PRÈVIA EXPOSICIÓ

Núria Cátedra ens confia les seves històries d’amor

Centelles. De la visita a la galeria barcelonina Pop Up Art en va sortir la possibilitat de conèixer i visitar a l’artista Núria Cátedra, abans que l’artista inaugurés exposició aquest dijous, a la sala del carrer Rector Ubach, 55. Unes imatges d’obra seva rebudes al mail, van permetre copsar algunes senyes. Però no hi ha res com poder veure obra “in situ” i poder parlar del treball amb la seva autora. 
Núria Cátedra és una jove pintora que té l’estudi en un pis de Gavà. Allà dóna forma a una línia artística que ens assegura té bastanta acceptació. De fet el que ara tenia plantat al cavallet és un encàrrec. Però també ha estat preparant les obres de l’exposició barcelonina, que genèricament titula “Una història d’amor”. La “fórmula de l’èxit”, és una obra d’estil geometritzant. Passa a volums simples i plans els personatges i les arquitectures o els fons abstractes. A primera vista pot fer pensar amb una versió del cubisme

Foto: Eduardo de Antonio
Una de les pintures de Núria Cátedra, al seu taller de Gavà,
que també s’exposarà a la individual de Barcelona.

o dels pintors de l’anomenada “Escola de París”. Però si ens hi fixem, hi ha dos referents encara més importants: la il·lustració i la música. Les figures beuen molt d’un aire narratiu. I Núria Cátedra ens confessa que després d’estudiar belles arts, va passar uns anys il·lustrant històries. Però que un dia, es va sentir més interessada per traslladar aquest estil gràfic a gran format i dotar-lo de temes més personals. Aquests temes, pel què veiem, parlen molt d’històries de parelles, de moments viscuts, de viatge –per exemple, Cuba és també un referent important- i també, d’instruments i notes musicals. La seva pintura fa pensar amb el jazz. Em sembla poètica i inquietant. Hi ha motius que es van retrobant, però també hi ha canvis que la Núria ha introduït en la seva “fórmula màgica”: 

Per una banda, ens explica que fins ara solia encaixar les escenes en entorns urbans. Però que ha estudiat la manera de plantejar un fons més abstracte. Després de mirar com podria lligar el tema narratiu, va veure que podia plantejar un fons fet d’elements geomètrics. Una espècia de constructivisme ornamental que podia funcionar si feia que forma i colors actuessin d’adjectius de l’escena principal. Així que pinta primer el fons amb acrílic –pensant ja en el tema final-, i després a sobre, amb oli hi planta les figures amb les seves “històries d’amor”. 
La relació entre fons i tema és possible tenir-la clara per la Núria ja que una cosa que ens permet conèixer la visita al seu estudi, és que tots els temes que pinta, prèviament els esbossa i els dibuixa sobre paper. És més, pel què explica, es sol organitzar la producció, preparant primer tots els esbossos i després passa a pintar-los. Una manera que li funciona per preparar exposicions, ordenar la producció i, evidentment, presentar propostes als clients. Trobem per tant una artista de treball sistemàtic.
Un altre element que Núria Cátedra també ha adaptat en la seva pintura, i que ja es pot veure en les obres de l’exposició,  són els siluetejats d’sky-lines de ciutats. Parlem del díptic de Barcelona on les formes dibuixades de manera intuïtiva, donen un aire de “free jazz” al perfil barceloní. 
Free jazz
Hem parlat una mica dels temes, de la forma i poc dels colors: podríem dir que en l’obra de Núria Cátedra la línia és summament important per delimitar cada figura i element en el seu lloc. El color és l’àmbit on l’artista introdueix jocs de gradacions, dóna idea de volums, textures. Treballa amb colors terrossos, però també fúcsies, blaus. No sembla tenir moltes manies i més aviat cerca colors càlids, però també a voltes més cridaners. 
En definitiva la nova exposició de Pop Up Art ens obra les històries d’un artista que coneix bé els seus recursos narratius, que és capaç d’anar-se renovant i que té ganxo per oferir una proposta artística, rica i interessant. L’exposició com a tal dura pocs dies: del 12 al 18 de desembre. Però després es quedaran obres a la galeria –sense obligació de formar l’exposició-, i es podran continuar veient fins el 24 de gener pròxim. Pop Up Art és una galeria de filosofia dinàmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: