CAP DE SETMANA INTERCULTURAL

Observacions

Centelles. Pel seu nom, Crònica de Centelles, potser semblaria que hauria de ser més un diari de fets ocorreguts al poble. Com fan els del Portal. Però això precisaria de més dedicació o un equip. Ara mateix no tinc previst ampliar la redacció i per tant, més que un repàs de fets notables, tendeix a ser un resum de fets viscuts. Viure el fet és el més important. I sobretot si enriqueix l’esperit cultural. Avui crec que anirem bastant bé, si bé parlarem de coses diverses: la Mostra d’Artistes Locals, la missa jove, la Jornada Escola al parc i quatre coses més. 
Aleix Mataró
Pintures d’Antoni Codina i de Romi Rovierta,
tal i com s’exposen a la Mostra que es fa al Marçó vell
Ahir a les 7 de la tarda es va inaugurar una nova edició de la Mostra d’artistes locals, al Marçó vell. Un fet que ha posat pau a uns preparatius erràtics: molts artistes no vam rebre cap convocatòria, ni tampoc cap invitació informant del dia de la inauguració. Tot ha passat per casualitat. El boca-orella o les agendes de l’ajuntament han xivat que ahir podríem veure el resultat d’haver corregut, qui més qui menys, a entregar les obres. I s’ha de dir que les presses han estat fructíferes: el fet que molts haguessin de tirar de les obres de la reserva, ha fet que es presentessin propostes importants. Molts deien que eren obres “antigues”. Si parléssim de vi, diríem que han deixat sortir les ampolles bones. El bodegó d’Antoni Codina, per exemple, és un bon exercici de pintura. El Rossell de la Romi, la natura morta del Pere Relats o la dona grega de fang de la Neus Gorritz. David Casals també es presenta amb una obra poderosa: una pintura que evoca la il·lusió d’una nena davant un aparador de joguines. El pintor centellenc es recrea en els reflexos i les transparències. Una altra obra important a la Mostra, és el retrat de Joan Subirà, dedicat a Salvador Batlle, pintat com a caçador. Potser hi ha aspectes que donen a l’obra un aire “naïf”, però està  ben resolta. També resulta interessant la pintura de Toni Donato, que ens recorda les obres orgàniques d’Eusebi Baucells. 
En Musach també presenta un dibuix. Un interior que d’entrada té un aspecte “adolescent”. Però que si te’l mires bé, descobreixes que l’artista, a més de representar s’ha dedicat a jugar amb les possibilitats dels dacs –pintar, rascar, etc-.
Un servidor participa amb dos dibuixos, dos esbossos per obres d’altres llenguatges. Si hagués tingut temps hauria treballat amb linòleum, el tema de “Valentina”. Però com que ni he començat, de moment la treballo amb fang, un relleu igual que l’home que es veu reflectit a la finestra. 
Espiritualitat
A.M.
Participants a la jornada d'”Escola al parc”
Una hora després de la inauguració de la Mostra, que reuneix una trentena d’artistes i que va presidir l’alcalde; tenia lloc a l’església parroquial una missa jove amb la participació del grup Baobab. Va ser una celebració certament espontània. Tots se sabien el paper, però es va haver de canviar alguna cosa a últim moment i els joves que col·laboren en la litúrgia van haver de refer la presentació. Em tot voldria destacar el nivell que es va assolint en la lectura de les pregàries. Aquestes són cada vegada més elaborades i pensades. I a l’hora de llegir-les, els joves de Baobab posen el cos i l’ànima a que surti i s’entengui bé. Com a complement “artístic”, aquest cop hi ha una col·lecció de petits betlems, de diferents procedències –Àfrica, Perú, Àustria, etc-, col·leccionats per la Pilar Acin i altres veïns centellencs. 
Mostra i missa jove el dissabte i exploració intercultural el diumenge: fa uns dies, una amiga em va presentar una altra amiga, la Isabel, que una mica és com una daina que es mou per enllaçar projectes i inquietuds que destaquen el valor de la terra i dels elements. Dit d’una altra manera: la Isabel és colombiana, i s’ha interessat per conèixer i explicar bé la seva cultura pre-colombina. Això l’ha portada a connectar amb esperits i elements cosmogònics i terràquis d’origen ancestral. El que vol fer i ha provat de fer avui, és una jornada d’intercanvi d’habilitats i projectes personals. Ens hem reunit a un parc proper a l’Oller, a Sant Martí de Centelles, per fer el què ella anomena una espècia d’escola, on s’han ensenyat tècniques naturals, propostes i s’han fet activitats que estimulen la vida cooperativa. He anat com “conillet d’índies” a la trobada, però també m’he implicat, participant en els tallers i proposant una sessió de dibuix per explicar, amb el grafisme, una idea del què tots havíem escoltat durant la jornada. 
A.M.
Aspecta de la mostra muntada amb el material generat 
pels articles “Espriu i els artistes” del blog Aleix Art.
Reunits en aquest parc, en un dia de sol i poc fred, hem escoltat el projecte d’eco-granja d’un ex-arquitecta-restaurador, hem fet pasta-dents natural, hem descobert els nostres signes del calendari maya i hem resumit la jornada amb dibuixos. Evidentment s’ha tractat d’una activitat nova i diferent, però que puc explicar gràcies a la meva curiositat d’explorar nous i desconeguts mons –mentre no siguin perillosos. L’escola d’avui m’ha semblat enriquidora. Les persones que he conegut es mouen bastant per la via del voluntariat i estan definint la manera com poden desenvolupar la seva idea, al marge del sistema econòmic i al mateix temps, arribar a final de mes. He conegut altres persones d’històries més misterioses, però prefereix-ho explicar-vos qui són o que fan, amb major propietat i enteniment del seu context, en un altre moment. 
Per ara ho deixem aquí: a Can Manso ja tenim els pessebres a punt. Aviat estarà a punt la part d’exposició dedicada als bars i restaurants de Centelles.  A la Biblioteca hi ha en aquests moments uns plafons que expliquen la relació entre Espriu i Subirachs, a través d’obres que es van dedicar mútuament. 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: