L’ART EN TEMPS DE CRISI

 Can Xalant, 
a una cruïlla inesperada

Foto: Can Xalant
Aspecte de l’edifici que acull 
el Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró
Centelles. Un email enviat per l’equip que actualment gestiona Can Xalant, el Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró, alertava ahir de la intenció de l’ajuntament local de tancar el projecte a finals d’any. A la carta diuen que s’ha “decidit el tancament unilateral del servei que s’ofereix des de Can Xalant…”. Una primera lectura em va donar a entendre, que Can Xalant desapareixeria del mapa, però el contacte amb col·legues del ram i la consulta a l’ajuntament mataroní i a Can Xalant mateix, a permès precisar que el que vol fer el consistori del Maresme, és prescindir de l’externalització de la programació que actualment es genera des del centre de producció artística. És a dir que Can Xalant, d’alguna manera seguirà, tot i que no es precisa com.
En un comunicat de premsa emès pels responsables de cultura de l’ajuntament mataroní expliquen que les circumstàncies econòmiques i pressupostàries obliguen a repensar la forma de fer viable Can Xalant i que per això s’ha decidit, en primer lloc, prescindir de les tasques que fins ara, i des de la creació del centre el 2006, havia portat l’empresa cultural Trànsit. L’Ajuntament assumirà ara el control i li donarà un nou impuls, mirant de mantenir el seu compromís amb aquest centre que forma part de la xarxa pública d’arts visuals, estructurada per la Generalitat fa uns anys.
L’equip Trànsit de Can Xalant, explica que des de l’Ajuntament ningú no els hi ha pas dit que ho fessin malament, ni s’ha plantejat un canvi de direcció del programa. Simplement els hi van dir que, com que a finals d’any s’acabava el seu contracte, que no els hi renovarien. Així el “tancament” es refereix, en principi, a la fi del projecte que hem conegut fins ara, però no de l’entitat com a tal.
En la nota de premsa, l’ajuntament mataroní valora la tasca que s’ha anat fent de promoció i divulgació de l’activitat artística, durant els sis anys que fa que funciona. Valoren la projecció que ha permès portar lluny a artistes mataronins, així com rebre visites internacionals. Els responsables actuals de Can Xalant també aporten com a aval de la seva gestió, un extens currículum d’activitats, que inclouen tallers, beques, exposicions, etc, que han anat fent paulatinament i amb serietat.
Potser fora bo que d’alguna manera la tasca de l’equip actual tingui certa continuïtat, però això ja forma part del diàleg de Trànsit amb els responsables de cultura i d’un debat que pertoca als professionals.  El que em sembla important és que Can Xalant no perdi la seva posició de referència dintre la creació de l’art contemporani i que no haguem de lamentar una nova pèrdua cultural per culpa de la crisi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: