ESPECIAL SANT ESTEVE

Sagar ens redescobreix l’Eixample
Sagar
Coberta del llibre
Centelles. A finals del curs passat als alumnes del curs “Dibuixant la ciutat”, ens va tocar diverses vegades anar a dibuixar per la zona de l’Eixample de Barcelona, per aprofitar el temps i facilitar que el nostre profe, Sagar Fornies pogués plasmar sobre el quadern algun dels edificis de la quadrilla d’illes urbanes. Va ser un petit tast del que Sagar va estar preparant amb gran de zel durant mesos i mesos. Tot l’Eixample de Barcelona, els seus edificis i ambients més emblemàtics havien de ser publicats a un nou volum de la col·lecció “Carnet de Voyage” promoguda per l’ajuntament barceloní.
A començaments d’any ja vam poder conèixer el llibre, de la mateixa col·lecció, fet per Swasky, l’altra profe del curs, dedicat a Sants. També un altre company de l’òrbita dels urban sketchers, Òscar Julve n’ha tret un de seu dedicat a Horta.  El projecte cerca als grans dibuixants urbans de la Ciutat Comtal.
Avui el llibre de Sagar “Redescobrint l’Eixample” ja és al carrer. Es va presentar fa prop d’un mes a la fira de quaderns de viatge de la ciutat francesa de Clermont-Ferrand. Els exemplars que hi havia allà a la venda es van exhaurir en poques hores.
Sagar podríem dir que és un guru dels urban sketchers. Professor a diverses escoles i també dibuixant de còmics, té una bona consideració a tot arreu. És un as amb l’ús del Pentel de tinta i també de les pastilles d’aquarel·les. Però per fer varis els dibuixos del llibre ha utilitzat moltes vegades boli Bic. Passa moltes hores dibuixant i els seus temes són diversos. Si entreu a la seva web (http://sagarfornies.blogspot.com.es/) o cerqueu els seus dibuixos a flickr veureu que porta els quaderns a tot arreu. En aquest sentit és un bon exemple de la pràctica quotidiana del dibuix urbà, si bé, com veureu, és un terme que li queda petit.
Fa ja cert temps el vaig entrevistar, quan el llibre encara s’anava covant. Li vaig fer les mateixes preguntes del qüestionari que he anat fent als urban sketchers que he entrevistat a la pàgina específica d’aquest blog. Però enlloc de transcriure-la he trobat la manera de publicar-la amb l’audio de so i acompanyada per una selecció dels seus dibuixos. Una millor proposta per conèixer l’esperit de Sagar.

Pedro Strukelj
A l’exposició de Diògenes es poden veure quaderns
originals muntats de forma pràctica, sense
desmuntar-los

Pedro Strukelj

Fa uns dies vaig anar al local “Diógenes”, ubicat al carrer Martínez de la Rosa, 21, al barri de Gràcia de Barcelona. Es tracta d’una espècia de centre cultural on s’hi fan tasts de cultura mexicana o també exposicions. Actualment i fins l’11 de gener hi tenen una mostra de les il·lustracions de Pedro Strukelj. Un nom que va bé conèixer perquè fa un tipus de dibuix molt personal: amb una sola línia o amb colors plans –a la manera de serigrafies- ho descriu tot. Fa molts personatges. No és tant un urban sketcher com Sagar, com un narrador humorístic o de reflexions. Entre els objectes que s’exposen n’hi ha un de curiós i econòmic: dibuixa cares a les tapes d’envasos i els enganxa a la nevera amb imans petits.

Foto: Aleix Mataró
Primera Cosmofira
Dissabte passat, dia 22 hi va haver la primera
Cosmofira organitzada per l’empresa Cosmos.cat.
Aquest negoci ven productes artesans i artístics a través d’internet.
Però perquè els interessats puguin conèixer de prop qui són i
què fan organitzen petits show-rooms.
L’empresa té poques setmanes de vida, però  va madurant ràpid.
Cosmos.cat està situada en els despatxos d’un antiga fàbrica
d’embotits de Sant Miquel de Balenyà.
Un lloc certament d’aires molt com d’una peli de ciència ficció.
Però l’espai de Cosmos.cat és un cau de poesia.
En una taula de fusta hi tenen exposats una selecció dels productes
que fan els diversos creadors que participen de la iniciativa,
la majoria de la comarca d’Osona.
En un altre racó hi tenen unes estantaries amb l’stock
de productes i la taula de l’oficina.
El dissabte de la Cosmofira hi havia un artesà que
oferia una demostració del seu saber:
Roger Solé va fer un cistell de vímet.
 Fa quatre anys que es dedica a aquest ofici i uns dos
que fa que en ven, perquè ja li surten bé els cabassos,
a fires i mercats.
Podeu saber més de cosmos.cat llegint l’article
que vaig publicar a aquest blog fa quinze dies.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: