelles. Des de les 10 del matí vam poder practicar diferents tècniques d’execució sobre les planxes metàl·liques litogràfiques: llapis gras, barreta litogràfica, tinta, aiguada. Al matí vam estampar amb color negre i a la tarda i vam afegir altres colors.
Per la meva banda em vaig dedicar a confeccionar una petita sèrie de litografies sobre un viatge amb furgoneta, el divendres anterior, portant gènere a Sabadell i Barcelona. Treballant a partir de fotografies i esbossos vaig fer sis litografies utilitzant les diferents tècniques, fins i tot l’ús d’un acetat amb una imatge. A la tarda, a algunes imatges vaig afegir-hi color seguint diferents processos –retallant la planxa, fen un fons-, fet que va ocasionar que algunes planxes quedessin inservibles.
Els companys del curs també van anar temptejant el terreny seguint temes propis o buidant una extraordinària caixa de fotolits vells que va portar una de les artistes. Aquests col·legues procedien de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, La Garriga, L’Esquirol o Centelles mateix.
Satisfet amb els resultats espero poder tornar a treballar amb aquesta tècnica. Hi ha una bona excusa: en el dinar que vam fer al restaurant la Centraleta –inaugurat recentment i ben triat- es va parlar de fer, properament, una exposició col·lectiva de gravat. Una bona raó per investigar la litografia, a més del linòleum.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: