Presenten el llibre amb les 50 edicions del Premi Ynglada-Guillot
![]() |
RACBASJ
Portada del nou llibre
|
Centelles. Aquest vespre, a les 7, es presenta a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi un llibre que explica la història del Premi Internacional de Dibuix Ynglada-Guillot, que enguany ha complert 50 edicions. Alfred Opisso va guanyar el primer Premi el 1959 i Tomàs Martínez Suñol ho ha fet enguany. Dos pols units pel dibuix que com a tal també ha viscut la seva història dintre l’art contemporani. El Premi va ser creat per desig testamentari del dibuixant Pere Ynglada (1881-1958). El concurs anual porta els cognoms del dibuixant i el de la seva dona, Georgette Guillot.
L’objectiu era fomentar el dibuix, específicament fet en blanc i negre. El Premi és econòmic i suposa l’adquisició de l’obra guanyadora. De manera que els organitzadors del Premis tenen dipositats els 50 dibuixos guanyadors, que testimonien una particular revisió de la història del dibuix, des de mitjans del segle XX fins la segona dècada del XXI. El premi s’organitza gràcies a la Fundació Ynglada-Guillot que compte al seu torn amb altres col·laboradors.
![]() |
RACBASJ
Dibuix d’Alfred Opisso, guanyador del primer
Ynglada-Guillot, l’any 1959.
|
El llibre té dos apartats: un dedicat a explicar la història del Premi i l’altra a explicar, fitxa per fitxa, les dades general d’interès de cada edició, així com imatges d’obres guanyadores, adquirides, etc. Victòria Durà, conservadora del museu de l’Acadèmia és l’autora dels estudis i textos del llibre, que també reuneix una presentació biogràfica d’Ynglada per part de Franscesc Fontbona. Enric Satué ha estat l’autor del disseny de l’edició. Tots són membres de la RACBA.
En el transcurs de les diferents edicións han guanyat el certamen noms tant destacats com Montserrat Gudiol (1960), Josep Amat (1963), Ramon Calsina i Francesc Domingo (1964 i 65), Subirachs (1966), Arranz-Bravo (1968) o Josep Pla-Narbona (1976). Així mateix hi trobem noms familiars d’aquest blog, com Carles Vergés (1978), Marina Berdalet (1999), Marc Sangrà (2009) o el centellenc David Casals (2010). El premi és d’àmbit internacional i té el seu prestigi entre artistes, gràcies a l’ull del jurat i també a la dotació econòmica, que en l’última edició era de 4.000 Euros. En molts casos els guanyadors tenen en el dibuix, no una eina secundària, sino un llenguatge principal entre els seus medis d’expressió.
Quatre dades
![]() |
Pere Ynglada va nèixer a Santiago de Cuba el 1881 i va morir a Barcelona el 1958. Ynglada, a més d’excel·lent dibuixant –era una especialista en la tinta-, va escriure també un llibre de records “Records i opinions”, escrit amb col·laboració de Carles Soldevila. El llibre va ser publicat el mateix 1959 per Aedos. En el pròleg, el mateix Soledvila, a més de dir que Ynglada tenia un despatxet amb vistes sobre la plaça Urquinaona i la Ronda de Sant Pere, cap al final també explica que per desig de l’artista els executors testementaris han rebut instruccions d’instituir el premi, dedicat al dibuix.
![]() |
Francesc Mestre Art
A dalt i a baix, dos dibuixos del mateix Pere Ynglada.
|
Però segurament us estarà punxant una qüestió, ja que entre l’any de la creació del premi, el 1959 i enguany, el 2012, no hi ha 50 anys, sino 53. Això és perquè el Premi es va poder anar celebrant de manera ininterrompuda des del 1959 fins el 1984, però aquell any (que el va guanyar Laura Sauri) es va iniciar un petit làpsus en que el Premi va estar a punt de desaparèixer. Va ser el 1989 (Premi per Amadeu Casals), quan la RACBA es va fer càrrec de la continuïtat del Premi i ho ha pogut seguir fent fins els nostres dies. Des del 1999 la Fundació Privada Vila Casas patrocina l’exposició i el catàleg del certamen. Antoni Vila Casas també és membre de l’acadèmia catalana. Els dibuixos adquirits, actualment es conserven entre la RACBA i el MNAC. Així que si volguessin podrien muntar una exposició amb tots ells. En la presentació d’aquesta tarda intervindran –si no falla res- Joan Antoni Solans, president de la RACBA i de la Fundació Ynglada-Guillot, Francesc Fontbona, que ha fet el perfil biogràfic del l’autor en el llibre i Victòria Durà que s’ha ocupat de la resta d’estudis i textos. El llibre es pot trobar a la mateixa Acadèmia, situada a la Casa Llotja de Mar, al Passeig d’Isabel II, 1, de Barcelona.
![]() |
Si cliqueu sobre la imatge podreu llegir bé els diferents guanyadors i les adquisicions del Premi.
Font: RACBASJ
|