EXPOSICIÓ D’ART GÒTIC CATALÀ

El MNAC resitua 
el gòtic internacional

Centelles. Mentre a baix de la muntanya de Montjuïc, domina l’obra de Goya i Delacroix, a la part alta hi trobem una proposta que toca encara més de prop al patrimoni català: l’exposició del Museu Nacional d’art de Catalunya, dedicada al gòtic internacional català del 1400. Grans retaules pictòrics dels millors artistes conviuen durant uns dies amb obres d’orfebreria, brodats o miniatures que posen de manifest la potència creativa dels artistes de l’època.
La mostra, comissariada per Rafael Cornudella, cap de l’àrea de gòtic del MNAC, es fixa en el període artístic sorgit a principis del segle XV, en que Catalunya recull un estil imperant a Europa, caracteritzat per els contrastos, les filigranes, l’observació de la naturalesa, l’elegància i el luxe de materials. És l’època del regnat dels Valois al tron de París i la seva influència es fa sentir a tots els nivells i també en l’artístic. Aquest art fusiona elements del Nord de França, els Països Baixos i de la Toscana. Catalunyano resta al marge i l’exposició recolze la idea que artistes com Lluís Borrassà, Joan Mates o Bernat Martorell es van endur l’estil al seu terreny i li van donar un impuls original propi. La mostra reuneix retaules complets i també fragments com les quatre taules del retaule de Sant Jordi, de Bernat Martorell, procedents del Louvre, que sembla ser procedeixen originalment de la capella del Palau de la Generalitat.
En el terreny de la miniatura, l’exposició recorda que en el 1400 va viure una nova època daurada i, per això, es reuneixen dues peces cabdals: el Missal de Santa Eulàlia, del 1403, de Rafel Destorrents, conservat a la Catedral de Barcelona i el Saltiri ferial i llibre d’Hores de Bernat Martorell, datat d’entre 1430 i 35, conservat a l’Arxiu Històric de la Ciutat. La visita a l’exposició es pot completar amb la sala de la col·lecció de gòtic en la que es podrà tenir una visió general de tota l’època. La mostra del 1400 es podrà veure fins el 15 de juliol.  

One thought on “EXPOSICIÓ D’ART GÒTIC CATALÀ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: