EXPOSICIÓ

Alberto Magnelli defensa
l’art abstracte a Oriol Galeria d’art
                                                                       Oriol Galeria d’Art
Dibuix preparatori d’una pintura, del 1936                              
Centelles. A cavall entre el 2004 i el 2005 hi va haver al Museu Picasso de Barcelona una exposició dedicada a l’artista vanguardista italià Alberto Magnelli, que va ser com la primera gran oportunitat per descobrir la seva obra, tant al públic en general com als més enterats. En aquella ocasió s’accentuava la vinculació del pintor amb el cubisme. Recordo que es deia que havia conegut el moviment creat per Picasso i Braque a través de publicacions i imatges. Magnelli havia adaptat la forma, a partir del coneixement de les formes i la teoria i s’havia “inventat” el color que havia d’omplir els espais, ja que el material que consultava les imatges eren en blanc i negre. La seva paleta va resultar ser més brillant i colorista que la dels promotors. Però Magnelli va anar més enllà del cubisme i la seva obra s’inscriu en la defensa fonamental de l’abstracció pictòrica com a mitjà des del que crear noves pintures. Magnelli, com el seu contemporani Kandinsky –a qui va conèixer el 1933- cercaven els elements compositius essencials –forma i color- i s’allunyaven de la reproducció imitativa de la realitat.
Per conèixer les arrels creatives de Magnelli no hi ha uns documents millors que els seus dibuixos. Les pintures plantegen el problema desenvolupat i amb moltes decisions preses. Però els dibuixos enceten el camí creatiu, posen sobre el paper de forma instantània les primeres idees, tantejos, aproximacions. Encara que es tracti de dibuixos polits, ben desenvolupats i ben acabats. Magnelli prescindeix moltes vegades, en els seus dibuixos, del color. Són nomes traços, formes, siluetes d’idees abstractes allunyades de la naturalesa, la geometria familiar i referents objectuals evidents. Magnelli treballa amb tinta i llapis. El primer serveix per delinear, evitant errors. El segon per crear zones ombrejades o texturades. La presència de formes ametllades recorda a ulls i suggereix que l’artista crea personatges, una mica com feia Miró, però és una interpretació lliure. En qualsevol cas estem parlant de iniciatives plantejades per carreres paral·leles.
Retorn a Barcelona
Una selecció de dibuixos de Magnelli es poden veure actualment a l’exposició temporal que ha organitzat la barcelonina Oriol Galeria d’Art. Es poden veure una cinaquantena de treballs tant dels fets amb tinta negre i llapis, com de colorejats amb guaix. Alguns són estudis preparatoris per pintures. La mostra inclou dos troncs d’oliveres dibuixats amb llapis, el 1934, que poden donar pistes sobre l’origen de les seves formes originals. L’artista es fixa amb els nervis i venes de l’escorça i el joc de fosc i clar. També hi ha un parell de dibuixos inspirats per formes pètries, que varen ser part d’una etapa de l’artista. L’exposició es pot veure al carrer Provença, 264 de la Ciutat Comtal, fins el 26 de juny. Horari, de dilluns a dissabte, de 10 a 14h i de 16:30 a 20:30h. Tel. 93.215.21.13.
Alberto Magnelli no podia nèixer a cap altre ciutat que a Florència, l’any 1888 i on hi va exposar individualment per primera vegada el 1921, a la Galleria Materissa. Va viure a París, va conèixer i freqüentar els grans personatges. Va ser un decidit opositor al feixisme, tot i que molts col·legues italians seus rebien encàrrecs del règim. Llegeixo en la seva biografia que el 1944, en plena Segona Guerra Mundial, entra clandestinament a París i pren part amb l’exposició “Peintures abstraites/ Compositions de matières” organitzada per la Galerie l’Esquisse, en la que també participa Domela, Kandinsky i Nicolas de Stäel. Va morir el 1971, d’un atac de cor. Tenia… 83 anys.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: