GRAVAT CONTEMPORANI

Mestres del gravat a 
El Carme Vic Galeria d’Art

Foto: El Carme Vic Galeria d’Art
Detall de l’exposició. 
Podem veure l’escultura i un gravat de Riera i Aragó, a l’esquerra.
A mig la sèrie de gravats que combinen aiguafort i serigrafia
de Vernis, així com la seva escultura de bronze.  
A la dreta de tot, un dels aiguaforts de Miró.
Centelles. A Vic sobreviu als avatars dels nostres dies El Carme Vic Galeria d’Art. És de les veteranes i una de les últimes que queden a la Ciutat dels Sants. Periódicament inaugura una exposició i actualment en tenen una de gravat i escultura, que pel que sembla és una de les cites fixes de cada any: Una exposició d’unes tècniques no tan populars com la pintura. Per tant, tenim una galeria solitària proposant temes arriscats. Però es rodeja de noms destacats i d’obres encara més excel·lents: Miró, Guinovart, Plensa, Riera i Aragó, Palazuelo, etc. També trobem figures destacades de Vic: Ricart i Vernis.  Alguns artistes aporten gravat o escultura i d’altres obres de les dues tècniques.
En quan a les propostes de gravat dominen les matrius grans i el negre. Però enganyaríem al lector si no diguéssim que és un fosc contrastat amb taques de color –sobretot amb el Miró-, afegits per mitjà de més planxes o manualment. Es tracta d’obres que comparteixen el fet de combinar vàries tècniques, com el fet d’il·luminar manualment o com el cas de Vernis que utilitza aiguafort i serigrafia. D’altres proven tècniques desconegudes, com la “menina” de Manolo Valdés, que més que un gravat és com un baix relleu. Aquesta és una de les obres més maques de l’exposició.
La presència dels dos Miro’s permet apreciar d’aprop l’us del carborúndum. Sempre m’havia pensat que es tractava d’una patina negra intensa, granulosa i uniforme. Però aquí descobrim textures i “aigües” dintre el negre petroli d’aquestes parts de la planxa calcogràfica. 
L’obra de Palazuelo ens demostra uns interessos plàstics molt concrets de l’artista, per superfícies planes i geomètriques, sense més concessions. És difícil de comparar amb la profunditat creativa de la planxa de Guinovart, per exemple. Però va bé la seva presència per relacionar-ho amb el paper del gravat, com a eina divulgadora de la seva poètica, molt més important en altres llenguatges com la pintura o l’escultura. Tot i que són imatges potents i identificatives del seu estil. És també el cas dels gravats de Chillida, tot i que en aquest cas s’aconsegueix una relació més evocadora entre escultura i gravat.
En quan a les escultures, igual que en el gravat, barregen tècniques. Es tracta molts cops de peces que es poden reproduir, perquè són de bronze o ferro fos. Però incorporen elements com pedres o fusta que les individualitzen. El Carme Vic Galeria d’Art es troba al carrer Davallades, 21 de Vic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: