TREBALLS D’ESTIU (5)

Nuri Manent: Centelles-Meski
Foto: Arxiu Nuri Manent
Una pintura de l’estiu del 2011, feta a Meski
Centelles. La Nuri Manent és una noia emprenedora: quan acabava la carrera de Belles Arts va anar al Marroc, va conèixer al qui seria el seu marit i va començar a estudiar filologia àrab. Els nous coneixements, el marit, el fill i la feina a una escola de Granollers l’han tinguda apartada durant un temps de la faceta més artística. Ben bé deu anys. Finalment, el 2010 s’hi va tornar a posar: va tornar a agafar les teles, els pinzells… Però el seu taller no és a Centelles o a Granollers, o la seva Ametlla natal. Sino que només pinta, periòdicament, quan va a Meski, el poble marroquí d’on és el seu marit.
Meski es troba en una zona desèrtica a molts kilometres del mar –potser hi ha veïns que no l’han vist mai i en canvi deuen saber tots els secrets del desert-.
Foto: Arxiu Nuri Manent
Meski, població marroquina
A vint quilometres de Meski hi ha una altra població més important que s’anomena Erraichidia. A centenars de quilometres més a l’oest s’hi troba una altra població, amb una imponent muralla de fang, que s’anomena Kasbah. El fang, la terra, que domina el paisatge és el material tradicional de construcció de les cases i la mesquita de Meski. El poble s’aixeca a la ribera d’un riu on hi ha un oasis. Tenen una piscina d’aigua corrent, que aprofita les canalitzacions.

Temps de pintar
Nuri Manent acostuma a pintar a l’estiu, però aquest any diu que ho farà més endavant, potser el gener. L’agost s’ha dedicat a descansar. El interès pel Marroc es nota en l’art i en les aficions: els bons contactes l’han permès organitzar una botigueta de productes marroquins que encara té a la Plaça Vella de Centelles.

Foto: Arxiu Nuri Manent
Una pintura del 2009
La traducció personal de l’ambient nord-africà es nota de seguida en els motius geomètrics que extreu, per exemple dels tapissos i catifes que fan a allà. Però també en els colors potents i sensuals que es van superposant i van construint un paisatge i unes atmosferes amb tons, certament diferents als dels nostres ulls, encara que també amb molts blaus. La visió del desert, dels paisatges abruptes, de les teles i tints, dels productes… tot això ho tradueix en un univers de contrastos i expressió. Manent treballa amb pinzells grans, inclús n’utilitza els pals per reconduir la fisonomia de les taques. Primer comença per plantejar el fons i va afegint. Manent va construint els seus paisatges interiors d’acord amb el que li dicta la intuïció. No segueix cap pla establert, sino que creu amb l’atzar.
Foto: Aleix Mataró
Nuri Manent retratada a un parc de Centelles
De moment l’artista, que actualment viu a Centelles, no es planteja exposar l’obra ni vincular-se en galeries. Pinta per ella, pel gust de fer-ho. Prefereix vies alternatives d’exhibició: la seva obra la vam descobrir en una fira d’art que es va fer a Centelles l’abril passat. Si no fos per això, no sabríem que darrera de la botiguera de la Plaça Vella hi havia totes aquestes vivències.

2 respostes a “TREBALLS D’ESTIU (5)

  1. Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how can i subscribe for a weblog
    site? The account helped me a appropriate deal.
    I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: