EXPOSICIONS A SABADELL

Maneres de fer collage


Aleix Mataró
Una de les figures fetes amb retalls de l’Om Barbarà
Centelles. Dissabte al matí havíem d’anar a Ceret. Però una indisposició important d’una amiga va posposar el viatge, sine die. Allà a les 11, però tothom es sentia en forces i vam decidir aprofitar el temps, omplint l’ànima d’art i te. L’objectiu era una exposició de l’artista Om Barbarà, a la teteria Tea and Co de Sabadell –carrer Sant Feliu, 3-. Al jove artista l’havia conegut feia poc i tenia ganes de veure el seu treball. Sabadell queda a una distància raonable de Centelles i com que dissabte ja tenia in mente que volia anar a veure coses, hi vam anar. La teteria és un espai “cool” o de disseny neo-rural-cosmopolita. Ofereix tot tipus de tes, a la tassa i a granel. A la rerabotiga hi té una taula, per fer tallers o seguir, asseguts, conferències. La cuina i unes parets que s’utilitzen per penjar-hi exposicions. Aquest dissabte hi feien un acte d’astrologia. Mentre els signes zodiacals distreien a uns, els quadres que pengen a les parets, de l’Om Barbarà, van atrapar-nos als altres. 
Es tracta d’un grup de pintures, de mides diferents. Teles pintades amb colors potents, casi diria estridents. Em fan pensar amb el món del reagge. L’artista afirma que hi ha una voluntat simbòlica i expressiva al darrera, que troba la seva base a la filosofia vital i humana, que Barbarà apunta al seu blog d’internet i també ha publicat en algun llibre. 
A totes o la majoria de pintura hi destaca una figura i sobretot el procés de “composició”. Barbarà, bàsicament utilitza retalls de papers o de cartolines o altres materials com feltre, que han sobrat d’altres treballs i els reutilitza per crear les seves figures. Utilitza també aerosols, detectem homenatges a altres pintors –Dalí, Velàzquez-. En definitiva explora un món, a través de puzles de fragments i sobreposició de formes i colors. 
Les figures solen ser siluetes estàtiques. Siluetes omplertes pels colors o camps d’altres formes. No hi ha rostres i menys, individualitzacions. En molts casos sembla que utilitza un mateix model, sobre el que va practicant diferents camins plàstics. 
Família de gravadors
Om Barbarà és net del gravador Joan Barbarà, el gravador de gravadors. L’avi va muntar fa molts anys, un taller d’estampació a Barcelona, on s’han estampat moltes obres gràfiques d’artistes contemporanis com Tàpies o Plensa. Ara té uns 80 anys. Om, el net, s’ocupa actualment de difondre l’obra de l’avi. I també de motiva a joves artistes a provar el món del gravat i fer un petit tiratge amb els tòrculs del taller familiar. 
El mateix Om, amb qui vaig parlar telefònicament per comentar la seva exposició, em va explicar que s’havia passejat per Sabadell i havia portat uns gravats de l’avi a la galeria Intel·lecte. Per això vam trobar aquest plec de gravats a aquesta galeria sabadellenca, quan la nostra visita es va acabar a la teteria, i després d’assaborir un bon té amb galetes estrellades, vam anar a passejar. La galeria es troba molt a prop de l’Ajuntament, al carrer Pedregar, 10-12. Al costat d’una antiga i històrica masia pairal, situada al mig de la capital del Vallès. A Intel·lecte, hi vam entrar perquè em van cridar l’atenció unes pintures amb unes esferes terràqüies, que em van recordar l’obra de la Rusiñol Masramon. Però en realitat es tracta de l’obra de la Gil Granero. Sobre una cadira, plàcidament descansant, hi havia els gravats –aiguaforts, aiguatintes i altres calcografies- del Joan Barbarà. Segons l’Om corresponen a un tiratge sobrant del cos d’imatges pel llibre “Eivissa esguard sobre les Pitiuses” amb poemes de Miquel Dolç, cloenda de Baltasar Porcel i Joan Triadu. Per això les estampes es troben solament signades i no tenen numeració. El cas és que són molt assequibles. Però no era un dia per invertir. 
A.M.
Pintura de Gil Granero, que es pot veure a Intel·lecte
Les obres exposades, a l’exposició d’Intel·lecte, com he dit, estan firmades per l’artista Gil Granero. En les seves pintures hi trobem un altre tipus de collage. Però més “líquid”. En el seu treball sobreposa pintura, resina, ceres, papers. Construeix un discurs pictòric per “amagar poemes” –títol de l’exposició- o suggerir-los. Algunes pintures tenen un tractament com antic. Són de tons terrossos i suaus. Les esferes parlen de geografies concretes, com Catalunya. Es tracta d’una exposició temporal que es pot veure fins el dia 20. Després, pel què va dir la propietària, faran una col·lectiva. Es tracta d’una galeria de tres dècades d’existència. 
La volta a Sabadell es va acabar al migdia, no sense passar per davant l’antiga seu modernista de la Caixa de Sabadell. Abans del “crack” dels bancs, es podia visitar i hi feien exposicions molt bones d’art, tot sovint. Ara una reixa de ferro la separa del carrer. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: