PATRIMONI MUSEÍSTIC


Foto: Xavi Olivé
Façana principal del Museu d’Art de Cerdanyola, una dia a la nit, amb la visió claradels vitralls modernistes. 


La capsa de bombons 
de Cerdanyola del Vallés

Centelles. Diumenge passat vaig posar rumb cap al sud i el cotxe em va portar a Cerdanyola del Vallès. Hi vaig anar per la ruta que conec, quan vaig per aquella zona per feina. Vaig rodejar el polígon de la Ferreria i vaig entrar a Cerdanyola pel sud. Un cop en el seus carrers, en vaig anar seguint fins que –després de consultar el desesperant movilmaps-, vaig poder aparcar al costat de l’església parroquial. 

Caminant una mica de nord, vaig trobar de seguida el carrer de Sant Martí i la seu del Museu d’Art de Cerdanyola. Tenia previst estar-hi uns trenta minuts, però un cop dintre i després del primer impacte, em vaig asseure a un banc i vaig enviar un whatsapp a una amiga, perquè no m’esperés gaire aviat. 
El Museu d’Art de Cerdanyola està ubicat a una casa modernista

Foto: Orlando Barrial
El “nu blau”, la peça incorporada recentment al MAC,  amb
altres peces del fons.

reformada per dintre, condicionada com a museu. Es tracta d’un edifici original de Gaietà Buïgas. Primer era un teatre-casino. Després Eduard M. Balcells ho va reconvertir en casa d’estiueig. La vila es veu que era lloc de segona residència per veïns de Barcelona. I entre aquests hi va haver artistes i gent amb contacte amb artistes que van passar pels carrers de Cerdanyola i van deixar les seves petjades. Les obres que van quedar o que han anat donant els col·leccionistes o altres fonts, conformen el nucli dur del fons museístic. Parlem per tant d’un museu molt centrat en el període del 1900 cap amunt. Bàsicament fins abans de la Guerra Civil. Destaca la col·lecció d’obres de Ismael Smith i també la de Togores. Hi ha escultures d’en Llimona i altres artistes destacats. Acaben d’ingressar un nu de bronze de l’escultor Viladomat. 

Però el què em va fer seure al banc van ser un conjunt de vitralls modernistes, multicolors, instal·lats en les respectives finestres i a tocar de la mà. Es veu perfectament l’ànima de plom o metall i el treball amb els vidres de colors i les grisalles. Les obres han estat restaurades i reubicades al seu emplaçament original. Representen unes dames en paisatges bucòlics. Sense desmerèixer la resta de la col·lecció, potser són les peces més delicioses. Per tant, xapó per aquest museu, pel continent i pel contingut. 
Retrats
Foto: Orlando Barrial
Aspecta de l’exposició temporal de fotografia.
Però el motiu de la visita era l’exposició temporal de fotografia. Amb el suport generós del fons de FotoColectania s’ha preparat una mostra de fotografia contem-

Gabriel Cualladó / FotoColectania

Retrat de grup., titulat “Clemente amb  tricicle”

porània, dedicada al retrat. Una mostra que itinerarà per varis museus de la Diputació de Barcelona. La selecció reuneix obra de fotògrafs antològics com Miserachs, Colom, Garcia-Alix, Rivas, Pomés, Müller. Hi ha una part divertida dedicada a autoretrat i retrats entre els mateixos fotògrafs. També hi ha molt retrat femení, donant una idea de com es visualitza la dona en diferents circumstàncies. Tot és imatge en blanc i negre, còpies d’època o actuals i de mides bastant grans. És interessant per veure com es posa el retratat. En la majòria dels casos és conscient de què li fan una fotografia, però no sempre controla la seva expressió i menys la seva psicologia.

Acabada la visita a l’exposició encara vaig poder veure el pri mer pis del museu, on hi tenen la sala d’actes i un racó on hi ha alguns cartells originals fets per varis artistes, dedicats a un festival de blues de la població.  Hi ha un cartell que és de la Dominica Sànchez, precisament una de les artistes que comentàvem la setmana passada. A una altra paret hi ha unes pintures de la Carme Sangles, dedicades a homenatjar l’Espriu. Un treball que bé podria ser objecte d’un article del nostre monogràfic que ara tenim una mica parat, però que encara ha de donar molts de fruits. 
ACTIVITATS A L’ACADÈMIA
La Reial Acadèmia Catalana 

de Belles Arts Sant Jordi 

informa que el dia 30 

comencen les 
II Jornades Internacionals 
“L’actualitat del clàssic”. 
Paral·lelament a 
la mateixa seu acadèmica, 
si inaugurarà l’exposició
 “La imatge de l’heroi a l’escultura 
catalana (1800-1850)”. 
Més informació: http://www.racba.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: