Rosa Permanyer: veni, vidi, vinci
Centelles. Rosa Permanyer és de Caldes de Montbui. És una de les responsables de l’Escola d’art i al mateix temps és una artista amb solera: sobretot pintora i gravadora. Però això només és la punta de l’iceberg. Es veu que feia temps que no exposava al seu poble. Li van oferir d’exposar a la Sala Delguer i allà hi va presentar el seu repertori actual, durant dos caps de setmana. L’exposició va finir el diumenge de la Puríssima. Però ara la recuperem a través d’aquesta crònica i també tenim esperances de que l’any vinent pugui venir a Centelles.
![]() |
Aleix Mataró
Pintures de Permanyer de la sèrie dedicada a Caldes de Montbui
|
El cas és que és una obra que amb només tres segons atrapa. Temps d’obrir la porta i mirar. Els colors són molt atractius: turqueses, terrossos, bordeus. Colors que protagonitzen teles i també que reapareixen sota cada fons dominat per un dels tons. Això a la planta de baix. La Sala Delguer té planta baixa i un primer pis. A la baixa, Permanyer hi exposava la col·lecció de pintures. No recordo bé si la pintura era acrílic o un tipus de tinta. El cas és que l’artista ho treballava com aquarel·la de grans camps tonals. O dit d’una altra manera: sobretot cerca efectes de transparències i baladures. Jocs de superposicions que es combinen amb textures i imatges transferides, que amb la seva pròpia marca sobreposada, crea una nova “cortina” de color i formes.
Com a gravadora i aquarel·lista, Permanyer li agrada combinar ambdós llenguatges. En el terreny del gravat, és una especialista i podríem dir, artista de referència en el fotogravat. Per això les imatges transferides a les teles ens fan pensar que l’artista cita aquesta seva coneguda tècnica gràfica. Les imatges que veiem estampades ens parlen de mars, entorns urbans –hi ha una sèrie nova, dedicada a Caldes-, però crec que això és ben bé una excusa i que el veritable tema de les obres pictòriques de Permanyer està en el joc de capes o “cortines” pictòriques i els efectes que es creen d’orografies, textures i sobretot de llums i ombres. En aquest sentit, l’artista s’acosta també a la tècnica gràfica del collage de papers de seda, recurs que crec que també utilitza en algunes obres.
Més cops
Segurament valdria la pena tornar a mirar les obres per acabar d’apreciar l’habilitat tècnica, perquè me n’adono que cuso el text amb vàries llacunes. Les obres tenen secrets! Però de fet, en tenim ben bé prou admirant la qualitat estètica de cada una d’elles. Permanyer les va col·locar formant grups, petites sèries unides pels tons i els motius. Hi havia peces grans, però s’estilaven més les de petit format.
![]() |
A.M.
Dos dels gravats de tema fitomòrfic
|
Això a la planta baixa. Pujant amunt les escales entrem en un altre registra: al primer pis hi ha els gravats. Una sèrie de fotogravats, de dos colors: negre i vermell intens. Tres colors si contem el blanc, que també juga. El negre, normalment actua com a generador d’uns perfils arboris i de fulles. Formes que semblen traços de tinta, però són fets amb planxes fotogravades. Però com arriba fins aquí? Hi ha molts secrets en l’origen d’aquestes obres! El vermell hi posa el fons i el conjunt resulta extremadament bell, poderós, vencedor. Té un aire orientalitzant. Però a més l’artista hi introdueix relleu: enganxa trossos de paper, que sobresurten uns mil·límetres de la base, amb la part corresponent de la marca de la planxa. D’aquesta manera, Permanyer dóna un valor més volumètric en els gravats on ho aplica. Em sembla, tot plegat un treball sensacional, a banda de polit i meticulós.
Ara les peces esperen una nova oportunitat expositiva en el taller de l’artista. Si bé algunes, tinc notícies de que es poden veure en una exposició col·lectiva que Permanyer fa a Barcelona, a la sala de la Residència d’Investigadors –prop de la Biblioteca de Catalunya. Una mostra amb el grup femení Empremtes, on hi trobem altres artistes com Neus Colet o Núria Guinovart, que hi ha estat convidada a participar. Aviat també tindreu notícies d’aquesta proposta, així com d’altres exposicions interessants que es poden veure a la Ciutat Comtal.