ACTE ACADÈMIC

Rosa Vives serà investida avui acadèmica de la RACBASJ

RACBASJ
Interior de la seu de l’Acadèmia, 
a la Llotja de Barcelona.
Centelles. Aquest vespre Rosa Vives, gravadora de creació i investigadora, serà admesa  com a acadèmica de número electa de la Real Acadèmia Catalana de Belles Arts i de Sant Jordi (RACBASJ). Aquesta distinció no és de les que es busquen, però inspira un gran respecta i honor. Com ens explicava Vives poques hores abans de l’acte, és un nomenament que el rep per mutu acord d’altres acadèmics que la distingeixen pels seus mèrits professionals. No hi ha cap vincle especial, ni cap favor amagat. Només que entre els acadèmic són coneixedors de la tasca pacient i fructífera que Rosa Vives genera en el camp de la investigació sobre el gravat, el dibuix i també com a artista gravadora i pintora i aquesta és la manera d’agrair-li.
Rosa Vives es mostra il·lusionada per aquest fet, però li inspira un gran respecta la sessió que viurà aquest vespre, en que ha de pronunciar un discurs d’ingrés, que seguint la costum, prologa la seva admissió a l’Acadèmia. Vives és professora i té experiència en diferents escenaris, però li fa respecta haver de llegir el seu discurs, que si bé serà “a casa”, serà davant un públic entre els quals hi hauran altres acadèmics, col·legues i amics, que vindran expressament a sentir-la. A l’acabar la seva intervenció, l’acadèmic Francesc Fontbona llegirà la rèplica al discurs de Vives. Aquesta resposta estipulada en la cerimònia d’admissió dels nous acadèmics sol ser un elogi del nou membre.
Vives ens avança que en el seu discurs parlarà de la “trama”, des de diferents punts de vista, si bé sempre aplicat a l’obra gràfica. Serà una síntesis d’un aspecte artístic que ha anat desenvolupant al llarg de la seva carrera. Ho analitzarà des de diferents punts de vista: el paper de la trama en la gràfica, la trama textural (en la tinta, en el paper), la trama narrativa i la trama iconogràfica. En aquest darrer punt ho aprofitarà per presentar dos petits estudis d’investigació, que són també les conclusions de dues troballes.
En primer lloc presentarà un estudi sobre el tema del “gat que es menja lo rat”, que és un tema gràfic popular que a Catalunya introdueixen els Abadal, a l’època del Barroc.  Vives relaciona el seu origen amb un motiu similar localitzat a una marca tipogràfica veneciana i posteriorment localitza una idea del mateix motiu en un dibuix de Picasso. El segon estudi que presentarà dintre la trama iconogràfica, serà sobre un dibuix de Fortuny, basat en un gravat de Rembrandt. Amb aquest estudi es destacarà la influència entre els artistes.
El nomenament de Rosa Vives com a acadèmica podríem dir que arriba a un moment dolç per ella. Ja que es troba immersa en el seu destí professional, sobretot com a investigadora. De la producció de gravats també ens en parla, però és una cosa que ha quedat parada des del setembre, quan va treballar sobre les grans planxes de les que parlàvem en l’article “Treballs d’estiu” dedicat a la mateixa Rosa Vives. En el terreny d’investigació, Vives ens explica que continua un estudi sobre unes obres de Jacques Callot dedicades a Barcelona i també estudia els gravats de Sunyer dedicats a París. El cas és que la trobem activa, entregada al seu ofici, silenciosament, amb humilitat, però aportant llum a la història de l’art.
L’Acadèmia engega la Taula Permanent Pensament i Debat, d’aquí una setmana
Amb l’objectiu de reflexionar sobre l’art i portar les idees a nous terrenys la RACBASJ proposa una taula rodona oberta al públic, encapçalada per un acadèmic i dos convidats. La primera Taula Permanent Pensament i Debat tindrà lloc el proper 27 de febrer a les 7 de la tarda. El tema que es tractarà serà “L’art en una democràcia delibarativa”. L’acadèmic que ho conduirà serà Jordi Pericot. Jordi Berrio i Xavier Cubeles seran els dos experts que tiraran endavant la reflexió i discusió oral sobre el tema. L’acadèmic Hermann Bonnín és el coordinador d’aquestes taules. La sessió es farà a la mateixa acadèmia. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: