BARROC CATALÀ

L’Albergueria treu la pols a escultures del Barroc
                                                                  Foto: Aleix Mataró
Dibuix actual que dialoga amb dues escultures barroques.
A la dreta, “L’Ecce Homo”
Centelles. El blog de l’Albergueria ja diu que al seu espai s’hi està fresquet. És veritat: un racó ombrívol, parets de pedra i poca gent. L’Albergueria, és a darrera de la catedral de Vic, i és el centre de difusió cultural del Bisbat. Fa exposicions, excursions, conferències, presentacions, etc. A la Sala Romànica actualment hi ha una exposició dedicada al Barroc. Concretament hi ha dues talles del segle XVII, procedents de la parròquia de Moià. Hi tenim una peça que representa Sant Josep i que pertanyeria a un retaule. L’altre talla és un “Ecce Homo”, i hauria estat fet per ser portat en processó. Les dues escultures dialoguen amb un dibuix gran i actual, que ocupa una paret, sota l’arc de la volta. Es tracta d’un dibuix fet a tres mans: Ferran Blancafort, Toni Garcia i Marià Dinarès. Els tres artistes són professors a l’Escola d’Art de Vic. Blancafort és també l’organitzador dels sketchcrawls vigatans. Proposen una interpretació de les formes barroques i daurats sobre fons blanc.
El diàleg entre escultures i dibuix permet posar de relleu un art català que no sempre ha estat prou ben valorat i que a més, tampoc en tenim molts testimonis, ja que moltes escultures eren de fusta i es van cremar a la Guerra Civil. Quan es parla d’escultura Barroca, normalment es parla abans de les contribucions dels escultors castellans o andalusos, però els catalans restem més al marge i la opinió és infravalorada. No obstant, tot i que ens movem en l’estil més o menys recarregat del període, els retaules catalans compleixen en escreix la funció pedagògica i propagandística, per la que van ser creades i molt sovint es tracta d’obres belles i ben fetes. En són exemple les escultures exposades a L’Albergueria. Més informació a http://albergueria.blogspot.com.es/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: