LLIBRES D’ARTISTA

Llibres d’artista cap a Madrid
Centelles. Va ser l’Eva Pujol, artista de Gurb, qui va avisar que l’havien seleccionat a un concurs de llibres d’artista de la fira Masquelibros de Madrid. Efectivament del 22 al 24 de juny es celebra aquesta fira de llibres d’art, que és la primera que es fa la capital de l’Estat. L’organitza l’Asociación Sociocultural Triplica Equipo i la seu de l’esdeveniment serà a l’edifici de Las Escuelas Pías de San Fernando, que pertany al Centro Asociado de la UNED. Concretament al hall i a la biblioteca. L’objectiu de la fira no és diferent de la que es fa al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona: difondre i consolidar el llibre d’artista com objecte creatiu propi. Hi participen galeries, col·lectius, etc. Un petit tanteig ha permès saber que a la fira també hi participen altres artistes coneguts per nosaltres, com l’Hélène Genvrin i en Joan Vall. Però anem a pams.
L’Eva Pujol i en Joan Vall són artistes seleccionats, per les seves obres, en el concurs que havien organitzat els de la fira. Ja es saben els guanyadors d’aquest concurs internacional, que en la seva primera edició ha distingit a quatre obres. Són les dels artistes Amanadine Nabarra Piomelli, Mariano Bettosini Déniz, Elisabeth Moreno Terroba i Sammy S. Lee. A més hi ha una trentena de seleccionats, entre aquests els dos osonencs.
                                                                      Foto: Eva Pujol
El llibre seleccionat de l’Eva
Eva Pujol participava amb una caixa en forma de llibre blanc, que s’obre per la mateixa portada i mostra a dintre compartiments amb potets, alguns buits i alguns plens de material de colors. També hi ha una xeringa. L’Eva m’ha enviat un text que acompanyava l’obra, que us el copio i enganxo tal qual l’he rebut.
“Fábrica de sueños
No siempre los sueños son tan fáciles de cumplir ni tampoco dependen solamente de nosotros mismos. Algunas veces, para ello, necesitamos de cierta ayuda para conseguir nuestro objetivo. Para superar nuestros miedos y complejos, para querernos un poco más, para conseguir un objetivo concreto o simplemente para seguir estando vivos.
Podemos con ello llegar a nuestra meta o quedarnos sólo en el intento, o incluso puede llegar a undirnos por completo. Todo depende de qué camino elige cada uno, pero en todos ellos el objetivo inicial es el mismo: conseguir llegar a ese sueño.”
El llibre de Joan Vall, segons ens explica ell mateix és en “format acordió, de sis pàgines, realitzat amb paper fet a mà i pulpes, al Museu Molí Paperer de Capellades. A sobre el llibre hi ha la marca d’aigua de Joseph Brodsky, com a rerefons per plasmar l’esperit de Venècia, passat pel meu filtre artístic i creatiu”. No disposo d’imatges d’aquest treball.
                                                                 Foto: Helene Genvrin
    Imatges del procés de treball del llibre d’artista
de Genvrin i Pintocanales
També l’Helene Genvrin participa a Masquelibros. Ho fa amb un llibre titulat “Mapa de bolsillo de una ballena II”, que inclou gravats i dibuixos de Javiera Pintocanales. Genvrin s’ocupa de l’enquadernació d’un treball del que se n’han fet cent exemplars. Segons Genvrin, es tracta d’una segona versió d’un llibre que ara es vol fer de manera que se’n puguin fer més exemplars. S’havia fet una balena amb planxes metàl·liques i ara es fa amb  fotopolímers. Hi ha un mapa que s’ha reproduït digitalment. Això dels llibres d’artista és tot un mòn.
Dues coses més: pels que vagin a Madrid, recordar que al Palacio Real hi ha una exposició de llibres antics de les biblioteques reals. Es tracta de volums destacats, però, per les seves enquadernacions.
El segon tema és informar que l’exposició de llibres d’artista “Calderiana”, que es va estrenar a Centelles, el passat mes de març, es portarà finalment a una de les sales del monestir de Sant Cugat. Allà es podrà veure a partir del 5 de juliol, que és quan s’inaugura. Més endavant, la mostra d’homenatge a Pere Calders, també es podrà veure al poble del cognom de l’autor, que és al Bages.
            

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: