EXPOSICIÓ

Revisió de Català-Roca a La Pedrera
Centelles. Es pot veure a La Pedrera de Barcelona una exposició dedicada al fotògraf Francesc Català-Roca (Valls, 1922-Barcelona, 1998). Imatges dels anys cinquanta i seixanta. La mostra organitza centenars i centenars d’imatges positivades que fan referència a temes com la memòria de la societat, l’arquitectura, l’art i els artistes. L’exposició s’ha pogut veure ja a Vigo i Valladolid i en l’etapa catalana afegeix les imatges d’arquitectura, que va ser un tema constant en la carrera de Català-Roca. Segons deia, per fotografiar una construcció “cal visitar el lloc, després pensar-hi i, finalment, buscar-lo de nou i trobar-hi un angle o la visió que el resumeixi”. Català-Roca cercava l’instant decisiu per captar la imatge. Una recerca en la que llum hi tenia un paper molt important.
Instant decisiu
Català-Roca va començar molt aviat la seva carrera fotogràfica: amb 14 anys, al costat del seu pare, va preparar un fotomuntatge per l’estrena de la pel·lícula “Somni d’una nit d’estiu” de Reinhardt. Amb 15 anys ja era responsable de l’arxiu i ajudant en la impremta del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Parlem del temps de la Guerra. En aquell 1937 fa, juntament amb el seu pare, el cartell “d’Aixafem el feixisme”. Després va treballar de fotògraf de cadàvers, però de mica en mica va anar derivant cap a camps més rics com retrat d’obres d’art d’artistes de renom. Va anar derivant cap als temes i treballs, com les fotografies de Dalí al Parc Güell o les imatges de la corrida de toros de Carrascoso del Campo, un poble prop de Cuenca, que donen crèdit de la seva obra. L’exposició de La Pedrera, seu de la Fundació Catalunya Caixa, es podrà veure fins el 25 de setembre. La imatge que il·lustra aquest article ha estat cedida per aquesta institució.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: