EXPOSICIÓ DE PINTURA

El concepte matèric de Cisquella a l’Espai Volart
Centelles. A moltes cases tenim les parets pintades amb una matèria granelluda, a vegades hi ha esquerdes, reixes, finestres, etc. Normalment no prestem atenció a aquests elements en detall, si no és que tenen un disseny especial. El terreny d’acció de Josep Cisquella no eren grans parets monumentals, sino les de vivendes cotidianes, que sota la seva mirada podien dir més coses de les aparents. Enginyer professional i artista a hores lliures, a més de pintar es dedicava a evocar amb material plàstic elements de cases, del paviment d’asfalt, carcassa de vaixells, etc. Però no en sentit merament científic, sino delicadament poètic: si l’ombra no posa acció a les seves pintures, són les coloracions de parts desgastades, el rovell, parts erosionades, les esquerdes, etc. Però és que si hi ha d’anar un vidre glaçat, no sé com s’ho feia, però en reprodueix l’aparença i el tacte.
Tocar les seves obres encara no se si es pot fer, però a això conviden  els organitzadors de la mostra que es fa a l’Espai Volart, i que es podrà veure allà fins l’1 d’abril. Cisquella va néixer a Barcelona el 1955 i ens deixar a la mateixa ciutat el 2010. Un mort jove, certament. L’obra que es pot veure data de la primera dècada del nou segle. Els temes són uns de concrets: superfícies de façanes amb elements funcionals, paviments de carrers amb voreres i senyalització vial, proes de vaixells metàl·lics i el que l’artista titula com a “taules de logaritmes”. Dintre del tema de les façanes hi ha una petita variació quan a través només de les ombres introdueix narrativa: el cas més clar és el de “Jazz Club” en que veiem l’ombra d’una bateria. Però també ho veiem en quadres en que pinta el reflex de branques o bicicletes. És un concepte de realisme pictòric particular, però diferent de l’estil fotogràfic més consagrat, ja que les pintures de Cisquella, si bé són realistes, tenen més de matèric que de fotogràfic. Una exposició que val la pena veure.
Cliqueu a sobre del requadre i s’ampliarà
Al mateix Espai Volart, seu de la Fundació VilaCasas també es pot veure una mostra de l’obra més recent de Romà Vallès, juntament amb obres pertanyents a la seva llarga carrera. En el seu cas em de parlar d’abstracció i collage. Destaca la sèrie de pintures dedicades a Heràclit, que protagonitza la major part de la individual. Tons foscos i expressió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: