EMAC ROMÀNIC I GÒTIC

L’Emac prepara un seminari sobre àngels i dimonis en l’art
Emac
Cartell de les jornades
Centelles. Durant tres dimecres del mes d’abril –10, 17 i 24-, a la Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història de la UB tindrà lloc un grup de conferències dedicades a parlar sobre àngels i dimonis en l’art. Les xerrades, organitzades pel grup de recerca Emac-Romànic i Gòtic analitzaran l’origen, la funció, l’evolució i altres aspectes d’aquests éssers alats i el de les banyes en els llenguatges expressius. Rosa Alcoy en porta la direcció. “Àngels del cel i de l’infern” alterna aquest any amb el simposi que hi va haver l’any passat i fa l’aspecte que serà una trobada entre experts i estudiants amb un tint més desinhibit. 
La primera conferència serà el dimecres 10 d’abril, a càrrec de Gaspar Coll, que parlarà de “Genis i divinitats alades en les civilitzacions mesopotàmiques”.  El repàs històric el seguirà Jacobo Vidal, situant els àngels a Grècia i ja a la tarda, Montserrat Pagès parlarà de “Els àngels i les seves funcions en el romànic”. Seguidament Pere Beseran es centrarà en els dimonis. Ja en el dimecres següent, dia 17, Rosa Alcoy parlarà dels “oficis” i funcions dels àngels.
Com veieu aquest seminari té un àmbit major que el del simposi que s’inscrivia en els dos grans estils medievals. Enrico Pusceddu parlarà de l’arcàngel Rafael i de la pesta, en el segle XV, i el mateix dia (dimecres, 17), Cristina Fontcuberta parlarà del tema iconogràfic del dimoni a l’orella, durant l’Europa moderna. Alba Barceló seguirà en el seus estudis sobre art hebreu català i cercarà en els llibres d’aquesta cultura els éssers alats. Però aquest seminari també proposa un repàs interdisciplinar: Enric Ciurans parlarà dels àngels i dimonis en el teatre català (dimecres 17, ala tarda). I l’últim dimecres, el dia 24, Josep Casals farà una immersió del tema en la literatura del segle XX, mentre que Aleix Cort parlarà d’àngels i swing. D’aquesta manera es proposa un repàs de la història d’aquests éssers centrant-se en qüestions concretes. Us enganxo l’enllaç a la pàgina de l’Emac on podreu aclarir el programa i informar-vos de la inscripció: http://www.ub.edu/emac/. Hi ha una matricula de 55€ i 40 per estudiants, antics alumnes dels cursos i aturats.
Memòria medieval als museus
Qui també renova un programa de conferències és un grup de museus de Barcelona, que des de fa uns quants anys organitza el cicle “Memòria medieval als museus de Barcelona”. Hi participen el Museu de Ceràmica –encara a Pedralbes-, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de la Ciutat –de la Plaça del Rei i del monestir de Pedralbes-, el Museu de la Música, el MNAC i la Godia. El conjunt de xerrades explora les col·leccions medievals dels diferents centres i aborda la seva història i conservació des d’una perspectiva actual, actualitzant les dades i informacions. Les xerrades es fan els dimarts, començant el proper dia 5, a les 7 del vespre. Cada xerrada dura unes dues hores. Fan l’estrena a la Fundació F. Godia  on la conservadora Mercè Obón, parlarà de la conservació preventiva i activa de les seves col·leccions. Altres conferències posaran sobre la taula les darreres descobertes: el dimarts 9 d’abril, Anna Nualart parlarà de es pintures murals negres del Monestir de Pedralbes i el dimarts següent, Albert Cubeles parlarà del rastre de les muralles de Barcelona. El museu de la Música hi participa a través del seu director, Jaume Ayats, que parlarà sobre el corn i les ploraneres. Serà l’últim dimarts d’abril. La matrícula per tot el cicle és de 45 Euros, 40€ per estudiants, jubilats i amics dels respectius museus. Més informació al web d’Amics del MNAC, cliqueu a aquí (*).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: