ART ROMÀNIC

Desapareix el Còdex Calixtinus
Centelles. El Còdex Calixtinus, que es guardava a l’arxiu de la Catedral de Santiago de Compostel·la ha desaparegut del seu lloc. Va ser un dels medievalistes de l’arxiu qui es va donar compte de l’absència, dimarts passat a l’hora de tancar la sala amb la caixa forta. Comprovat que no era a l’arxiu, la Policia es va personar al lloc i ha començat les investigacions. Agents policials controlen l’entrada i la sortida de vehicles de la capital i altres llocs de la regió. S’ha pres declaració a les persones relacionades amb l’arxiu. No hi ha signes de violència ni detalls que permetin obrir les primeres pistes, en qualsevol cas es consolida la idea de que es tracta d’un robatori destinat a satisfer un plaer privat. La pressió policial i la importància del Còdex eviten que surti a la venta o a subhasta pública.
Gran valor
Tothom ressalta que es tracta d’un còdex summament important. La seva venda o subhasta arribaria a xifres milionàries.  Segons explica La Vanguardia, Manuel Moleiro, editor de facsímils d’antics llibres, el seu valor a subhasta podria arribar als 100 milions d’euros. Però més enllà dels seu valor econòmic, es tracta d’una obra manuscrita única, dels segle XII, que seria la primera guia del Camí de Santiago de Compostel·la. Dóna consells, descripcions de llocs i d’obres d’art, costums locals i referències litúrgiques i miraculoses a Sant Jaume. Està il·lustrat amb miniatures. La seva importància va més enllà de d’econòmic i es pot dir que es tracta del robatori d’un objecte del patrimoni artístic universal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: