GALERIES D’ART:

Art jove darrera els balcons de Setba

Foto: Setba
“Inhabit #0”, una de les pintures de Jan Monclús
Centelles. Un petit lapsus circular, a vegades em fa confondre la Plaça del Rei amb la plaça Reial de Barcelona. La primera és on hi ha el Saló del Tinell i l’església de Santa Àgata. La segona és la plaça rectangular, propera a la Rambla, on hi ha una font, el restaurant Taxidermista, una pensió i hi tenia la seva vivenda el cantautor Lluís Llach. L’autor de “L’Estaca” fa uns anyets que ja no viu a Barcelona i ara el seu pis l’ocupa una galeria d’art, Setba, que ha mantingut els colors de les parets. I també ha mantingut unes pintures murals que hi va fer en una habitació en José Pérez Ocaña (Cantillana, 1947-1983).
Segons ens explica Cristina Sampere, directora de projectes culturals, Setba vol dir “Set balcons”, que són els que miren a la Plaça Reial. Ofereixen diferents propostes expositives durant l’any i també han generat una fundació, en la que poden continuar apostant per l’art i per els altres dos pilars fundacionals: la integració de persones en risc d’exclusió social i la preservació del medi ambient. Precisament, des d’ahir dimarts, fins el 5 d’octubre –divendres de la setmana vinent-, al CACIS de Calders, hi fan uns tallers escultòrics amb alumnes de Susoespai, en que faran servir les heures invasores del bosc per fer obres d’art. Els tallers estaran dirigits per l’artista canadenca Sharon Kallis i hi haurà el cineasta Daniel Ferrer que ho filmarà. Demà dijous comença una altra proposta de caire antropològica, amb col·laboració amb l’Associació Mexicano-Catalana. La sala Ocaña de Setba acollirà l’exposició “El arquetipo de Renato”, del mestre mexicà Renato González. Fins el 3 d’octubre, en aquest cas.
Foto: Setba/ Raquel Rappini
Raquel Rappini parla dels que “pateixen el silenci institucionalitzat”, 
a les seves fotografies
7×14
La major part de l’espai expositiu de Setba a Barcelona, està dedicat a catorze artistes menors de trenta anys, que mostren un parell o tres d’obres, cadascú, característiques del seu treball i, també, representatives de diferents disciplines: escultura, gravat, fotografia, dibuix, instal·lació i música. Els artistes, com des de fa cinc anys, provenen d’una selecció que s’ha fet d’entre els artistes que participen a la mostra Stripart que es fa anualment al Centre Cívic del Guinardó.
Trobem obres d’artistes com Paula Alonso (escultura), Mónica Campoy (fotografia). Aquesta noia ha fet una sèrie de retrats d’estudi de gossos, capturats des del cap fins la meitat del cos. Una sèrie que sembla endinsar-se en la psicologia d’aquestes mascotes. Una altra artista que trobem és Carmen Carrasco (serigrafia) o el binomi Eloi Costilludo i Helena Costa (instal·lació). La gravadora que he esmentat fa servir la fusta com a paper i hi estampa una sèrie de paisatges treballats a base de línea. Catalina Cueto trambé treballa la  fotografia. En el seu cas veiem uns altres retrats, en aquest cas de cuiners i operaris, capturats una mica a la manera de Richard Avedon, peró amb un tractament diferent de la imatge, més experimental. Sonia Ferre és la pintora que intenta embellir el caos, la multiplicitat. Les idees que li bullen al cap, plasmar-les com un mosaic geométric i de colors sobre la tela.
Foto: Setba
Una de les propostes escultòriques de Carles Piera,
amb el títol “Autòmates de la Paraula”
Kika Moragues treballa els materials nobles de l’escultura. A Setba presenta un alabastre, però la seva forma és un nas, casi diria de Cyrano, que per ella és una “piràmide infinita”. Carles Piera és un altre escultor present. Raquel Rappini, fotògrafa. Javier Rubin és el dibuixant. Parla de la vida cotidina, a través del llapis, toquets de color i d’un sombrejat fet amb trama paral·lela, de gran precisió i resultat. Esteban Rubira és l’autor d’una instal·lació que combina una cuina vitroceràmica amb música.
Aquesta proposta de Setba es pot veure fins el 9 de novembre.
La propera exposició serà la del cinqué aniversari de la galeria i després –gener-, en ve una altra dedicada a Leopoldo i Juliet Pomés, pare i filla, fotògraf i pintora, que establiran un diàleg dintre els balcons galerístics. Una proposta d’actualitat, ja que el reconegut fotògraf barceloní és objecta d’una mostra individual a Foto Colectania, on es presenten les imatges del seu llibre inèdit sobre Barcelona, que també finalment s’ha editat. Paciència. La galeria Setba és a la Plaça Reial, 10, 1r,2a. Tel. 934.813.696. Més informació a www.fundaciosetba.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: