EXTRA: ENTREVISTA

Sara Puig [ ] directora de la Fundació FranciscoGodia
“Barcelona Col·lecciona anirà a Oviedo i afegirà fons asturians”
Centelles. Actualment la Fundació FranciscoGodia té en exposició temporal una “col·lecció de col·leccions”. S’han seleccionat cinquanta-vuit obres de fons particulars de Barcelona i s’ha organitzat una exposició d’art contemporani: “Barcelona Col·lecciona”. Grans noms de l’art actual integren la mostra, que obeeix sobretot a la voluntat de subratllar el col·leccionisme d’art recent a la Ciutat Comtal. La Fundació FranciscoGodia sempre ha destacat els fons particulars propis o aliens, però l’exposició d’ara representa una proposta ambiciosa. Els organitzadors de la mostra han detectat un increment de les persones interessades en adquirir art contemporani i calia reflectir-ho. Però com s’ha observat aquesta tendència? Com són aquests col·leccionistes? Preguntem aquestes i altres qüestions a la Sara Puig, directora de la Fundació FranciscoGodia i comissaria de l’exposició.
Aleix Mataró.- Com vas detectar que el col·leccionisme a Barcelona d’art havia millorat?
Sara Puig.- Més que millorat jo diria evolucionat cap a un interès més contemporani. He anat visitant moltes col·leccions privades durant molts anys.
A.A.- Parlem d’un major interès per l’art contemporani o per l’art en general?
S.P.- Primer cap a l’art contemporani i aquest després du a un interès sobre l’art en general.
A.M.- Com expliques aquest augment?
S.P.- Les fires d’art, en concret ARCO a Espanya, els nous museus d’art contemporani, les biennals, han anat popularitzant l’art, que fins fa uns anys semblava més inaccessible. I ara està de moda.
A.M.- Com i perquè has escollit aquests col·leccionistes?
S.P.- Col·leccionistes que són senyera dins el col·leccionisme a Barcelona junt amb altres que fa menys temps que han començat. Tots tenen en comú la verdadera passió i estimació per l’art.
A.M.- Ha estat difícils involucrar-los en l’exposició?
S.P.- La majoria no, però alguns sí.
A.M.- Es tracta de col·leccionistes inversors o de grans amants de l’art contemporani?
S.P.- M’ha agradat seleccionar els amants de l’art. Alguns d’ells tenen peces que ara es veu que han estat bones inversions.
A.M.- Heu parlat de si fa falta una plataforma firal d’art contemporani a Barcelona? Què en penses?
S.P.- Tenim Swab a Barcelona que anirà prenent més empemta. Però crec que encara falta augmentar l’interès per a que hi hagi més i bons col.leccionistes.
A.M.- Heu parlat de si fan falta més oferta de galeries dedicades a l’art actual? Com ho veus?
S.P.- Crec que fa falta més oferta de qualitat internacional a Barcelona.
A.M.- Quin criteri de selecció has seguit amb les peces?
S.P.- La qualitat, el seu valor estètic i la seva capacitat de transmissió de sensacions.
A.M. – A les acaballes de l’exposició com la valores? Creus que ha servit per posicionar el col·leccionisme d’art contemporani a Bcn?
S.P. – La valoro molt positivament, més del que em pogués imaginar quan l’organitzava. Per una banda, em sorprenc de que ha sorprès la gran representació de tendències contemporànies internacionals que hi ha a la ciutat, ha sorprès el plantejament estètic i visual de la selecció realitzada, i s’ha agraït molt, des del punt de vista dels mitjans, del galerisme i del col.leccionista privat que es reconegués el valor de la feina del col.leccionista.
L’exposició ha estat demanada per la Fundació Banc Sabadell per ser duta a les sales del Banco Herrero a Oviedo per celebrar el seu Centenari. L’interès en recolzar a la figura del col.leccionista es vol traslladar allà, a on sumarem obres de col.leccionistes d’Astúries i l’exposició es transformarà en “Col.lecciona. Art contemporani en les col.leccions privades”.
A.M.- Darrerament la Fundació Godia ha adquirit obres d’art contemporani. Teniu la intenció d’anar cobrint buits d’artistes o èpoques?
S.P.- Sempre ha estat aquest el nostre objectiu i ho continuarà sent.
A.M. Hi ha alguna adquisició en perspectiva?
S.P.- Alguna hi ha.
A.M.- Seria viable amb el vostre fons plantejar una espècia de comperativa entre art antic i contemporani?
S.P.- Sí, hem fet exposicions dins del Festival Loop de Videoart en que l’art contemporani fet amb video es contrastava amb la nostra col.lecció d’art antic. Però encara no hem contrastat peces dins la nostra mateixa col.lecció d’art antic i contemporani que es podria fer.
A.M.- Quines exposicions prepareu? 
S.P.- La propera és dins de la celebració del 10 Aniversari de Loop. Consisteix en la presentació per primer cop a Espanya de la col•lecció de videoart del matrimoni francès Lamaître. Ell, Jean Conrad,  ha estat un dels pares espirituals de Loop, entusiasta recolzador i president del comité de invitacions internacionals per Loop. Hi ha molta il•lusió dins de Loop de presentar ara la seva col•lecció celebrant el 10 Aniversari de Loop. L’exposició inaugurarà el Festival Loop el pròxim mes de maig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: