EXPOSICIÓ

Repàs d’artistes avantguardistes
Centelles. Hi ha noms d’artista que, tot i ser importants, són vagament coneguts. Tothom coneix qui és Miró, Tàpies, Calder, en Torres-Garcia. Però si parlem de Léger, Dubuffet, Vasarely o Magneli potser sabrem que són artistes, però no sabrem a què es corresponen. No obstant cada un té un paper important dintre de l’art i tots ells estan relacionats amb les avantguardes artístiques.
A Oriol galeria d’art han preparat una exposició amb obra d’aquests artistes i d’altres que formen part de la revolució artística iniciada fa una mica més de cent anys amb les avantguardes. La recerca de la llibertat d’expressió, el trencament amb els cànons artístics i les conviccions de l’època forma part de la lluita de tots ells, ja sigui des de l’estil, la tècnica o el tema.  Avui els passos que tots ells van fer, d’alguna manera ja han estat assumits per la societat, que ja ho veiem com quelcom propi de la nostra cultura. Les formes d’un Léger o d’un Miró han estat imitades i assumides per altres llenguatges com el disseny,  la publicitat o nous artistes. L’exposició permet veure exemples d’aquests primers passos plàstics de la nostra cultura contemporània.
La mostra reuneix una trentena d’obres, bàsicament pintura, algun dibuix i també escultures. D’aquest darrer llenguatge hi ha una peça del curiós Moisés Villèlia, que sempre treballa amb canyes de bambú per fer construccions delicades i estèticament potents. Un dels dibuixos que hi ha, corresponen a un escultor, Julio González, que esbossa unes dones de medis rurals, segurament per captar els trets anatòmics i culturals que després traslladarà als volums. La figura en general, és un tret comú d’altres obres de l’exposició captades segons els “cànons” artístics d’us individual que es marcaren en un moment determinat, per exemple, el propi Léger, Masson, Herbin o Dubuffet.
De forma transversal l’exposició permet veure també diferents conceptes de l’abstracció, que també és una aportació de les avantguardes. Aquí podem recordar la presència, a la mostra, d’obra de Miró, Magnelli.  Tàpies, Feito i Rivera són els tres artistes més “joves” inclosos, representants del informalisme. Vasarely és el representant de l’abstracció de caire geomètric. La galeria Oriol es troba al carrer Provença, 264 de Barcelona. La mostra “De Léger a Dubuffet, Signes i gests del segle XX” es podrà veure fins al febrer de l’any que comença diumenge.

Nadal a la Parés
A la sala Parés de Barcelona, cada Nadal munten una exposició amb obres de pintors catalans del segle XIX i XX. Grans noms com Josep Amat, Anglada-Camarasa, Ramon Casas, Josep Mompou, Lluís Graner, Ramon Martí Alsina, Carles Nadal o Miquel Villà. Una ocasió per repassar els  noms que han enriquit la pintura del nostra país. La sala Parés està al carrer Petritxol, 5 de Barcelona.
Alguns dels artistes citats i d’altres com Arranz, Galofre o Roure tenen obra en litografia que es pot adquirir a preus econòmics al Litomarket de l’art, que està situat al 8 del carrer Petritxol, a davant de la Parés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: