EXPOSICIÓ

Fa setanta anys 

del Taller Torres-Garcia  

Sala Dalmau
Obra “Composición con mirada” de José Gurvich, del 1962
Centelles. Al nostre país, ja tenim un bon record de l’artista Joaquim Torres-Garcia, un personatge entregat a l’art i gran divulgador. Primer va travesser el llac del noucentisme, però es va apartar d’aquesta estètica i més tard va abraçar les avantguardes per la via del constructivisme. Però de cop, ens va marxar i després de voltar per Europa, al cap dels anys va retornar al seu país natal, Uruguai. Segurament ja sabreu que a Montevideo volia modernitzar la praxis artística nacional i la manera com ho va aconseguir va ser creant un taller d’ensenyament artístic adreçat a creadors joves. El Taller Torres-Garcia va ser una realitat entre el 1942 i el 1967. Enguany fa setanta anys de la fundació. La seva activitat a través de les classes, publicacions -com la revista “Removedor”- i propostes va marcar el rumb d’un bon grapat d’artistes i també va aconseguir influir en l’art americà, sobretot de l’àrea llatina.
Sala Dalmau
Pintura de Antonio Pezzino, “Constructivo”, de 1952
Una representació de les obres fetes, per varis deixebles sota el mestratge del Taller es poden veure encara, fins la setmana vinent, a la Sala Dalmau de Barcelona. Aquesta galeria ha dedicat ja monogràfiques a diversos artistes vinculats amb Torres-Garcia i el  1998 també va fer ja un primer repàs de la història del grup en conjunt, com a Taller. En la selecció actual podem veure obres d’artistes com Alceu Ribeiro, José Gurvich, Elsa Andrada, Manuel Pailos o Augusto Torres, fill del mestre. Guido Castillo va ser el crític i divulgador del grup. Després de tancar l’escola alguns d’aquests artistes van seguir amb el que havien aprés o van evolucionar cap a altres cotes estilístiques. El que també és bo saber és que molts d’aquests artistes encara són vius.
Torres-Garcia els hi feia agafar objectes, destriats de la vida moderna, la naturalesa, etc i encaixar-los i treballar-los en relació a una estructura compositiva on primen les formes planes, les siluetes, les regles estructurals, i gammes de colors primaris i complementaris nets. És un estil que en certa manera recorda el cubisme, però directament aplanen els objectes i no cerquen més visions, que les que expliquen les coses clarament com són, per la seva forma estereotipada.
Petita prova
Sala Dalmau
Pintura d’Augusto Torres, “Urbano” un oli sobre cartró
Sala Dalmau
Gaston Olalde és l’autor d’aquesta fusta perforada, del 1954. Casi bé podria 
servir per fer un gravat xilogràfic.
He fet la meva “prova del cotó” particular i he demanat a dues persones de l’altre cantó de l’Atlàntic, si els hi sonava el Taller Torres-Garcia. Primer ho vaig demanar a una noia artista que viu a la República Dominicana. Em va dir que sí que ho coneixia, perquè quan estudiava, un professor que era un gran amant del Taller uruguaià els n’hi parlava molt i només els hi volia ensenyar allò L’altre persona és un mercader de roba, natural de Montevideo, que actualment viu a Centelles. Ell si que coneix el taller i parla de Torres-Garcia, com d’un artista de relleu nacional, que ha conegut sobretot perquè, de petit ja havia anat al museu de l’artista. I també perquè hi ha hagut diverses iniciatives de decorar cases de la ciutat inspirades amb els colors de les obres torres-garcianes. Per exemple, ens parla del barri de Reus, on hi ha aquestes intervencions. Amb aquesta referència, l’amic també m’explica que Montevideo és un conglomerat d’immigrants i per això els barris i carrers reflecteixen els orígens dels colons. 
L’exposició del Taller Torres-Garcia, es pot veure a la Sala Dalmau, fins el dimarts vinent. La sala es troba al carrer Consell de Cent, 349 de Barcelona.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: