EXTRA DE LA PURÍSSIMA

 La pintura segons Pielias i Moroldo
Centelles. Mentre a Vic es celebra el Mercat Medieval, que mou a molta gent i col·lapsa les carreteres, amb la Fina Tuneu hem anat a Caldes de Montbuí a visitar l’exposició d’Helena Pielias a la sala Delger. De tornada a la Garriga hem visitat l’exposició de Jaime Moroldo a la sala Dameson i al final hem fet unes tapes al nou bar El Refugi, on la Fina i té penjats uns quants gravats.
Caldes és una vila de les dimensions de Centelles, més o menys. Els carrers estaven força animats. La Font del Lleó rajava amb força i mantenia els seus 74 graus. El safareig es veu que també està a uns 50 graus i una nit d’estiu la gent s’hi banya. Algunes mestresses de casa encara el fan servir. A Centelles ha quedat abandonat. A Caldes tenen dos balenaris i era lloc de refugi de l’artista Manolo Hugué. Avui hi havia oberta una pastisseria, el basar xino i el museu Thermalia. La sala Delger és un espai depenent del museu, situat davant el Casino, de recent inauguració destinat a acollir propostes artístiques de tota mena. La Fina ja si ha mostrat interessada: un bon lloc per portar-hi les seves obres.
Actualment, la sala Delger, acull l’exposició d’Helena Pielias, una jove de Caldes que exposa fins diumenge la seva producció artística. El títol de l’exposició explica una mica la mostra: “la casa per la finestra”. I és que hi ha molta obra, de vàries dimensions, penjada i en cavallets i sobre una taula. Pielias fa fotografia de gent, la revela, hi fa els retocs convenients i després pinta sobre la imatge. Una pintura selectiva que ressalta gestos, emmascara cares i fa puntets als llavis de color vermell, que a mi em semblen gotetes de sang, com si fossin de vampirs, però que poden ser per altres raons. Pielias és també una de les responsables del film sobre els iogurts de la farmàcia Codina de Caldes, que es projecta al museu Thermalia en el si de l’exposició sobre aquest tema. Repartien iogurts per les cases, per Moià, Castellterçol i Barcelona. Feien servir pots de vidre de color marró i els deixaven fermentar en uns forats que hi havia als terrers del carrer de Caldes, protegits. Tornant amb Pielias afegirem que ens ha parlat de la mostra d’art urbà –MIAU- que organitzen cada any i que sembla molt interessant. Aquest any vaig fer una nota al blog, però seria molt millor visitar-ho. Pielias té una pàgina web: www.helenapielias.cat
Moroldo
De tornada a la Garriga hem passat per la carretera vella que passa per dintre les Franqueses, perquè a la C-17 els cotxes direcció Vic anaven molt a poc a poc. Un cop a l’altra vila termal del Vallés. Aparcats, hem anat a visitar l’exposició de Jaime Moroldo a la sala Dameson. Moroldo és pintor i planteja una obra amb tons foscos amb la que ataca la tela per crear espai, textures, gestualitat i transparències amb altres tonalitats que entren a escena, com blancs, grocs, daurats. Crea efectes especials amb l’acrílic i diu que treballa bastant atzarosament, però veiem obres ben plantejades. En algunes obres crea formes simètriques, com les taques que utilitzen els psicòlegs per analitzar. Moroldo ha participat diverses vegades al Premi Centelles i a l’última edició era seleccionat amb una obra construïda per una sèrie de cartrons, com cartes de joc atacades amb pintura, creant jocs de formes i pinzellades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: